Regi Thinkpad (T42) javitasa

Udv!

Egy ismeros a cimben megjelolt laptopja megadta magat "Fan Error"-al.
A gep ki lett takaritva, csatlakozok lehuzva-visszadugva, de a venti tovabbra sem indul (fel sem porog bekapcsolas utan).

A kerdes az lenne, hogy van szerviz (Budapesten) aki vallal ilyen regi gepet javitasra?
Ha igen es vannak tapasztalatok, azt elore is megkoszonom.

Hozzászólások

Ahogy utana olvastam a dolognak, nem csak venti hiba lehet a dolog mogott, lehet az alaplapon halt meg a vezerlo. Viszont nem vagyok ott helyileg, hogy intezni tudjam a dolgot, ezert lenne egyszerubb a szerviz.

Mindenesetre koszi, ha mas megoldas nem marad, akkor lesz ez.

--
x-plane :: hu

Vagy nem. Ti. van olyan típus, ahol a ventillátor a hőcsöves hűtővel össze van építve és roncsolás nélkül nem nagyon szedhető szét. Azért tudom, mert nekem is ilyenem van. :)

A megoldás ebben az esetben az, hogy fölhívod az IBM raktárában a Budafoki úton Ugron Katalint: +36-1-481-0532 és megkérdezed, hogy gyártanak-e még olyan ventillátort, ami a gépedben van. Természetesen ehhez szét kell szedned és meg kell keresned a part numbert rajta (mármint a ventillátoron, nem a gépen!)

Tavaly még volt, mert a típus kifutása után az IBM egy jópár évig biztosít alkatrészt. Nekem akkor ment szét, rendeltem, utalással fizettem előre és szépen megjött, viszonylag hamar. Lehet persze, hogy azóta már nem gyártják. És persze biztosan van olcsóbb megoldás is, de ez garantáltan működni fog.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Szerintem kb mindegyiknél össze van építve a ventillátor a hőcsöves résszel. A hűűtést gyárilag egy egységként kezelik. Ettől függetlenül könnyen cserélhető rajta csak a ventillátor is, minimális ügyesség szükséges hozzá.

Valahol fenn lehet még a hivatalos video cd, amin a t42-es szerelését mutatják be. De youtube-on van sok hasonló videó. Persze csak a hűtőt érintő szerelés kell belőle.
https://www.youtube.com/watch?v=H79ZP34b9c4
https://www.ifixit.com/Guide/Repairing+IBM+ThinkPad+T42+Fan/3042

Fémes ragasztó fólia és kis ráhajtott kampók szokták tartani.
http://www.laptopbattery-fan.co.uk/images/41W5240.jpg

Ehhez a fajtához nem tudom pontosan melyik való, de általában csak magában a ventillátor lényegesen olcsóbb, mint a gyári komplett hűtés.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&LH_BIN=1&_nkw=thinkpa…

T61-hez gyárival teljesen egyező ventillátorokat is kaptam 3eft körül. A gyártótól komplett hűtésként 20 eft alatt nem nagyon úsztam volna meg.

Ez a "hosszú" hűtő, az enyémben a "rövid" van, a GPU ti. gyengébb, nem kell rá hűtés külön. Lehetséges, hogy a ventillátort itt is le lehet szedni a hőcsöves-bordás rézből készült részről, de nekem igencsak "összenőttnek" tűnt, a fémcsatlakozók a másik lapba belenyomva-préselve. Nem mertem megkockáztatni, hogy szétszedem.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”