Megjelent az Apache OpenOffice 4.1.1

Megjelent az Apache OpenOffice 4.1.1

Letölthető innen.

Apache OpenOffice 4.1.1 mikró frissítés, alapvetően hibajavító kiadás.
A hibajavítások a MS Office fájl kompatibilitás, Mac OS X támogatás, Linux munka környezet kompatibilitás növelését célozták meg.

Újabb három nyelvet támogatunk. Részletek kiadási megjegyzésekben.

Hozzászólások

Van vhol egy objektiv osszehasonlitas a Libreoffice-szal?
Ha nincs, de jo lenne ha lenne:)

t

"Ezt hogy erted, szerinted feleslegesek az osszehasonlitasok?"

Talán igen.
Mindenki magának (vagy aki dönt helyette annak) kell tudnia eldönteni, milyen célra mit használjon. Annyi fajta felhasználási helyzet van, hogy az összes ilyen kipróbálására és leírására nincs idő. Ha pedig nem vagy elég specifikus félrevezetheted az olvasóját.

A felszínes összehasonlítások meg értelmetlenek az AOO <-> LO viszonyban mert a LO átvesz minden AOO fejlesztést (legalábbis azokat biztosan amit fontosnak tart lásd oldalpanel) és az alapok meg egy tőről fakadnak az OpenOffice.org-ból.

De objektív összehasonlítást én még nem láttam, magam sem tudnék objektív lenni ebben a kérdésben.

De ha tudsz ilyet alkotni szívesen látnám.

Tudvalevő, hogy az Apache OpenOffice hozzájárulóinak jelentős része IBM-alkalmazott, bár ezt nem verik nagydobra, és nem IBM-es e-mail címekről commitolnak, hogy hangsúlyozzák a projekt közösségi mivoltát. Májusban Rob Weir, aki IBM-es menedzserként a fő szekértolója volt az Apache OpenOffice projektnek, lemondott az OASIS ODF TC elnökségéről megváltozott feladataira hivatkozva. Már akkor éreztem, hogy valami készül. Augusztus 8. óta nem érkezett IBM-es commit az Apache OpenOffice SVN repóba. Szerintem vége.

Ezek a MSO kompatibilitási javítások sajátok, vagy átültetgetik a LO-s patcheket? Mennyire különbözik ez a LO-tól?

A részleteknek utána kellene néznem, egy biztos, hogy a LibreOffice kódok direktbe nem kerülhetnek be az Apache OpenOffice-be kivéve ha a fejlesztő mindkét licence alatt (AL 2.0 és GPL/MPL) alatt is kiadja kódját.

Az Apache Openoffice -> LibreOffice irányban minden kód átvehető probléma mentesen. LibreOffice -> Apache OpenOffice irányban semmi kivéve a fent leírt helyzetet.

Ket kerdes:

- Mit lehet tudni a ket csomag (AOO/LO) MSO formatum kompatibilitasarol? Es mit lehet tudni az MSO-s ODF filterrel valo kompatibilitasrol? Mennyire konnyu/nehez fajlokat mozgatni a harom office csomag kozott?
- Vannak-e tervek a betoltesi sebesseg novelesere? Jelenleg mindket csomaggal az a bajom, hogy egy orokkevalosag, mire elindulnak (oke, tudom, vegyek SSD-t, de mivel eddig senki nem adott ra penzt...)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Annak ellenére, hogy sok ember szidja az Office-t és elmondja, hogy márpedig gond nélkül lehet migrálni Libre/OpenOffice környezetbe, mint külföldön teszik, mégiscsak az az első pár kérdés, hogy milyen az Office-kompatibilitás.
Tanulságos dolog ez.

Talán azért mert a MS Office-nak volt gyenge 20 éve arra hogy mindenhol elterjedjen (OS támogatás mellett)?
Amúgy a kérdést én sem értem. Ha dokumentumot küldök az PDF, mert nem szeretem ha szerkesztik amit én küldök. Ha dokumentumot fogadok akkor az legyen jó, és pdf. Ha együtt dolgozunk akkor meg alakítsuk ki a kommunikáció alapjait, legalább a file formátumban egyezzünk meg.

Ezt miből deriváltad le? Ki a francot érdekel az "én" a fenti mondatban? Veled ellentétben _nem_ gondolom azt, hogy mindenki úgy gondolkodik, mint én, de ettől a fenti kérdés és felvetés nem lesz kevésbé erős, azzal szállj szembe és hagyd ezt a hülyeséget amit csinálsz.

"Amúgy a kérdést én sem értem. Ha dokumentumot küldök az PDF, mert nem szeretem ha szerkesztik amit én küldök. Ha dokumentumot fogadok akkor az legyen jó, és pdf."

^ Na ez az, aminek semmi koze a temahoz. Az, hogy te PDF-et hasznalsz es varsz el, semmilyen relacioban nincs azzal, hogy az emberek tobbseget az erdekli, hogy milyen a nyiltforrasu office csomagok kompatibilitasa a MS sajat formatumaival. Az emberek tobbsege ugyanis nem akarnak kulon PDF-be exportalgatni, hanem a szerkesztes utan rogton emailben elkuldik a fajlt, MS Office eseten erre az alkalmazason belul van kulon menupont, ami nem PDF-ben, nem RTF-ben, es nem is ODF-ben kuldi el a fajlt, hanem amiben eppen van, adott esetben MSO2003 DOC-kent.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Már ne haragudj, de ne keverjük össze azt, hogy valakinek kényelmetlen vagy megoldhatatlan valami azzal, mi az ami jó. Úgy gondolom, az olyan irat amit arra szántak, hogy a másik kinyomtassa, vagy eltárolja, de úgy jelenjen meg ahogy nálam megjelent, annak célszerű olyan formátumban küldeni ami erre készült.
Az hogy valaki erre tojik, vagy épp lusta, vagy úgy gondolja, hogy az ő általa használt formátum pontosan elég, mert őt nem érdekli szerkeszti e kinyomtatás előtt, vagy hogy pont hogy jelenik meg a másiknál, az egy másik kérdés. Én ezt valamilyen fokú nemtörődömségnek veszem. Ugyanúgy mikor a csatolt állományok száma eléri a ~10-et, és a küldő felet ez nem zavarja annyira, hogy egy archivum filet csináljon belőle. Azt gondolom, hogy az elvárt működés az, hogy ha valamit valamire használunk akkor a tőlünk telhető legjobb formában adjuk ki, _te_ nem így gondolod?
Ezek fogalmi kérdések, és nem gondolom hogy erősen érintenék az egyes iratszerkesztők (vagy csúfolva dokumentumkezelő rendszerek) saját akár szabványosított file formátumait, azok akkor merülnek fel, ha valakivel együtt kívánunk dolgozni, vagy saját magunk váltunk programot/verziót.

Itt utalnek vissza arra, amit mar egy jo ideje mondogatok, hogy itthon az informatikai oktatas a banyabeka valaga alatt van. Orulhetunk, ha egyaltalan normalisan formazott dokumentumokat kapunk, sajnos a legtobb embertol ez a maximum amit elvarhatunk. Azt mondod, a tiz fajl egy levelben az alja? Most gondold el, amikor harom-negy 1920 szeles kepernyokepet kuld el a user Word dokumentumba agyazva. Vegulis, egy fajlban kuldte, nem?

Ami a PDF-esitest illeti: nem mindenki csak tarolasra es/vagy nyomtatasra kuld anyagot. Lehet, hogy ez nalad meg nalam igy van, mert mi informatikusok vagyunk, es akiknek kuldjuk a dokumentumokat, azoknak nincs annyi ralatasuk a dokumentum temajara, hogy gyokeres valtoztatas eszkozlesere szukseguk legyen. A minor valtoztatasokat pedig ugyis emailben kapjuk.

Azonban nagyon sokszor van olyan, hogy ~ kozosen dolgoznak egy dokumentumon, peldaul egy szerzodes szovegezesenel ahol korrekturaznak, megjegyzest fuznek egyes sorokhoz, stb, erre a PDF alkalmatlan. Es ha csak egy olyan scenario is van, ahol felmerulhet az interkompatibilitas jogossaga, akkor igenis nem minosul megemelt igenyszintnek, ha en azt mondom, hogy fontosabb a formatum kompatibiltas, mint a fancy UI.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Megsúgom, hogy az OpenOffice/LibreOffice elődje, a StarOffice is nagyon régen kezdte, több, mint 20 éve. Mégsem tudott megerősödni, pedig több platformon megy, mint az Office.

Szerk: Pontosabban a StarOffice 1985-ben indult, a Microsoft Office pedig 1990-ben lett onallo termekcsomag. Az Excel 1985-ban indult, DOS-ra, es a Word 1983-ban. Szoval az idotenyezo tekinteteben teljesen ugyanott van a ket szoftver.

A valaszthato szoftverek legjobbika volt. Volt meg a Lotus csomag, az se tudott igazan szeles korben terjedni, az emlitett StarOffice, meg az MS Office. Slussz, ami ezeken felul volt, az nagyjabol a hibaszazalek kategoriaba esett.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()