Nagy pixelméretű, FULL-HD monitor?

Sziasztok!

Keresnék olyan monitort, ami..
- legalább 27"-os,
- tudja a FULL HD felbontást (1920x1080, 1920x1200, vagy 1600x1200 megfelelő) és ez a natív felbontása (tehát nem 4K meg ilyenek),
- nagy pixelmérettel (pixel pitch / dot pitch) rendelkezik,
- megbízható,
- hosszú élettartamú,
- van D-Sub (analóg) bemenete.

Amit eddig pixelméret és felbontás tekintetében megfelelőnek találtam, az a Hanns.G HG281 monitora, de úgy látom, már nem lehet kapni.

Van valakinek ötlete, tapasztalata a fentieknek megfelelő monitort illetően? :)

Hozzászólások

Bármelyik olcsóbb 32 colos FHD televízió, amelyiknek van D-Sub bemente. Régebben mindegyiken volt, manapság nem tudom.

Azért remélem érzed hogy ebből:
"- tudja a FULL HD felbontást (1920x1080, 1920x1200, vagy 1600x1200 megfelelő) és ez a natív felbontása (tehát nem 4K meg ilyenek),"
és ebből:
"- legalább 27"-os,"
következik ez:
"- nagy pixelmérettel (pixel pitch / dot pitch) rendelkezik,"
legalábbis részben, de ekkora felbontásnál azt ne mond, hogy észreveszed a pixel közötti sötétséget

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nem mondtam, de akkor most mondom: látok különbséget egy 24"-os 1920x1200-as natív felbontású és egy 28"-os 1920x1200-as natív felbontású monitor között. Nem a fekete réseket, sokkal inkább, hogy valamivel nagyobb rajta a kép, amit jobb nézni (persze nyilván, ha nem belebambulva, hanem messzebbről teszi az ember).

Van ötleted?

nem meglepő hogy nagyobb rajta a kép, mivel 4"-al nagyobb az egész monitor. Itt a natív felbontás csak annyit ront az öszképen, hogy adott inch-re kevesebb pixel jut (kissebb dpi), ezáltal a pixelek is nagyobbak lesznek (ha nem lennének nagyobbak, azt a 4"-t feketeséggel kéne kitölteni).

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Itt a natív felbontás csak annyit ront az öszképen, hogy adott inch-re kevesebb pixel jut (kissebb dpi), ezáltal a pixelek is nagyobbak lesznek (...)

Csak a kiemelt szó tűnt fel. Szóval, amit leírtál, az nekem épphogy javít az összképen, hiszen ebből meg az következik, hogy egy nagyobb DPI-s monitor minden inch-nyi területe nagyobb lesz a kisebb DPI-s monitoron. Tehát akkor egyetértünk. :P

Szóval neked egy nagy 1920x1080-as monitorra van szükséged, a többi ebből adódik

Igen. :)

"hogy egy nagyobb DPI-s monitor minden inch-nyi területe nagyobb lesz a kisebb DPI-s monitoron."
Ez a felbontásból és a méretből adódik, ergó neked egy monitorra van szükséged, ami nagy és 1920x1080-as, így bármelyik ennek megfelelőt megveheted:)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Egyrészt egyfajta pazarlásnak és hülyeségnek tartom azért nagyfelbontású monitort venni, hogy a DPI utánaállításával egy kisebb felbontású élményt érjek el, másrészt nincs bajom a pixelességgel (meglepő, de az agyonra smooth-olt, meg anti-alias-olt fontok sokkal jobban idegesítenek, mint egy pixeles betű), harmadrészt olyan appokat fogok rajta használni, amik nem nagyon tudják a DPI állítgatást, negyedrészt, filmet úgyis messzebbről nézek (tehát a szemem se tudja jobban felbontani), de ha közelről nézném, akkor is köszönöm, bőven elég nekem a full HD.

Te most lényegében azt mondtad, hogy faszság a retina display. Megértem, hogy számodra nem szempont ez (a mondanivalód második fele ezt írja le), de emiatt ne nevezzed pazarlásnak és hülyeségnek.

Nagy felbontású monitoron a dpi állítgatás után nem ugyanazt az élményt kapod, mint ha kis felbontású monitorod lenne, mert több pixel írja le ugyanazt -> jobb a minőség, élesebbek mondjuk a betűk (az általad említett antialias miatti elmosódottság kevésbé tűnik fel)

Igen, lényegében ezt mondtam, hogy az én igényeim szerint pazarlás és "faszság", reagálva az előző kommentben feltett kérdésre, hogy miért nem a DPI-t állítgatom. Az én igényeim szempontjából pedig szerintem annak nevezem, aminek jól esik, ugyanis nem univerzálisan "szóltam le", hanem a saját igényeimhez viszonyítva, ahogy a saját igényeimet leírva nyitottam magát a topikot is. Azt hittem ez egyértelműen kiderül, pláne, hogy sejtheted azt is, nem igazán van ráhatásom, hogy ki mit használ és nem is célom, hogy legyen. Ha ez téged így is sért és fontosnak tartod így 10 nap után szemezgetve megvédeni a "nagyDPI-retinadisplay" érát, akkor ne haragudj. :P

Benq GW sorozatból valamelyik VA paneles szerintem jó ár-érték arányú lehet. 3 év gari, jó fekete, ips glow nélküli, de mégis jó betekintési szögű. Villogásmentes háttérvilágítás. Igaz ekkorával nincs tapasztalatom, de kisebb méretben nekem nagyon bejött.

Köszönöm az eddigi ötleteket! :)

Most már csak találnom kell egy olyat, ami 3 év garis, nem fénylik a kerete (mattos burkolat) és nem vibrálós PWM-mel van szabályozva a fényereje. :P

Valami ötlet még bárkinek, hol tudok ilyen tulajdonságoknak egyszerűen utánanézni (nem mindegyikről készült erre is kitérő YouTube review)?

Ki mennyire ajánlaná az Acer és a BenQ márkát (a Dellről tudom, hogy jó), esetleg Asus-t?

Dell UltraSharp 2709W
http://www1.la.dell.com/vc/en/corp/peripherals/monitor_2709wfp/pd.aspx?…

Amikor megvettem, nekem ettől elállt a lélegzetem.. Azóta is, mikor visszaváltok a 19-es 4:3-as Dell-ről.

Nem értek a monitorokhoz, laikusként mondom csak, hogy jó monitor. Beszerezni sem ördöngősség , ahogy nézem az elmúlt 1-2 évben nagyobb szállítmány jöhetett belőle külföldről, elvétve lehet még használt kereskedésekben.

udv
letix

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

Nekem két Asus VE278H monitorom van, nagyon meg vagyok elégedve velük. Azt hiszem még elérhető modell (én tavasszal vettem a másodikat, akkor még biztos volt), bár vagy 2 éve forgalomban van.

Quick spec: 27"-os 1920x1080, 1x VGA, 2x HDMI, 3.5" jack hang bemenet (sztereó hangszórója van, hangot a HDMI-ken és az analógon is fogad).

A keret fényes fekete, de nem a bántóan világító lakkos, annál sokkal elfogadhatóbb. A fényerő durva, nekem 10%-on kellemes. A színek (szerintem) jók, elég tág határok között állítható a fakó és a túlszaturált között. Jól olvasható, nem vibrál (programozok, szóval sokat "olvasok" rajta).
Ami nekem még jó pont, hogy készenlétben narancs fényű, lefelé, folyamatosan világító lámpája van (az előző Samsung az előlapon 100W-tal villogó kék LEDdel bírt, szörnyen idegesítő volt este). Ezen felül nem "gömbölyű" körbe sehol, rendesen egymás mellé lehet rakni őket (ha ez szempont lenne, mint nálam).

Jól hangzik, amiket leírtál, köszönöm. :)

A lakkos kerettel általában az szokott lenni a bajom, hogy tükröződik róla mindenféle, olyan halványabb, mögöttes fény is, amit a mattos felületű képernyő már rég elnyel/szétszór. Ez mennyire probléma Nálad? Habár lehet, Téged ez nem zavar, csak én vagyok érzékeny ilyenekre. :P

Említetted a sárga LED-et. Bekapcsolva amúgy milyen színű? :) A kikapcsolt annyira talán nem is érdekes, mert minden le van kapcsolva, ha nem használom, nem szeressük a feleslegesen működő készenléti áramköröket. :P

A keret tükröződik valamennyire. Sajnos szövegesen nehéz megosztani a pontos látványt, de kb. olyan a kinézete, mintha fényes fekete felület lenne egy rettentő vékony átlátszó plexi mögött (persze nem így van megvalósítva, csak így tudnom körülírni). Ennél jobban nem tudom leírni, képet csinálni tükröződő fekete felületéről pedig komolyabb fotós képzettséget igényel, mint amivel rendelkezem.

Engem nem zavar, az előző Samsung fényes fekete kerete sokkalta rosszabb volt. Viszont ez a méret már nem a belépő szint, így ilyesmivel a legtöbb modellen találkozhatsz a "prémiumság" miatt. A kétszer ennyibe kerülő modelleknél szokott extra fícsör lenni a matt keret...

A LED bekapcsolt állapotban kék színű (mi más lenne a mai világban :-), de nappali fény mellett alig látszik, és este sem zavaró (pedig üveg asztalom van, azon pedig kissé visszatükröződik a fénye), mert eléggé halovány, tényleg csak státuszjelző, nem asztalvilágítás. Talán azért, mert egy tejszínű áttetsző gombot világít meg, eléggé diffúz fény az eredmény.

Én két db 32"-os FullHD-t használok az irodában és itthon egy 37"-ost.
Jahh ezek amúgy TV-k!

Kinéztem egy specifikáció alapján ígéretes típust: LG 27MP35HQ-B
Van valakinek tapasztalata ezzel vagy más, új LG monitorokkal?