Mint17 VNC server hogyan?

Fórumok

Sziasztok!

Van nekem egy Linux Mint 17-et futtató irodai gépem, amit szeretnék távolról elérni. A "Desktop Sharing" nem igazán jó megoldás, mert a valós Cinnamon desktop-omat osztja meg, ami 1920x1080-as, és azt egy laptop-on 1366x768-ban nem olyan könnyű nézegetni.
Kézenfekvő lenne egy dedikált VNC szerverben futó session-t indítani. Az otthoni gépem Linux Mint 13, szintén Cinnamon, és azon ez a dolog frankón működik. VNC-ben a Cinnamon elindul, észreveszi, hogy SW rendering módban van, de minden más működik. Mint 13-ban sem volt annyira triviális a telepítés, mert föl kellett tenni a tightvncserver és a vnc4server csomagokat is.
Viszont ugyanezt Mint 17 alatt nem tudtam megcsinálni. A legtöbb, amit elértem, hogy 'vnc4server' indítása után elindul egy session, földobja a mások által is emlegetett "Cinnamon has just crashed" ablakot (ld. Gugli), és ezt leszámítva minden jól néz ki. Viszont a billentyűzetkiosztással valami baj van. Pl. ha nyitok egy terminálablakot, akkor az "s" betű nem csinál semmit, a "d" pedig bezárja az ablakot. Mintha a Ctrl, vagy valami más be lenne ragadva.
Próbálkoztam vnc4server helyett tightvncserver-rel is, az csak egy nagy fekete ablakot tudott mutatni, pedig a 'ps aux' tanulsága szerint rendesen elindult a session, mint vnc4server alatt. A Windows-PC oldalon 2 viewer-t is próbáltam, mindkettővel ugyanaz az eredmény.
Sikerült esetleg valakinek Mint 17, vagy más disztróban Cinnamon 2.2.x mellett VNC szervert fölhúznia?