UTP kabel javitasa/toldasa

Hali!

Van valami tisztesseges modja serult (szakadt) UTP kabel javitasanak/toldasanak?

Hozzászólások

Krimpelsz mindkét végre dugót, és összedugod egy UTP toldóval.

Patch panel - betűzős toldó - dugók toldóban - dugók toldóban - aljzat; kb. 50m hossz, 4 féle kábel+patch kábelek kényszermegoldás már csak 10Mbps-re volt elég és a link is lassan jött fel ;( szóval lehet veszteség rendesen. Egy sérülés/szakadás miatt berakott betűzős toldó-val nem szokott gond lenni.

Hát örülj, hogy egyáltalán feljön... Ha szedtél már szét ilyen toldót láthatod, hogy közönséges vezetékekkel vannak összeforrasztva a két oldal lábai, természetesen zéró csavarással. Kb. mintha csokival toldotta volna össze egy villanyszerelő... Bár ennél még lehet az is jobb.
--
The Community ENTerprise Operating System

vagy egyesével megforrasztgatod az ereket (lehetőleg minél rövidebb szakaszon elcseszve a sodrást), szigetelés, jóidő, vagy valami ilyesmi. Rackben nem csinálnék ilyesmit, de azért többnyire szerintem nem fáj egy plusz toldás / forrasztás.

Nem tudom két szerelt dugó és két kvázi egybeforrasztott patch panel aljzat mitől olyan hűde nagy gányolás (mint ahogy azt sem, hogy tömör rezet adott esetben forrasztani miért az). Tapasztalataim szerint az ethernet sokkal kevésbé érzékeny jószág, mint amennyire egyesek azt szeretik előadni, és egy ilyen toldástól komoly baja nem lesz. Persze ahol kritikus, hogy ne boruljon a bili, vagy a gigabit azt nagyongigabit legyen, ott ilyet az ember nem csinál (ott őszintén szólva még a kézzel dugózott patchkábelt sem nagyon, ha nem muszáj)

Ellenben gondolom itt arról van szó, hogy valahol megszakadt egy fali kábel, és a kérdezőnek nincs kedve néhány órányi baszakszáshoz a cseréjével. Persze, a korrekt az, ha az ember a törött kábelt egy az egyben kicseréli, de őszintén szólva meg tudom érteni, otthon szerintem adott esetben én is inkább beteszek egy ilyen toldást, mint hogy szétcincáljam a két végét. Aztán ha szar lesz, még mindig kicserélhetem egy nagy sóhajtás közben, miszerint kétszer szopik, aki gányol. De gyanús, hogy sok esetben jó az a gányolás.

Tény, hogy prekoncepcióval indulam, ha nem ilyen helyre kell, akkor inkább csere, és ezt nem mondtam.

Biytos van rá okod, de nem egyszerűbb venni egy gyári újat/megfelelő hosszúságút 3 fillérért?

Elvágod, krimpelsz a végekre egy-egy dugót, és lesz két rövidebb kábeled, majd pedig beszerzel egy megfelelő hosszúságú új kábelt a régi helyett.

Egyszer kényszerből próba NYÁK-on összeforrasztottam a két kábel ereit. Azóta is szépen szalad rajta a gigaethernet, így azóta is lusta voltam szakszerűen megcsinálni.

Ezen egyébként magam is meglepődtem. Kb.30 méteres a szakasz és a 2/3-ánál van ez a toldás.

bicska+kombináltfogó+szigszallag... erenként megpucolni, aztán erenként összekötni, leszigetelni. Aztán páronként összesodorni, ha volt árnyékolás, azt is rá.
Anyagköltség: 15-20 cm szigszallag
Munkaidő: 5-10 perc
Teljesítmény: gigabites hálón sem tapasztalható érezhető lassulás, 20m-es vezetéken, toldás valahol középen.
Ideiglenes megoldásnak szerintem megfelel, beltérben már 5 éve húzza, kültéren nem adnék neki 1 telet.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

a kommentek között láttam már hideget-meleget.

én ilyen toldó megoldást ajánlanék. Hasonlóból létezik még vízmentesen záró is.

Aki azt mondja, h cseréld ki, belegondolt esetleg abban, hogy a kérdéses kábelszál egy része (mondjuk 80%) falban megy, másik 10 szállal együtt, és ezt a szálat kihúzni(v újat húzni) lehetetlen?
(ok, a kérdező sem mondta, h konkrétan miről van szó, de feltételezhető, hogy nem egy 5m-es kábelt akar megjavítani, ami kb 200Ft)

Aki pedig azt mondja, hogy egy UTP kábel 1 max 2 toldást visel el, az próbált már esetleg olyat, hogy:
patch kábel a switch és patch panel között
fali kábel a két patch panel között
patch kábel két patch panel között
fali kábel a patch panel és végpont között
patch kábel a végpont és aktív eszköz között

ez 5db kábel, 10db csatlakozó, és működik a gigabit.

Aki szerint nem fog menni, az csak tippel, látott már olyat, v mért is esetleg?

ps: egy jobb kábel ára van ~100Ft+fa, 80 méter esetén azért ez már összeg. Nálam pl elrágott az egér pár szál kábelt a falból kijövet után kb 1.5 méterrel - és kb lehetetlen a kábelköteg cseréje bontás nélkül....

Sziasztok!

Köszönöm a sok hozzászólást :)
Tehát...hogy kicsit tisztább legyen a helyzet. Otthon egy kb. 20-25 m-es falba vésett kábel egy erét sikerült elfúrnom (sötét narancs), ha nem muszáj nem cserélném ki az egészet.
Nincs gigabit, 100 Mb van csak.
Az eddigiek alapján a betűzős toldós megoldás talán a legszimpatikusabb egy elegáns falba süllyesztett kötöződobozzal.