1,2 Voltos AA akku

Digitális fényképezőben lemerültek a hozzáadott elemek. Kicseréltem AA újratölthető elemekre de nem működik velük a fényképező. Összevetve a régi elemekkel feltűnt, hogy még a nem tölthető elemek 1,5 Voltosak addig az újratölthető Ni-Mh aksielemek csak 1,2 Voltosak. Xbox kontrollerben ez nem volt probléma, de a fényképezőnek már valószínűleg kevés a 4x 1,2V 4x1,5V helyett.
Lehet kapni 1,5 Voltos újratölthető AA elemeket is? Miért gyártják 1,2 Voltosra egyáltalán az újratölthető elemeket, ha az eszközök amikbe AA elem való 1,5 Voltot várnának?

Hozzászólások

Gyártanak. Szörnyű drága (volt, amikor legutoljára néztem).
Azért, mert az az olcsó és a 1,5 voltos se 1,5 V, hanem attól függ hogy mennyire merült le, és mennyire terheled, és a legtöbb eszköznek elég az, amit az 1,2 voltos akkuk kitolnak. Pl. az én Fuji fényképezőgépemnek is.

A Ni-Mh technologia tudtommal 1.2 Voltot tesz lehetove. Eddig nekem minden mukodott 1.2 volttal is (2 fenykepezogep, 2 mp3 lejatszo, TV taviranyito, 1 fix telefon, 1 TV jatek, ki-tudja-hany egyeb jatek, stb). Probald meg esetleg feltolteni, talalkoztam mar olyan akukkal, hogy vasarlaskor le voltak merulve, s csak egy toltes utan mukodtek normalisan.

Az en Fuji-m is elfogadja a 4x1.2 voltot, s tulajdonkeppen meg soha nem lattam toltheto 1.5 voltos akkut, mind 1.2 voltos volt.

Az nimh akkuknak sokkal meredekebb a merülési jelleggörbéje mint az alkáli elemeknek. Az akku sokáig tartja a szintet, aztán meredeken esik a feszültség, míg az elem fokozatosan, lassan merül, könnyebben jósolható a vége.

--
"... the process of non thinking, called faith."

> Miért gyártják 1,2 Voltosra egyáltalán az újratölthető elemeket,
> ha az eszközök amikbe AA elem való 1,5 Voltot várnának?

Az elemek és akkumulátorok feszültsége a kémiai reakcióban részt vevő (kémiai)elemektől függ. Nem lehet tetszőleges feszültségű elemeket és akkumulátorokat gyártani. A hagyományos alkáli elemek feszültsége teljes töltöttség esetén kb. 1,5 V, ami a használat során akár 1 Volt alá is csökkenhet. A NiMH újratölthető akkumulátorok teljes töltöttség esetén kb. 1,2 Voltos feszültséget tudnak előállítani, és ez a feszültség közelítőleg meg is marad az akkumulátor lemerüléséig. (Legalábbis, NEM csökken hasonló arányban, mint az alkáli elemeknél.)

Léteznek pl. NiZn akkumulátorok, amelyeknél a cellánkénti feszültség kb. 1,6 Volt körül van - ez közelebb van az általad vágyott 1,5 Volthoz.

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=252000

A manapság elterjedt Lítiumos akkumulátorok feszültsége cellánként kb. 3,3 - 3,6 Volt körül van.

Ha neked ezek a feszültség-értékek nem megfelelőek, annyit tehetsz, hogy sorbakötsz több cellát. A "laposelem" ugye úgy lesz 4,5 Voltos, hogy 3 darab 1,5 Voltos cella van benne, a 9 Voltos elemben 6 darab 1,5 Voltos cella van, és ha szétboncolsz egy kisméretű, ceruzaelemre hasonlító 12 Voltos "fotóelemet", akkor jó eséllyel egy marék közönséges 1,5 Voltos gombelemet fogsz benne találni, "egybecsomagolva".

Ha neked mindenáron 1,5 Volt kell, méghozzá stabilan, akkor vegyél két darab NiMH cellát, kösd őket sorba (2,4 Volt) majd pedig megfelelő elektronikával (pl. DC/DC konverzióval) állítsd be a kimenő feszültséget 1,5 Voltra.

Ez korrekt, viszont annyit hozzátennék, hogy egyáltalán nem biztos, hogy nem működne 1.2V-os akkuval. Szüleim eddig minden akkuhoz az energizer falbadugós töltőt használták, és az jócskán alultöltött szinte mindent, ugyanis ezek csak annyit csinálnak, hogy egy pontatlan időzítővel 14 óráig a kapacitás tizedével megegyező árammal töltenek. Ez semmilyen akksinak nem tesz jót (feltöltött NiMH nem bírja a töltést), de ha még nagyobb kapacitásút is töltesz vele, akkor végképp. Rábeszéltem őket egy Lidl töltőre, az feszültségváltozási sebesség alapján kapcsol le, és láss csodát, elkezdett működni az is, ami eddig nem ment. (ennél egy módszerrel lehet pontosabban tölteni, hőmérséklet alapján, de az nem olcsó)

Vegyél tisztességes, processzor-vezérelt töltőt.

Az elemekre a teljes feltöltött feszültséget írják rá, az akkukra pedig az üzemi merült szintet.
Az 1.2V-os akku feltöltve 1.44V
Sőt az autóban is a 12V teljesen feltöltve 14.4V...
Viszont ugyanolyan terhelésre teljesen más görbe szerint merül az akku, ezért nem jó pár eszközbe.
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Szerintem ez elég ritka. Érdemes az adott fényképező típusra keresni információt.
Én amiben eddig próbáltam az mind ment vele. Különösen a nem túl régi (>10 év) daraboknál szerintem működnie kéne akksival is.

Fuji Finepix-en lehet állítani, hogy Alkaline, Lithium vagy Ni-Mh legyen, talán más gépeken is.

Nem biztos, hogy az 1,2V kevés neki. Régi digitális fényképezőknél előfordul, hogy 1A-nél is nagyobb áramot vesznek fel, főleg bekapcsolás közben. Használtasabb NiMH akkuk belső ellenállása (ESR) eléggé meg tud nőni - sokkal korábban, minthogy a kapacitása észrevehetően elkezdene fogyni. Ezért ekkora terhelés alatt már jócskán leesik a feszültsége, akár 1V alá is, hiába volt teljesen feltöltve. Ilyenkor az akku csomó cuccban még kiválóan működik, de néhány készülék már meg se nyikkan vele.

Nekem volt ilyen tapasztalatom, egy ~10éves olympus fényképezővel. Be se kapcsol 4x1,2V-os akkuval, illetve ha fullra fel van töltve, akkor előfordul, hogy egy rövid időre bekapcsol, de azonnal low battery van. Mióta kicseréltem az akkukészletet újra kiválóan működik.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Akku témában továbbá is az Eneloop az etalon, immár Panasonic név alatt.
Vannak még ugyanolyan jók, de túl nagy meló észben tartani a nevüket. Egyik a Duracell ha jól emlékszem.

Itt lehet végigböngészni a revíziókat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eneloop

Én is Eneloop-okat használok ahol lehetséges. Nem nagyobb a kapacitásuk, mint az egyéb más gyártóé, (talán 800mAh - 1800mAh), nem olyan "hirtelen merül". Van AA, és AAA méretben is.
Egyébként a legtöbb készüléken van lehetőség átkapcsolni menüből 1.5V/1.2V:
alkáli/NiMH, vagy lúgos/NiMH készüléktől függő elnevezésekkel.

Mindig az elem/akku-nak megfelelő beállításal kell használni, különben a készülék töltöttségjelzője tévesen jelzi a szintet. Például 1.2V-os akkukat használva, a készülék 1.5V-ra van beállítva, a töltöttségi szintet tévesen mindig alacsonynak találja.

Ehez még annyit, hogy megvariálták kicsit a termékvonalat. Van az Eneloop Lite ami kisebb kapacitású, olcsóbb és könnyebb. A merülése olyan mint a klasszikusé. Van még az XX ami nagyobb kapacitású de nagyobb az önkisülése és egyes tesztek után nem a hosszútávú tartósságáról híres.

Én Turnigy Low Self Discharge változatot (igen, "LSD"-nek rövidítik :) ) szoktam használni helyette. Lényegesen olcsóbb, tesztek szerint Eneloop-nál kicsit nagyobb az önkisülése, de nagyobb a kezdőkapacitása is, így a végeredmény kb hasonló. Talán az újabb Eneloop XX-hez lehet hasonló.

Annyi előnye van, hogy a Turnigy alapvetően RC-modellezős cuccokban utazik, ezért kifejezetten nagy kisütési áramra specifikálják. 1C/órával kisüthető, ami a 2400mAh-s változatnál értelemszerűen 2,4A-t jelent.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Coulomb != C rating
Elobbi valoban toltest jelent. Utobbi meg azt, hogy az akku a kapacitasanak (az ora nelkul) hanyszorosat tudja leadni.
Pl. ha van egy 5Ah-as 20/30C-s LiPo akkud, akkor az 5*20=100 A-t ad le folyamatosan, 5*30=150 A-t meg rovid ideig (asszem 2s a szokasos limit). Persze ez csak akkor igaz, ha a kivezetese eleg vastag. (egy multicopter emelkedeskor siman felvesz 60A-t vagy meg tobbet, ha eleg nagy)

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Tobb dologra optimalizalhatnak egy-egy akkut. Pl. alacsony onkisulesre, vagy nagy kapacitasra, vagy nagy aramra. Utobbi esetben nagyfeluletu cellakat hasznalnak, ami jobban birja a terhelest, cserebe valamivel kevesebb fer bele.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Az lehet, hogy a jelenlegi technikai szinten megcsinálható legjobb NiMH cella konstrukcióhoz képest nem lehet komoly előrelépést produkálni.

De rosszabbat simán lehet és a piacon van is bőven. Volt a kezemben 3000mAh-snak árult AA akku, ami mérésen (vadiúj állapotban) tudott kb 750mAh-t. Van AAA-s akkum 1500mAh-s LOL! valójában újonnan volt vagy ~300mAh. Ennek 100mA kisütőáramra már több, mint 0,1V-ot esik a feszültsége. A töltést állásában kb 1-2 hétig tartja meg. Új korában 1-1,5 hónapot is kibírt. :)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A fényképező menüjében nem lehet beállítani milyen elemről üzemel ? Nekem van vagy 4 fajta lehetőség. Természetesen, ha NI-MH ra állítom mint az akku akkor 2 fényképezés után azt írja, hogy lemerült és be sem kapcsol. Átállítva (nem emlékszem mire) 2 hétig hibamentesen üzemel.