Milyen single-board computer-t (Raspberry Pi és társai) manapság?

Fórumok

Milyen - maximum itx méretű - single board cuccot érdemes manapság venni, fejlesztéshez, házi szervernek, ami tudja az alábbiakat:

  • Natív ethernet (10/100 elég)
  • Natív SATA port (1 darab)
  • 1 USB
  • Linuxhoz, android nem téma
  • reset gomb/kivezetés legyen rajta

Igazából szerintem mindegy, hogy arm-os, vagy x86, nem?

A wifi, hdmi - vagy más video kimenet, audio, stb. cuccok feleslegesek, ezért lényegtelen, hogy milyen, vagy van e rajta, a legjobb ha nincs.

Gondolom a dual core és a 1-2GB ram, az már alapnak számít ebbe a kategóriába (telefonomba is ennyi van), vagy ha nem is alap, érdemes ilyet nézni?

Hozzászólások

Banana Pi, Cubieboard2, Cubietruck, illetve a Cubox, de azon E-SATA van, ha jól tévedek. Hogy reset gomb van-e rajtuk, az jó kérdés (a Cubox-on szerintem nincs).

A Cubox-i-n nincs reset (a Cubox meg már kifutott hw, Marvell SOC alapon). A Hummingboardon viszont ki van vezetve egy pinre, abban ugyan az a processzorkártya (microSOM) sorozat van benne mint a cuboxi-ben.
cuboxi-n esata van, hummingboardon msata, bár tudtommal ezek csak a csatlakozóban térnek el a hagyományos satától. Viszont csak a drágábbakon van rajta.
A bootloadernek (u-boot) mindenképp a microsd-n kell lennie, de az szerintem tud satáról bootolni.
Még néhány imx6 alapú board: wandboard, utilite, udoo, szintén csak a drágábbakon van sata, resetet nem tudom.

Az eddig olvasott infók alapján általános célú szervernek (fejlesztésen mit értesz?) nem vennék ilyen kütyüt, inkább egy ú.n. barebone PC-t.
Végül az anyagi vonzatai miatt letettem róla, de performanciában nekem biztosan kevés lenne, amit ezek az eszközök nyújtani tudnak. (főleg a lassú ethernet, illetve úgy rémlik a SATA is USB konverteres a többségüknél - de majd valaki kijavít, ha én emlékszem rosszul)

Nekem olyasmire kellett volna, hogy squid-t, syslog-ng-t, RADIUS-t futtatni rajta úgy, hogy a LAN-on lévő valamennyi gép (fizikai+virtuális + a mobilom) ezen át jussanak csak nethez. Plusz némi NAS funkció.

Sok próbálkozás után nálam a passzív NUC lett nyerő: http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/nuc-board-de3815tybe.html

Ráadásul az integrált 4GB storage nekem pont elég is, így a SATA portját nem is használtam ki. Reset nincs, de legalább power van.

Tud fogadni 8GB ramot! "Rendes" BIOS. x86.

Ráadásul van szépen összerakva is: http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/nuc-kit-de3815tykhe.html

Igen, ez az atom már nem az az atom :)
Ettől függetlenül persze nem egy erőgép.
A benchmark adatok (http://www.cpubenchmark.net) majdnem elijesztettek, mert ezek szerint harmadát tudná, mint egy Celeron 847, de fene tudja, mit is mér valójában a Passmark... Én előtte pont egy 847-est használtam ugyanarra, annál érzésre jobb, szerintem kb. az 1007U és 1037U között lehet.

én nem szarakodnék házi szervernek ilyennel. mini itx x86/x64. szerintem

------------------------
Jézus reset téged

Habár nem egészen single-board PC, de ZyXEL NSA325 (v2)?
(Gigabit, 2 SATA, 2db USB 2.0, 1db USB 3.0)
Ami szűk lehet: 512 MB RAM, 1.6GHz (single core) proc.

Én szereztem pont erre a célra (meg ha már ott van, akkor házi fileszervernek) egy raspberry-t. Igazából a teljesítménye minden szinten kritikán aluli, kizárólag egy adott feladatra lehet használni, általánosan használhatatlan.
Második körben egy Cubie-t próbáltam. Sokkal jobb, de még minden nagyon gyér volt. Itt jött be viszont azt, hogy már akár elég is lehetett volna a cucc, de azért ARM-en még nem teljesen ugyanaz a programpaletta mint x86on.
Akkoriban részben azért, mert már nem akartam várni egy ilyen mellett döntöttem: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4310#ov
Na ez sem egy erőgép, de egyrészt ma már sokkal erősebb procival is megkapod, másrészt érzésre kb 10xes teljesítménye van egy Cubie-hoz képest. Persze itt több a memória, meg minden más. Viszont RAID5el tökéletesen (szoftveres, btrfs-el) elvan, HTTP kiszolgálóként szépen terhelhető (persze ésszerű keretek között), van Gbit ethernet és mindenféle egyéb (többek közt reset gomb).

FathoM

en soekris "fan" vagyok... mondjuk arra, amit irsz, lehet overkill, ellenben megbizhato...

Natív SATA port (1 darab)

Ezt tudtommal nem támogatja semmilyen ARM cucc.

X86 mindenképpen.

A20-OlinuXino-MICRO
https://www.olimex.com/wiki/A20-OLinuXino-MICRO

Nekem egy ilyenen mennek most a torrentjeim (eddig erre használtam még csak), bevált. Van rajta SATA port + 2,5"-es cuccokhoz 5V tápfeszültség is.
Mivel Android és Linux is fut rajta így rajta vannak a szokásos android gombok és reset is.
Hardver és a szoftver is nyílt. Ez a két magos változat + 1GB RAM, van egy hasonló egymagos, A10-es 512MB RAM, változat is
https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A10/A10-OLinuXino-LIME-4GB/op…

Ezenkívül azt hiszem a NAND nélküli, melyhez sd kártya kell az olcsóbb olyan 10€-val.

van már a20-as lime is 33 euro vagy 43 a nand-os.
https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A20/A20-OLinuXino-LIME/open-s…
Ez már nagyjából csak az 512MB ram terén gyengébb a micro változatnál. VGA kimenet is van a boardokon, ha olyan monitor lenne hozzá.
A blogon olvasottak szerint esélyes gigabites és 1GB ramos változat is valamikor. Persze a SOM modul+periféria lap már tudja ezt, csak az drágább
https://www.olimex.com/Products/SOM/A20/A20-SOM-EVB/open-source-hardware
Ja a lime változat még a tápbemenetben különbözik a többitől: a lime-nak 5V kell, a többinek rugalmasabb ez az érték.

Kíváncsi lennék majd, hogy ezek alapján hogy döntesz? :-)
Én is gondolkodtam annak idején hasonló dolgon, aztán vettem egy DNS-320 NAS-t, meg egy régi már nem használt géppel szórakozom, ha pillanatnyilag kell otthonra egy szerver!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4918
Univerzális a cucc és a cpubenchmark.net szerinti 1920 pontjával nem is gyenge, miközben olyan passzív hűtés elég neki. 2 db takarékosabb merevlemezzel a fogyasztása 20 Watt alatt tartható.
A 2 SATA miatt Linux esetén szoftver RAID1 és nyugodtabban alhatsz, HDD tönkremenetel nem viszi el az adataidat.

ARM alaplap esetén van duál SATA-s?
https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A20/ - ezek is csak 1 SATA-sak.

Wandboard Quad

Natív ethernet (10/100 elég) - yes
Natív SATA port (1 darab) - yes
1 USB - yes
Linuxhoz, android nem téma - ezt nem tudom mit jelent
reset gomb/kivezetés legyen rajta - gomb, kivezetes nincs