Allampolgar

Hivtak eskutetelre, egy het mulva magyar allampolgar ( is ) leszek.
A vitak elkerulese vegett, mar most le szeretnem szogezni: a szavazasi jogommal tobb mint valoszinu, hogy nem fogok elni.

Hozzászólások

Fogalmam sincs. Azert kertem, mert nagyon kis erofeszitesre volt szukseg a dokumentumok elokeritesere.
Egyaltalan nem tervezek Magyarorszagra koltozni. Egyelore az egyetlen dolog amibol hasznom szarmazhat, hogy ha U.S.A. -ba szeretnek menni ( pleasure / business ) akkor nincs szuksegem vizumra.

Mennyi ido volt az esku (vagy papir) megszerzese, es papirok beadasa kozott? Ult rajta a hivatal fel evet?

En is megkaptam mar vagy fel eve. Semmi kulonos nincs benne, inkabb azert kertem, mert a szivem melyen magyarnak erzem magam. Nem all szandekomban sem valasztani, sem Magyarorszagra koltozni a kozeljovoben.
Az utlevelet kivaltottam, mert joval olcsobb mint a roman es 10 evig ervenyes, ellenben a romannal, amit csak 5 evig lehet hasznalni. Meg nem volt alkalmam hasznalni sehol, eddig a roman szemlyivel mindenutt elinteztem a problemaimat.

--
FeZo

Ne is szavazz. Ilyen rohadekokra nem érdemes.
De megis mi a fene vitt ra hogy magyar legyel?
Innét menekulni kell nem idejonni :-D

Nem, a gondolat nem képzelt, hanem valóságos.
A történelem során rengeteget keveredtek a gének, amiből az következik, hogy ha egy fiktív génvizsgálattal akarnád definiálni hogy ki a magyar, azzal igazságtalanul kizárnál olyanokat akik számára fontos a magyarságtudat, ugyanakkor belevennél olyanokat, akiket pl. se nem érdekel a magyarság, se nem beszélik a nyelvet sem, mert már rég elköltöztek a felmenői. Ez így nem túl konstruktív.
Hogy ki számára személyesen mit jelent a magyar kultúra, szokások, nyelv, összetartozás, magyarságtudat, arre talán inkább értelmes alapozni.

Jo erzes, hogy "hivatalosan" is magyar vagyok.
Itt a HUP -on sok a panasz Magyarorszagra - amit meg is ertek, de Romaniahoz kepest meg mindig jobb a helyzet.
Mint mondtam, elenyeszo a valoszinusege, hogy Mo. -ra koltozzek, de nehanyszor azert mar megfordult a fejemben ( annak ellenere, hogy - hacsak nem csak egy urban legend - a romaniai magyarokat annyira nem szivlelik Magyarorszagon ).
Ha a korulmenyek nem is sokkal jobbak mint itt, de azert jol esne allandoan az anyanyelvemen tarsalogni :) . Szinte minden evben atmegyek kirandulni, az iden is egy hetet ott toltottem ( korbebicikliztem a Balatont + meglatogattam a kornyezo helyeket )


Itt a HUP -on sok a panasz Magyarorszagra - amit meg is ertek, de Romaniahoz kepest meg mindig jobb a helyzet.

Már nem sokáig, dolgozunk a projecten gőzerővel, 2/3-al és közmunkaszolgálatosokkal.
A többségi demokráciát már felszámoltuk, szóval a project jól halad. ;-)

( annak ellenere, hogy - hacsak nem csak egy urban legend - a romaniai magyarokat annyira nem szivlelik Magyarorszagon

Nem urban legend szerintem, főleg itt a nyugati oldalon, de erről többet inkább nem mondanék a témáról. :-(

Néha kicsit az van, hogy ami keletebbről jön (akár Kelet-Magyarországról), tehát nem kell külhoninak lenni, arra kicsit fanyalog egy réteg valamilyen formában, amit vagy rossz személyes korábbi tapasztalat szült, vagy a kocsmai szóbeszéd.

Ez a fajta előítélet szerintem marhaság, de hát én se vagyok bennszülött Nyugat-Magyarországi, szóval passz, de azért mint jelenség létezik...:-)))

Viszont ez a "bennszülött" réteg is megbékél, ha látják, hogy a fals előítéletek nem teljesülnek, onnantól meg nyugi van.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"Itt a HUP -on sok a panasz Magyarorszagra - amit meg is ertek, de Romaniahoz kepest meg mindig jobb a helyzet."

Tegyük hozzá, hogy mint mindig, van egy szűk csoport, amelyikből folyamatosan ömlik a vinnyogás. Legyen a téma __bármi__. Ebből messzemenő következtetést levonni teljesen értelmetlen dolog lenne.

--
trey @ gépház

Ha csinaltatsz magyar utlevelet, figyelj ra, hogy lehet 10 evre is, nem csak 5 evre.

Sic Transit Gloria Mundi

Akkor talán már az ékezeteinket is használhatnád :-)

Ha _magyarul_ írsz, akkor írj _magyarul_. Azok az idők, amikor nem volt lehetőség normálisan ékezettel írni, azok már régen elmúltak - akkor még fejből tudtam az összes ékezetes kis- és nagybetű ascii-kódját. Tiszteld annyira az anyanyelvedet, hogy helyesen használod. Ilyen környezetben is.

Mivel az állampolgársághoz a magyar nyelvtudást is igazolni kell, sőt a vizsga is magyarul zajlik (írásban és szóban), így vélhetően ír/beszél magyarul - egészen jól, kivéve, hogy itt nem használ ékezeteket. A vizsgán szerintem simán elkaszálnák az ékezet nélküli írásmóddal. Úgyhogy tudja, csak számítógépen tiporja a sárba a nyelvünket, teljesen igénytelen módon.

Most mar kezd zavaro lenni amit muvelsz! Mint mondtam, elismerem, hogy igazad van. Mi a f*szomnak folytatod a temat?
Amit irsz, teljesen igaz, de ne csak nekem cimezd legy szives, hanem a honfitarsaidnak is itt a HUP -on, akik ekezetek nelkul irnak ( vesszo/pont/nagybetu hasznalata nelkul )! Rengetegen vannak itt is, megsem kezdesz el kotozkodni. Mi az oka annak, hogy en lettem az "aldozat"?

"tiporja a sárba a nyelvünket" Pfffff. Szerintem te meg nem hallottal ket fiatalt beszelgetni vagy nem kaptal Facebook "üzit" az uj generaciotol ( termeszetesen rengeteg kivetel van ).

Te is lesüllyedtél az igénytelen taplók szintjére, azért. A nagy magyarságtudat tehát addig tart, amíg magyarigazolvány/útlevél/választójog, de a nyelvet megőrizni, szabatosan és szabályosan használni, az már zsenánt... Igen, nagyon utálom az igénytelen embereket, legyen az nyelvi, szakmai, emberi igénytelenség. "rengeteg kivétel van" - te nem vagy kivétel, sőt...

Egyébként meg nem neked, hanem Oregon-nak írtam.

Sokat elarul a szemlyedrol ( es a frusztraltsagodrol ) a stilus amit hasznalsz ( amennyire zavaro az en irasom, annyira zavaro a te stilusod ).
"a szavazasi jogommal tobb mint valoszinu, hogy nem fogok elni" tehat ne aggodj, hogy ilyen igenytelen emberek fognak a jovodrol donteni.
Ha szeretnel pozitiv valtozast es hajlando is vagy tenni erte, legyel magyar tanar Erdelyben ( inkabb Magyarorszagon - ott sem jobb a helyzet ).
Szoval tudni es a HUP-on(!) nem hasznalni, az rosszabb mint egyszeruen nem tudni.
Igen, Oregon -nak irtad rolam.

Reszemrol a tema lezarva, nem fogunk kozos nevezore jutni es a tovabbiakban kerlek mellozd a szemelyeskedest.

Te nem akarsz magyarul írni egy magyar szakmai portálon, ez mi, ha nem nyelvi igénytelenség? Miért kell neked a magyar nyelv, ha ennyire semmibe veszed? Nem, ne mondd, hogy "de csak angol billentyűzetet használok" - küldjek neked ajándékba magyart? Vagy elég, ha ékezetes betűket tartalmazó matricacsomaggal leplek meg? Van néhány nem magyar anyanyelvű ismerősöm, aki -veled ellentétben- igényesen próbálja a nyelvünket tanulni, használni - még akkor is, ha például német, holland, vagy épp francia az anyanyelve meg az alapértelmezett billentyűzetkiosztása.
Az, aki -feltételezem- anyanyelvként tanulta a magyart, az miért igénytelenebb egy külföldinél, akinek ez csak egy idegen nyelv (ami rosszul tudni is jobb, mint sehogy)?

Mindegy, szerintem majd egyszer felnősz, és remélhetőleg másképp fogod látni ezt a kérdést is...

mondjuk en inkabb olvasom egy romaniai magyar ekezetmentes, de nyelvtanilag amugy helyes szoveget, mintsem valami blintux-szintu echte madzsar ugyan ekezetes, de sulyos nyelvtani hibaktol hemzsego - es amugy is hulyeseg - kommentjeit, amelyekkel gyakorlatilag analis eroszakot tesz a magyar nyelven.

A magyarsagtudatot idekeverni finoman szolva otromba csusztatas. Az ekezetes vagy eppen -mentes hupozasnak az egvilagon semmi koze a nyelv megorzesehez, etc. Ezek csak a te fejedben vannak osszegabalyodva. Foleg, hogy pl. eloszoban mindenki ekezetesen beszel. Szoval inkabb anyan kene porognod, semmint az ekezetek megleten vagy hianyan, akkor tan kevesbe viselkednel frusztralt balfasz modjara...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Vitazol velem, kozben pedig szovegertelmezesi problemad van. ( " ... Szoval tudni es a HUP-on(!) nem hasznalni ... " )
Bocs - csak most ugrott be, de csak azert vered a melled, mert helyesen irsz es olvasasrol/ertelmezesrol egy szot sem emlitettel. Valoszinu ez mar nem tartozik a magyar nyelvhez.