[részben megoldva] HW Raid migráció - Dell Perc

Elég sokat google-ztam utána, de sajnos megnyugtató választ nem találtam, így tőletek kérdezném, hátha valakinek konkrét tapasztalata is van:
Adott egy Dell PE 2950 szerver Perc 5/i vezérlővel, 4 disk raid5-ben. Ezt szeretném "live migrálni" (szép magyarosan) Perc 6/i, 6 nagyobb disk raid6-ra.

Mentések ugyan vannak, de az adatmennyiségre való tekintettel a másolgatások idejét szívesen megspórolnám.

A legnagyobb kérdés: Perc 5/i-t 6/i-re cserélve felismeri-e, elindítja-e simán a meglevő raid5 tömböt? Ha netán mégsem, tehet-e benne olyan kárt, hogy utána már az 5/i se ismerje fel?

Ha idáig OK, akkor milyen sorrendben érdemes továbbmenni? Szvsz. először raid5->raid6 (4->5 disk), aztán disk-ek cserélgetése nagyobbra egyenként, végül 6. disk hozzáadása a tömbhöz.

Mindezt leállás nélkül, MegaCLI utility-vel kellene összehozni.

[tapasztalatok - ha valaki szembe kerülne ilyesmivel]
1., Vezérlő csere OK, simán felismerte az idegen tömböt a HDD-ken, a rendszer él
2., Raid 5-6 migráció +1 disk hozzáadásával laza 30 óra alatt lefutott - annak ellenére, hogy az eddig hotspare-ként pihent hozzáadott disk az első pillanatban hanyattvágta magát, így egy "partially degraded" Raid 6 lett az eredmény, de disk csere után minden helyre állt.
3., 2 lépésben 2 kisebb disk egyenkénti kiiktatása, újra cserélése, rebuild - csak idő kérdése volt

Ahol elbukott a történet:
Mindezek után ki szeretném terjeszteni a tömböt a már nagyobb diskeken rendelkezésre álló helyre, de ezt a drága jó vezérlő nem támogatja :( Ellenben új disk hozzáadásával igen.
Kérdés: Vajon az új disk hozzáadásával újrakonfigurált és megnövelt tömb az eredeti (kisebb) alap disk mérettel növekszik, vagy ez esetben legalább tényleg újrakonfigurálja az összes disk által meghatározott max. méretre?

Hozzászólások

Szia,

"A legnagyobb kérdés: Perc 5/i-t 6/i-re cserélve felismeri-e, elindítja-e simán a meglevő raid5 tömböt? "

Illene neki kezelnie.

fixme: szerintem a MegaCLI hivatalosan nem támogatott Perc-ön, hiába LSI alapja van a vezérlőknek.

Az "Illene neki" az olyan 90%? :)

A MegaCLI nem tudom, hogy támogatott-e, de eddigi alap dolgokra (állapot ellenőrzés, spare kezelés) ezt használom, működik.

Az egyetlen furcsa dolog, hogy a vezérlő (állítólag) nem támogatja a ""consistency check"-et - ami nem tudom, mennyire normális?

Felismeri, az on-disk format ugyanaz, még akár szabványosnak is nevezhető.
Ami azt illeti, még egy HP P400 is felismeri.

Ettől függetlenül, az optimális teljesítmény eléréséhez szükséges paraméterek kontrollerenként jelentősen eltérhetnek. /Például a 6-osnak más stripe size az ideális, mint az 5-ösnek./

Épp ezért korrekt eredményt akkor kapsz, ha új tömböt hozol létre, és arra mentést töltesz vissza.