[megoldva] OpenMediaVault konfigurációhoz vélemények kérése

Fórumok

Bontásból és némi vásárlással összegyűjtöttem az alkatrészeket egy otthoni használatra, családi fotó, pár perces videók és MP3 zenék tárolására szánt NAS-hoz.

Elolvasva számos cikket a szoftveres RAID-ekről és a fájlrendszerekről az alábbi konfigurációt gondoltam számomra optimálisnak:

(1.) Az openmediavault rendszer egy önálló lemezt igányel, erre a célra egy IDE portra csatlakoztatott, IDE->CompactFlash átalakító adapterbe helyezett TS4GCF300 CompactFlash kártyát vásároltam, melynek tulajdonságai:
- Villámgyors 300X teljesítmény négycsatornás támogatással
- Adatátviteli sebesség: 45MB/sec (Max)
- Ultra DMA mód 0-5
- High-end DSLR támogatás
- CompactFlash 4.0 kompatibilis
- Beépített hardveres ECC technológia
- ATA interfész
- Alacsony energiafogyasztás
- Multi-platform kompatibilitás
- RoHS-kompatibilis
- Kapacitás: 4 GB
Ez a típus vékonykliens számítógépekben és ipari berendezésekben is jól teljesít az SLC technológiának köszönhetően.

(2.) Adattárolásra 3 darab WD10EFRX (Western Digital Caviar Red 1TB 64MB SATA3) merevlemezt állítottam be, letesztelve.

(3.) A merevlemezeket egy RAID 5 tömbbe csatolnám és XFS fájlrendszert alkalmaznék.

Kérem a hozzáértők véleményét, hogy jó lesz-e ez a konfiguráció nekem a leírt célokra.

Hozzászólások

"Kérem a hozzáértők véleményét, hogy jó lesz-e ez a konfiguráció nekem a leírt célokra."

Csak a konfigurációt nem írtad le :)

A kérdésemhez, melyet a 3. pontban fogalmaztam meg, úgy érzem megadtam mind a rendszer lemez, mind az adatlemezek pontos leírását.

Ha a teljes további komponensei is szükségesek az érdemi válaszhoz, akkor íme:

Ház: Cooler Master RC-334U-KKN1 midi torony
Tápegység: LC-Power LC6560GP3 Silent
Alaplap: Asus P5LD2-VM/S Maxdata Rev. 4.00G with AMI BIOS ver. 0404
Processzor: Intel Pentium D 3.00 GHz (2 mag)
Processzor hűtő: Thermaltake CL-P0598 Contac 16
Memória: 3 GByte az alábbiak szerint:
- 2 x CORSAIR TWIN2X1024-5400C4PRO 1GB DDR2 667 DUAL CHANNEL (2 x 1GB matched kit)
- 2 x CORSAIR XMS2 CM2X512-5400C4 512MB DDR2 667 DUAL CHANNEL (2 x 512MB matched kit)
Optikai meghajtó: Samsung SH-118BB/BEBE OEM
Hálózati adapter: TP-LINK TG-3269 Gigabit Network Adapter
Billentyűzet: Logitech Y-SAF76 - PS/2 magyar billentyűzet
Egér: Logitech SBF-90 Value Optical Mouse PS/2
Szünetmentes tápegység: APC Smart-UPS 750VA LCD 230V

Remélem, nem felejtettem ki semmit, de ezeken a komponenseken nem kívánok változtatni, mert eredetileg 0 forintos beruházást szerettem volna a család számára. Használt CF kártyám volt, de abból jobbnak láttam újat beépíteni, ezért vásároltam újat.

A kérdésemet lehet, hogy túl tömören fogalmaztam meg, tehát a RAID 5 és az XFS kontra a többi lehetőség közötti választásra gondoltam, olyan szempontok alapján, mint a megbízhatóság, időtállóság, performancia.

Szia,
Igazából szerintem a kollégáknak az nem világos, hogy ha döntöttél már (láthatólag azt tetted), akkor mi is érdekel?
Cáfolják meg, hogy a RAID5 és az XFS alkalmas-e a céljaidra , vagy erősítsenek meg? Esetleg alternatívát keresnél?
Amit felvázoltál, 2 külön dolog. A második körben egy konfigurációt fejtettél ki, az elsőben pedig egy installációt (ha ragaszkodunk a szakbarbársághoz), de kérdést végeredményben nem tettél fel.
Csak elmondtad, mit tennél, ha nekiállnál (feltételes módban), de nem derült ki, mire is kérsz véleményt. Másodszorra pedig, egy homokszemet szeretnél hasonlíttatni a tengerparton lévőkhöz. Esetleg, ha konkretizálnád, mit is szeretnél látni, pl. alternatívákat, és okokat a választásokra, vagy cáfolatot a döntésed helyességére, lehet, könnyebben segítenénk.
Személy szerint azt tudom mondani, hogy majdnem overkill erre a feladatra amit felvázoltál. Nálam hasonló célokra egy VIA Epia és egy P4M teljesít, raid nélkül winchesterekkel, boldogan, ext4-el. Nem ide akarok backupolni, innen csak elérni akarom, amit kell, és egy otthoni NAS-tól szerintem többet nem is kellene elvárni :)
Üdv,
LuiseX

Szia,
köszönöm, hogy időt szántál a hozzászólásomra és elmélyedtél a problémámban.
Mindig rossz fogalmazó voltam, most is ez történt. A kérdésemet végül is a 3. pontban tettem fel:

"(3.) A merevlemezeket egy RAID 5 tömbbe csatolnám és XFS fájlrendszert alkalmaznék.
Kérem a hozzáértők véleményét, hogy jó lesz-e ez a konfiguráció nekem a leírt célokra."

A többit felejtsük is el, mert mint írtam, ez egy 0 forintos beruházás akart lenni, mivel beteg vagyok és nem telik Synologyra, de adódott a lehetőség, hogy összegyűlt egy gépre való alkatrész, amit kitakarítottam, összeraktam, minden porcikáját leteszteltem és értelmes feladatot kerestem neki, mert még nem kukaérett.

Amikor döntöttem, hogy NAS legyen, és hogy OMV fusson rajta, meg hogy akkor járok a legjobban, ha a 3 darab 1 TB-os lemezt RAID 5-be kötöm, akkor elkezdtem olvasgatni a cikkeket, fórumokat, és ilyeneket olvastam, hogy a RAID 5 egy fos, mert meghibásodás esetén nem tudod helyreállítani, stb. Ugyanígy jártam az XFS-sel, amit egy fájrendszereket összehasonlító cikk nyomán választottam, ami jellemző fájlméret, memória, stb. alapján lenne célszerű, de néhányan (itt a HP-on) is leszedték róla a szenteltvizet, még jobban elbizonytalanodtam, jó-e nekem a RAID 5 + XFS. Ezt szerettem volna a fórumbejegyzésemben megkérdezni.

Mondod: " A második körben egy konfigurációt fejtettél ki..."
Ezt azért tettem, mert előtte ketten is hiányolták.

Viszont AiRLAC hozzászólása - "Szerintem amit megspóroltál a vason azt megeszi áramban, de te tudod :)" - segített a döntéshozatalban:

(1.) A jó öreg refurbished PC
- kap egy dedikált videokártyát passzív hűtéssel,
- a 3 lemez helyett egy 500GB-os másikat,
- telepítek rá egy Linuxot, ha körülnéztem a DebianEdu, az Edubuntu és a Skolelinux háza táján,
aztán oda ajándékozom egy tanár barátomnak, aki iskolai szakkörben jó hasznát venné. (A jelenlegi gépparkjuk ennél öregebb, gyengébb.)

(2.) Karácsonyra összegyűjtök egy HP MicroServer 40L-re valót, abba a lemezeket megtartom és kiegészítem egy negyedikkel, hogy tudjak RAID 6-ot építeni. Egész jók a fogyasztási adatai, csak a tápegysége bizonytalanít el kissé, de ő lesz az én barátom, úgy érzem.

Még egyszer köszönöm, hogy érdem válaszoltál, kellemes hétvégét kívánok.

Van egy Synology Assistant (Linux/Mac/Win) kliens amivel egy szép felületen lehet telepíteni.Csatolni megosztásokat .Wol ébreszteni.
Van a Cloud Station (Linux/Mac/Win) kliens amivel szépen tudod szinkronban tartani mentéseket,gépeket.
Telepítés menete fellelhető neten.Link.Képekkel illusztrálva.Kezelőfelület meg adja magát a kezelés bárki eltud vele boldogulni.

Ugye, hogy kezdi kiforrni magát a projekt? :)

Megint elgondolkodtattál:

(1.) Az ESXi-t értem, de sajnos, nincs jártasságom a virtualizációs technológiákban, így nálam nem játszik.

(2.) Azt pedig hogy értsem, hogy "... vagy valamilyen Linuxot"?

(3.) Nem biztos, hogy 4 lemez lesz, mert az N40L-ben az optikai meghajtó helyére bebarkácsolhatunk egy ötödiket. Öt lemezen is butaság a RAID 6?

Linux alatt valami dom0-t érthetett, Xen-t valószínűleg.

Ha tudod hogy semmi mást nem akarsz a géppel akkor ráteszed direkt (a mostani gépre például), ha viszont elég combos ahoz (Microserver vagy bármi is lenne az új) hogy mást is műveljen jó lehet egy virtualizált megoldás.

HP helyett én inkább egy szellősebb gépet ajánlanék. Remélhetőleg gyártásban marad még addig: Dell T20.

Több lemez belefér, de nem előltöltős, standard tápja van és normál bővítőkártyákkal lehet etetni. Cserébe nem kocka és nem pici.

Köszönöm, de annyira nem szeretnék eltávolodni az eredeti célomtól: egy helyen, biztonságosan tárolni a családi fotókat, videókat, kedvenc zenéket. Erre a MicroServer épp megfelel, és ráadásul kis helyen elfér az amúgy is szűkös előszobában a router mellett a sarokban. Nekem is tetszenek a rack szekrények, de feleségem nem örülne neki, ha a cipői helyét egy kisvállalati szerver foglalná el. :)

Több lemez sem nagyon kell a felméréseim alapján. (Elkezdtem a családtagok eszközeiről egy külső USB adattárolóra (WD Elements 1,5TB) összegyűjteni a fájlokat, hogay a NAS átadásáig is legyen valami mentés, kb. a munka felénél járok és még 300GB terjedelmű anyag sem jött össze. A táp engem is aggaszt, tervben van egy tartalék. Az alacsony profilú bővítőkártyák az én kereskedőmnél beszerezhetők. A kis kocka forma és méret nálam külön előny.

1,Arra gondolt szerintem a kolléga hogy virtualizálhatnál pl egy home labot.Mint ahogy ő is tette.Több fajta os virtualizálás tesztelés/fejlesztés.
2,Más virtualizációra gondolt.OmniOs vagy Xen.
3,"A RAID 6 megvalósítása túl sok többletköltséget jelent, illetve az általa nyújtott többlet biztonság csak speciális alkalmazások esetében szükséges."

Virtualizációt kevésbé ajánlanám, mivel sem az ESXi, sem pedig a proxmox nem támogatja a szoftraidet. Xen alá nem tudom, de ez már valóban inkább homelab, mint NAS.

Elég sok elképzelést kaptál szerintem. Annyi a lényeg ,hogy az synology klón a legkevésbé munkás, mert ott egyben van minden. Minden másnél többet kell dolgoznod. Legyen az NAS alaprendszer, vagy linux, bár a OMV-nek nem ismerem a képességeit. Ugyanakkor ne felejsd el, hogy a synology klón egy backportolás, így koránt sem hivatalos kiadás, pont annyi segítségre számíthasz, mint amikor az OMV ledobja a láncot.

Linux alatt azt értik, hogy felhúzod a kedvenc linux disztro-dat, rárakod a raid-leveledet, telepíted a sambát, felkonfigurálod, stb-stb. Ez a legklasszikusabb megközelítés, aminél maximum te raksz fel web interface-t.

Jót tanácsolni én sem tudok. De ha attól félsz hogy a synology munkás és bonyolult, akkor elkeresítenélek ahhoz, hogy a többihez szvsz, jobban kell érteni.

A raid5-ről azért megy a vinnyogás, hogy mennyire jó vagy rossz. A ZFS és a freeNAS engem ebből a szempontból jobban vonz. A helyedben az egész konfigurációt kiegészíteném még egy eSATA backup lemezzel.

Még egy dolog: A HP-nál régebben volt egy olyan dolog, hogy a DVD helyére csak bios hackolással lehetett vinyót tenni, ezt is vedd figyelembe. Ugyanakkor standard ITX-es, merevlemez bay-es házikó is akad a piacon, nem rossz áron, ami kicsit felejtőssé és olcsóbbá is teheti a ECC memóriát fogadó HP mikroservert.

Micsoda marketing bullshit :)
- Villámgyors
- Adatátviteli sebesség: 45MB/sec (Max)

Amúgy szerintem tök mind1 a konfig, nem kapsz olyan lassú PC hardvert manapság, ami ne lenne jó egy 2 TB-os RAID5 alá.

Elnézést kérek a butaság (bikaszar) idézéséért, tényleg fellengzős. Hamarjában a magyar nyelvű termékismertetőből másoltam be a CF kártya műszaki adatait.

A villámgyors jelző azért megállja a helyét, mert az SLC technológiával készült memóriakártyák közül csak a WINTEC nagy kapacitású kártyái tudnak többet (50MB/sec), de nekem elegendő lenne még az 1GB kapacitású is az Open Media Vault futtatásához, viszont, amit választottam, tudja az ECC-t.

Nagyon jó a kérdés. Mikor egy pendrájvról akartam az alaplapon live Linuxot futtatni, akkor derült ki, hogy az USB 2.0 foglalatok egyikéről sem lehet bebootolni. :( Az SSD meg már luxus lett volna. Így a próbatelepítéseket CD-ről végzem.

Az alaplapon 1 db PATA és 4 db SATA foglalat van.
A PATA foglalatban ül az IDE->CF átalakító, az egyik SATA portot az optikai meghajtó foglalja el, a maradék 3-at a merevlemezek, melyeket fel szeretném használni. (Kb.másfél évet működtek egy Synologyban, amiből bővítés miatt kerültek ki.)

A spórolást árnyalja, hogy nem igazi NAS lenne, ami 7x24 órában be van kapcsolva, inkább csak mentési célokat szolgálna.

A gép eddig fejlesztési célokat szolgáló CentOS szerverként működött, nagyon megbízhatóan, sajnálnám kidobni.

Mennyire kell hozzá pilótavizsga? Mennyire kell ismerni hozzá a DSM-et?

Hali!

Speciel én is OMV-t használok. Én is kukázott pc-vel. Én spec a régi összegyűlt idés lemezeimet használom. Volt egy ide kártyám, így 6 IDE portom volt. Pont ennyi régi lemezem is volt. Én összekötöttem őket LVM-el. És rá EXT-4 fájl rendszert.
Magam részéről nem ajánlanám az xfs-t. Írtad, hogy főleg mentésre használnád. Az xfs lassú lesz törléskor. Illetve erősen cache-el a memóriába. Szerintem mentésekre egyik sem ideális.

Remélem segítettem. Sok sikert.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Köszönöm, megfontolom. Az öreg PC fogyasztását még nem tudtam megmérni (örömmel venném, ha ajánlatátok otthonra megfelelő fogyasztásmérőt), csak a CPU és a többi hardver elem névleges fogyasztását adtam össze, de számomra nagyon fontos az energiafogyasztás.

Nincsenek tapasztalataim az xfs-sel kapcsolatban, de a törlés nem lesz a jellemző használati eset. Mindenki felmásolja a notebookjáról, fényképezőgépéről, telefonjáról és egyéb kütyüjéről a NAS-ra a fényképét, rövidfilmjét, zenéjét, aztán néha visszakeres valamit és letölti, vagy kinyomtatja, meghallgatja. Filmek torrentezése nem lesz jellemző. Egyébként hajlok az ext4-re...