100Mbit/sec full duplex 130m távolságon

Fórumok

Sziasztok,

Milyen eszkozt javasolnatok (foleg Mikrotik) fenti berelt vonal stabil, uzembiztos tovabbitasara? Ha esik, ha fuj, ezt a sebesseget tudnia kellene...
Ezekre gondoltam:
RouterBOARD 911G-5HPnD + 2 kb. 19-es dual pol antenna
RouterBOARD 912UAG-5HPnD-OUT, Outdoor (BaseBox5) + ant
SEXTANT G-5HPnD
esetleg pc alapu Mikrotik rendszer

Nem akarok ac -t hasznalni, mert magam alatt szennyeznem a levegot... Elvileg ac nelkul is atviheto ekkora sebesseg...

Kinek mi a tapasztalata?

Kosz, Andras

Hozzászólások

Az optikai rálátás ugye tökéletes? Szerintem 130 méteren bármi átviszi 2xMIMO/40MHz mellett, bár nekem a Mikrotik rádiókkal nem volt túl sok szerencsém, ezért a Mikrotik dobozaimban is jellemzően Ubiquiti kártyákat használok. Az is tény, hogy nálam a rádiós átvitel 1 km-nél kezdődik :)

Tessék normális, irányított antennákat használni. Én simán felcsapnék egy-egy 40cm-es parabolát. (Ekkor magad alá sem szennyezed a levegőt)

Úgy egyébként pedig, Ubiquity Nanobridge és vidéke.

100mbps-t fullduplex - szerintem nem visz át stabilan.
180mbps halfuplexet igen.

Sajnos a 200mbps fullduplex a "kommersz" eszközöknek igencsak határeset.
Igen, rádiósan optimális körülmények között átmegy.

Ja mikrotik, akkor én kültéren NetMetal-t használnék, Jirous Ex MIMO antennával, SXT/Sextant-t elfelejteném, azokban egy kalap f*s az antenna (az előbbihez képest).

Ha már kicsit szeretnél, akkor RFelements fémfenekű antenna. DE minél alacsonyabb adásszinttel éred el a megkívánt ~50dB jelszintet, annál kevésbé szennyezed a saját körülményeidet, azaz jobban jársz a nagyobb antenna/kisebb teljesítmény párossal.

Ha már 100mbps bérelt vonalról van szó, én mást használnék...

Nekem 25km-en van fenn két ilyen RB, az antenna egy 90-es és egy 120-as parabola. A térerő -55dB. A kapcsolat sebessége 240 Mbit. Így tud 90/90 Mbit-eti.
Asztalon 2m távolságon 120/120 Mbit-et tudtam kicsikarni.
Olyan antennát kell választanod amivel -50dB alá tudsz menni, Ha a kapcsolat sebessége stabilan 300 Mbit akkor elvileg menni fog. Mivel határeset lesz, ezért én inkább ac-vel csinálnám.