Ha már mindenki storaget épít mostanság...

... akkor mi is építünk egyet az olcsóság jegyében. Najó, inkább NAS-t, de végül is az is storage. :)

Jelenleg 2 db Dlink 320-as NAS teljesíti a feladatát nálunk és fogalmazzunk úgy, hogy nem vagyunk megelégedve velük. (De ebben is Linux van!) Plusz, további probléma, hogy a eddig fizikailag más helyen volt, viszont a jövőben egy helyen kellene 12 TB lemezhely.

Így gondoltam nézzük meg mit lehet főzni Supermicróból, ha már forgalmazzuk mi is. A SYS-5018A-MLHN4 nagyon szimpi lenne, leszámítva, hogy 1U-s házba csak 4 disk fér el, ami sajna igencsak teret szab a bővíthetőségnek, ráadásul jött az igény, hogy nem lenne hátrány, ha legalább egy RAID5-öt össze tudnánk hozni.

Szóval legóztunk tovább. Ami igény volt:
- 12TB nettó tárhely.
- legalább 6 disk, előny ha bővíthető.
- legyen normális távmenedzsment
- kis fogyasztás
- normális management, monitoring

A megoldás rá úgy néz ki ez lesz:
- Supermicro X10SLL-SF alaplap.
- Supermicro 825TQ-563LPB házikó.
- Intel Celeron G1820TE meg valami hűtés rá, amit az SMCI majd mond.
- 1x4 1x8 GB Hynix ECC ram.
- 6x3TB Seagate ST3000DM001

Az egész forintosítva kb. 145E+ÁFA lenne HDD-k nélkül nagykerben (nem néztem most utána, hogy mennyiért adjuk, csak saccoltam egyet). Vicc az, hogy a költség 3/5-e a ház, viszont még mindig sokkal olcsóbb, mintha mondjuk vettünk volna egy Synology-t vagy hasonlót, persze teljesítményben sincsenek akkora igényeink. OS valószínűleg FreeNAS lesz.

HDD-ből meg ez azért ez, mert ilyenből már van 4 használatban, ami átkerül ide. Legmeglepőbb számomra egyébént az hogy ebben a Celeronban van ECC support. Aminek meg kifejezetten örülök, hogy sikerült olyan olcsó lapot találni, ami tud IPMI-t. Bővíteni disket viszont csak plusz vezérlővel lehet, de van ahhoz port az alaplapom. Házba meg 10 disket be lehet tenni szükség esetén (igaz, kettőt csak fixen.)

Hogy milyen lesz az összkép az majd kiderül, ha megjön az új webszerverünk is (Supermicro 6027-TRF, 2xE5-2620v2, 64G ram, LSI2208+BBU, 2x1T HDD, 2x256G SSD, van már egy ilyenünk productionban).

Hozzászólások

Nem nagyon gondolkodtunk ZFS-ben eddig, mindenesetre +4G-t bármikor tudunk pattintani bele. Meg igazából nem nagy terhelésre készülünk. (Főleg backup).

Igazából lehet, hogy mégis 8G RAM lesz, már csak abból a megfontolásból is, hogy 8G-s modulok vannak a nagyobb vasakban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

D-Link 320? Az egy otthoni, 16 ezer forintos, fényképek, zenék tárolására kitalált, SATA-s eszköz. Mégis mit vártál tőle?

--
trey @ gépház

Ránézésre is elégtelen a hűtése, az a ventilátor ami benne van egy vicc. Éppen ezért neki sem álltam nagy diszkekkel. Már ennek tudatában kis lemezekkel indítottam, amiket később SSD-re cseréltem. Így a ventilátor még a legnagyobb nyári melegben sem indult el. Nekem nem fagy meg, pedig folyamatos üzemben van. Lehet, hogy neked túlmelegszik?

--
trey @ gépház

lehet csak rossz szeriat fogtam ki a 2TB -s verziobol, de ezt a seagate diszket senkinek nem merem ajanlani 24/7 megoldasba.