IDE csatlakozós alaplap, IDE háttértár, SATA optikai meghajtó probléma

Fórumok

Sziasztok!
Meghalt az optikai meghajtóm és már csak SATA csatlakozós dvd írót tudtam venni.
A probléma itt kezdődik.
Az alaplapomon csak IDE csatlakozó van (10 éves konstrukció és nem akarom lecserélni). Gondoltam egyet: IDE-SATA átalakítót rakok be fillérekért lehet venni. Összerakom, gép elindít. Se az optikai meghajtót se a merevlemezt nem látja még BIOS szinten sem. Kiveszem a merevlemezt, csak optikai meghajtó:
Nem látja BIOS szinten sem. Ráfűzöm a slave IDE alaplapi connektorra:
Nem látja BIOS szinten sem.
És itt elakadtam.
Mit lehet itt tenni?
Köszönöm a válaszokat:
Üdv Gael

Hozzászólások

Visszaviszed a hibás átalakítót? Viccet félretéve: Külső tápot adtál neki? Ami nekem van, kér floppy tápcsatlakozót.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Adtam neki tápot, külön volt hozzá csatlakozó.
De ahogy mondod nekem gyanús lett az átalakító. Az alkatrészek körül fehér színű lerakódás van. Lehet, hogy tényleg halott?
Visszavinni nem tudom mert neten keresztül rendeltem max. visszaküldeni tudom de ez már egy 1200 Ft os cuccnál fölösleges macera.
Vagy nézzem meg, hogy hogyan működik a garancia érvényesítése MO-n?

10 év alatt az nem az első xpásom hardwerügyileg, amit meg fogok valószínű oldani.
A linux disztibuciók az i386- os gépeket még támogatják nem véletlenül.
Az az én meglátásom, hogy az ilyen már xpok akkor vegyünk újat szemlélet nem az unix világába való.
Láttam PI-es gépen futni linux tűzfal disztrót, mellesleg a Linux infót tanító tanáromé volt. Szóval hagyjuk a fogyasztói szemléletet: fogyassz, fogyassz.
Volt külső házas dvd íróm régebben, de az asztalról mindig lelöktem az asztal alatt meg írás közben felrúgtam. Egyszer úgy is maradt. Mellesleg hogyan tudsz egy usb-s íróról bebutulni egy live cd-t? Mert nekem soha nem sikerült.

Érdemes minden tanítást felnőtt korban kritikusan átgondolni, nem pedig vakon alkalmazni mindenre :) Ha neked ez a hobbid, hogy bíbelődsz 10 éves alaplapokkal, akkor tölts vele sok-sok órát, hogy megjavítsd. De ha van más hobbid, esetleg vannak barátaid, barátnőd, családod, akikkel időt tölthetnél, akkor inkább a 10 éves alaplapot választod, mert arra tanítottak, hogy ... ?

Igen nekem ez okoz örömet, hogy régi dolgokat megjavítok a számítógéptől az autóig és sose adtam fel mindig működésre bírtam mindent.
Itt jelenlévők többsége nincs eleresztve pénzzel magamat is beleértve. Egy alaplap csere súlyos tízezrekbe kerül, mert az upgrade-nek vonzatai vannak:
minimum videokártya és processzor csere. Nézz utána mibe kerül egy középkategóriás alaplap+proci+videokártya. Ezt most sokan nem tehetik meg, hogy cseréljenek mert nincs apu anyu keresztszülők nagymama.
Nagyon sokan vagyunk akik nagyon meggondolnak minden kiadást és az olcsóbb macerásabb dolgok felé hajlanak. És hagyjuk az OFF-ot.

Az a helyzet, hogy nem a Te szemléleteddel van a gond. Én hozzád képest " nagyüzemi" méretekben végzem a régi mások által "szemétnek/hulladéknak" minősített gépek újra összerakását, javítását.
Tudomásul kell venni illetve, húzni kell egy határt, hogy mi az amivel még érdemes szórakozni egy-két napot, kivéve ha "muzeális" gépet akarsz restaurálni.

Az ide felületű odd-k esetében az a legnagyobb gond, hogy aki lecseréli az azért teszi mert már nem megbízható a működése. Sokszor tapasztaltam, hogy az új íróval irt dvd-t a régi olvasó ha be is olvassa félúton kiszáll olvasási hibával.
A másik részük meg olvas, de írni már nem lehet velük biztonságosan. Elöregedtek.
Időnként még előkerülnek Pioneer vagy Nec írók de ezek is 2006-os gyártástól felfelé használhatóak (még).

Az alaplap csere meg ha úgy nézzük, hogy 478-tól is volt már olyan lap ami tudja a SATA-kat kezelni nem egy drága dolog és már Lga 775-ös szinten is lehet venni nagyon jókat.

Amúgy egy napja xopok egy Compaq géppel ez is 10 éves és tud USB bootot -> http://hup.hu/node/134413

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Használtan kell venni, új gépet nem érdemes venni, főleg ha kevés a pénz. Ha a cucc nem minimum c2d vagy athlon 64 x2 és van benne 2GB DDR2 akkor használhatatlan, és cserélni kell. Ilyenek 15 ezer cpu+lap+ram-ból megvan. Régi dolgokat én is szoktam javítani például erősítőt (Videoton Cleopatra), vagy most egy mechanikus billentyűzetet, illetve akad egy 486-os is amin játszani lehet, ja meg egy HP TC1100, de ezeknek mind van valami különlegessége, ami esetleg a régiségükből fakad. De ha egy gép simán egy hulladék akkor nem éri meg vele szórakozni.

alternatív megoldás, hogy használt PC kereskedésben/hardveraprón veszel IDE csatlakozós írót. Lehet még találni, csak jól körül kell nézni.

Amúgy holnap pesten adok érte neked egy ide csatolós írót cserébe. nec-opticart vagy mi, fekete.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nagyon megköszönném, ha sikerülne.
Pontosan hol és mikor tudnánk a cserét megejteni?
Én este 7 után vagyok szabad és 7 és 8 között érek be pestre mert az agglomerációban lakom. Főleg a déli kerületek a jobbak nekem mert dél pest van hozzám közelebb.

Nagyon köszönöm a felajánlást.

Anno pár ezresért volt SATA PCI kártya. Ez az irány nem lehet játékos?

Megoldás lehet, ha talál olyat amit az alaplap is elfogad. Két sata kivezetéses Raid kártyát kell nézni.

Itt egy "eszmecsere" lehet mazsolázgatni -> prohardver.hu/tema/milyen_sata_vezerlo_kartyat_vegyek/hsz_1-50.html

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Lett végül IDE-s meghajtód vagy kellene-e még?