Szünetmentes kontra PC táp

Hozzászólások

Szünetmentes táp arra van kitalálva, h mögé köss pc-t. :)

http://www.sweclockers.com/image/red/2014/04/25/IEC62040+0001.jpg?t=art…

Ez egy kapcsolóüzemű tápegység komfortzónája az iec 62040-3-mas szabvány alapján.
( Egy APC whitepaper-ből van. )Ha ezekkel a jellmezőkkel rendelkező áram megy a táp bemenetére akkor az üzem zavartalan. Ha nem ilyen akkor bármi történhet...

A szünetmenteseknek is van "hatásfok"-uk. Fogyasztás szempontjából mindenképp rosszul jársz, de ha folyamatosan üzemel a géped és *nagyon* fontosak az adataid, backup nélkül akkor használj! A hármas szabály erre is igaz. Jó, Erős, Olcsó ... 2-t válaszhatsz.

Backup van sőt archiválás is. Ennek ellenére ugyan nincs adatvesztés de csomó plusz munkát okoz egy áramszünet majd áramingadozás miatt tönkrement gép. Ez lett kinézve az ilyen esetek elkerülésére persze nem lenne jó, ha új problémaként bejönne a tápok eldurranása mögötte.

Ez csak feszkoszabalyoz, nem hiszem, hogy a kimenete elter a kapott jelformatol. Szerintem jobban megeri a rendez ups mert meg arra is van eselyed, hogy hosszabb aramszunetnel le tud a gep kapcsolni, a pillanatyi kihagyst pedig athidalja. Szerintem ezek a kibe kapcsolasos kimaradasok szoktak a legtobbszor artani.

Hát a jóég tudja mivel oldja meg (nem vagyok villanymérnök), de szerintem új hullámformát nem ad neki. Az akksiknál azért jön a kvázi sinusz, mert egyenárammal táplálja aksis üzemben őket. Szerk: Mármint a telepek egyenfeszültségűek és abból kell váltakozó feszt kiadni a megfelelő áramkörrel/átalakítással. :)

Esetleg érdemes több kisebb UPS-t venni és akár használtat is úgy, hogy az akksik felújítottak. Én itt a hupon csaptam le egy APC BackUPS CS 500-asra és vmi 10e körül volt új akksikkal. Azóta is remekül megy, most is arról a gépről írok, amit hajt.

APC Back-UPS CS350-es használtan akku nélkül 5-6eft. Dobsz bele egy akkut, és ugyanott vagy árban, de ez szünetmentes is. Fennti szerintem csak szabályoz.
Másik, h ráírnak jó nagy számot ezekre, elektronikája ennyit tud, de van benne egy db 7ah-s akku, ami elgondolkodtató. Ha sok mindent dugsz rá, és kell áthidalás is, akkor nagyobb/több akkus cuccot nézz. Ami persze többször ennyibe kerül.

Hol lehet kapni 5-6 ezerért? Használt terméknél nehezebb az elszámolás és valószínűleg garanciát sem kapunk.
Mivel ritka az áramszünet belefér az, hogy kikapcsoljanak a gépek. Problémát csak az jelent ha a visszatérő áram szétvágja a gépek tápját és utána sok értékes óra elmegy hibakeresésre és szervizelésre.
Tovább az itteni hozzászólások alapján ez az aksi nélküli APC nem balhézik össze semmilyen táppal, ami szintén előny.

Belefuthatsz olyan tápba ami nem szereti az UPS kváziszínusz kimenetét akkus üzemben. Volt egy teljes Chieftec széria a 2000-es években.

Azért elég kicsi az esélye, szerintem ne foglalkozz vele, csak tudj róla.

Valamelyest igen (Surge Energy ~700 Joule) de ez nem arra van hogy a nagy feszültségtüskét kivédje. Arra inkább az elektromos nindzsák tudnak korrekt megoldást nyújtani, a biztosítékpanelbe épített túlfeszvédőkkel és valószínűleg azoknak is a horror áron kínált kategóriájával.

Egyszerű varisztoros védelem van a PC tápokban (abban ami 10eFt körül van biztos nem spórolták ki), a túlfeszvédő hosszabbítókban, az UPS-ekben és a fent említett cuccokban is.

Ami ezen a képen látszik az egyértelműen varisztoros védelem: http://article.techlabs.by/img/article/34199/APC_LE1200I_general_view_1…

Ezt akkor érdemes venni ha tényleges teljes áramszünet ritkán van, ahogy mondod, viszont sűrűn van a nominális hálózati feszültségtől nagyon eltérő feszültség. Tipikusan olyan helyen ahol túl van terhelve a hálózat, messze van a transzformátor. Túlfesz ellen kb. annyira véd mint az UPS.

Olyan eszköz nincs ami áramszünet esetén tartósan lekapcsolja az áramot, amit utána csak kézzel lehet visszakapcsolni?
Az ilyen túlfeszültségek szinte kizárólag áramszünet után jelentkeznek. Ha automatikusan le lenne nyomva az áram nem lenne probléma.
Ez az "elektromos nindzsa" valami vicc? Szaki humor?

Többnyire chieftec tápok vannak, a brand gépekben a gyártó tápja, notebookokhoz pedig amit hozzá adott a gyártó. Legutúbb egy chieftec ment tönkre.

Hát, hacsak az UPS nem konfigolható úgy, hogy ne zizzenjen fel, ha visszajön a delej akkor szerintem ez nem jó, mert gondolom pont az lenne a cél, hogy áramszünet estén ne kelljen rohangászni és kapcsolgatni.

Egy kényszerkapcsolt relé meg épp erre való(?), előszedve a majd' 35 éves emlékeimet, amikor utoljára ilyet csináltam. Nomeg azóta hátha van kifinomultabb megoldás.

Hát nem tudom, amikor még itthon szerver volt 1200 Ups-el összevolt kötve kommunikációs porton, nem volt gond.
Most inkább nem az éventi 1-2 áramszünettel van a gond, hanem a feszültségingadozásokkal bár ezek is ritkán vannak itt. A családban mindenki ha feláll a gép elől kikapcsolja a szünetmentest, biztos ami biztos alapon :)

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

igen a chieftecnek volt egy tap szeriaja ami nem jott ki jol a negyszogjeles ups-ekkel, de nem a chieftec pc tap halt meg hanem az ups-ek... nekunk egy csomo apc backups 800-as mult ki miattuk :(

ha jol ertettem akkor a magyarazatot, az aktiv pfc-t nem szeretik az egyszeru ups-ek, mert azok nem linearisan terhelnek, igy joval tul kellene meretezni az ups-t. raadasul mivel csak rovid tuskekben terhelik tul az ups-t, igy annak a tulterhelesvedelme sem jelez, de szepen lassan felizzik es eleg benne a NYAK... lattam ilyen upst szetszedve, nem volt szep latvany :(

Mentő "szervert" készitettünk és rakattunk bele jó drága tápot mert 6 db vinyóval fontosnak gondoltuk.
Rebootolt randnom időközönként a gép mert a kvázi szinusz meg a FPC-s táp nem bírták egymást.
Apc volt az UPS.
Chieftec pedig a táp.
Ez nem ezen gyártók sajátossága!
A négyszög jel és a PFC nem bírja egymást....
Azóta volt már egy pár ilyen problémánk.
Az volt a megoldás, hogy gagyi tápegységet raktunk a gépbe :)
Gabi

Ezek szerint a szerverekbe is külön rendeljünk sz*r tápot direkt kínából mert azzal jobban megy.

Értsük már meg, hogy üzembehelyezés előtt tesztelni kell a cuccokat. Nagyon nagy az esély (90+) hogy semmi gond ne legyen. Nem hülyék a táposok hogy az UPS-ek nagyon nagy részével inkompatibilis tápot tervezzenek.

Nem kell rendelni ! Van 50 db kínai sz*r, javított és szünetmentes után bevizsgált tápom :P :D
Minden használt gépet szünetmentesre kötve telepítek, tesztelek. Nem lustaságból hanem a BIOS frissítéshez kell és utána meg minek szedjem le ? :)

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

olyat hogy a pc tap meghaljon ups miatt meg nem hallottam se nem tapasztaltam, pedig 15 eve uzemeltetunk ~200 irodai gepet apc back 500-800va ups-ekkel...

Szerintem arra, hogy a tápod ún. " aktív PFC-s", vagy sem.

Ha az, akkor egyszerű szünetmentest nem javallott elétenni, vagy olyan UPSt, ami ún. szabvány szinuszjeles, de ezek általában szerverekhez valók, úgyhogy aranyárban vannak.

Úgyhogy ha aktív PFC-s tápod van és nem esett le a kocsiról a közelben egy aranyáras UPS, akkor szvsz hagyd UPS nélkül a motyódat.

Nekem most aktív PFC-s tápom van / így sikerült /, úgyhogy a szünetmentest én is visszatettem a szekrénybe.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Gond nem az aktív PFC-s tápokkal van, hanem egyes gyártók egyes szériáival.

"From Seasonic's Q & A:

Q: Will my new Seasonic PSU work with UPS? How powerful should be my UPS?

A: All Seasonic power supply units perfectly work with Online and Standby UPS and majority of Line-interactive UPS, providing up to 70~80% of their maximum Wattage. But some rare combinations of Seasonic power supplies and Line-interactive UPS might be working only at 50% of PSU’s max Wattage or be completely incompatible. The only way to be 100% sure is to check it with your UPS. As for the UPS Wattage, we recommend you to have it about 50~100% higher than your PSU Wattage."

Szünetmentes táp után kötött tápegység eddig még nem ment tönkre nálunk.
Viszont az olcsó kategória gyakorlatilag semmire sem jó, ugyanis nálunk a szünetmentes tápok hullanak el szériában, pillanatnyi áramszünetek esetén. 10-ből 2-3 egyszerűen nem kapcsol vissza, 1-2 meg néha soha többet nem lesz visszakapcsolható.

xx Olcsó
__ Jó
__ Erős

kategória... 2x az olcsónál... persze, ha úgy vesszük, már nem is olcsó, a 15 év alatt leselejtezett UPS-ek árából már kijönne mindegyik géphez egy-egy jó-erős kategória.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Egy jó és drága ups biztosan túlélné a túláramokat is? Mert ha nem ugyanott lennétek 2-3 tönkrement szünetmentessel csak 2x 3x annyit fizetnétek a cserékre.
Az, hogy tönkremennek néha szerintem belefér a pakliba. Ezek frontvonalon levő gyalogok és feladatuk az értékes gépek védelme amin a munka folyik.

Csak nekem tűnik úgy, hogy a linkelt rész nem az UPS-ről szól, hanem a villámról?

Végig olvastam a hozzászólásokat, de senki sem írta eddig, hogy a túlfeszültség védelem és a szünetmentes tápellátás két külön terület!

Ezen felül az UPS-ben lévő túlfesz. védelem csak az utolsó fokozat, elé kell még kettő másik, hogy teljes legyen...

Azért nem hinném, hogy a szünetmentes táp elé kéne még venni egy túlfeszültségvédő elosztót. Eegy ilyen 4eFt-tól (gagyi) akár 20 eFt ig is kapható.
Minden készülékhez ezeket beszerezve többe kerülnek minta az esetleg bekövetkező kár.
APC Back Ups BX500CI
szunetmentes.hu/apc-backups-bx-ci-sorozat - túlfeszültség védelemmel 18 eFt
vagy
APC BackUPS ES BE550G-GR 550VA - Teljes körű túlfeszültség elleni védelemmel 24e-Ft
pcland.hu/shop+APC-BACK-ES-550VA-BE550-GR_34716_170018

Újdonság, családi házakhoz 38 eFt + az akksi
http://szunetmentes.hu/futeshez-valo-szunetmentes

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597