milyen alaplapot?

Fórumok

Lakossági felhasználásra, linux alapú házistorage 4+ diszk és mini virtuális host célokra
-relatív sok sata port (4+)
-i5 cpu
-több pcie slot későbbi sata port bővítés céljából
-integrált vga és GBethernet
-integrált firewire800 port

illetve mely gyártót nem szabad megvenni (Abit és Asus nálam már 1-2x leszerepelt, ezeket kerülném), fontos, h low budget kategória legyen (25k de inkább 20k alatt). Illetve van még passzív cpu hűtés ebben a kategóriában?

Hozzászólások

Szerintem, ha akarsz Firewire portot(tehát nem az alaplapi tüskéket, hanem hátlapi csatlakozót), akkor nem nagyon fogsz találni olcsó lapot. Főleg kicsit nem, és főleg s1150 foglalattal nem. Az a baj, hogy hátlapi Firewire szinte csak az AM3+ lapokon van(meg az Intel s2011-es lapokon, de az baromira nem a budget kategória..). Ahhoz meg ugye kell venni valami low budget videokártyát is, ha X-et is akarsz futtatni rajta, ráadásul i5 eleve kilőve.

Mennyire fontos az Intel platform?
Mennyire fontos azon belül (ha már fontos ugye..) az i5? Nem elég i3?
Mekkora házba szeretnéd ezt az egészet?
Mennyire legyen passzív a hűtés? (teljes, tehát még a ház is passzív legyen, vagy csak a proci, esetleg VGA?)

Amit leírtál, az nagyjából pont paradoxon...
Az az igazság, hogy én olyan szép passzív konfigot össze tudnék ollózni a fellelhető webshopok valamelyikében, csak hát az nem lenne olcsó.

Abit már nincs, már nem létezik. (azok a régi szép idők... :-D ) Az Asusnak meg vannak nagyon jó tartós lapjai. Csak már itt is az van, mint az autógyártásban. Ha csak 2 millád van, vehetsz papír Renault-t, ha egy kicsit többet szánsz rá, akkor a francia kocsi is lehet jó. Bár az analógia lehet, hogy egy kicsit morbid, de jah. Vagy közelítesz a 30 000 feletti árakhoz, vagy le kell mondani a csatlakozókról, meg a tartós alkatrészekről.. :-(

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Nézzük sorban:

-fw-t túlélem, nem baj, ha nincs hátra kirakva a port, a kábeles is jó.
-intel: nemtom mi az i5 megfelelője amd vonalon,
-i5 vs. i3. inkább legyen erősebb kicsit, mint gyengébb kicsit , quadcore-i5 legyen,
- ház valszeg egy saját házibarkács házba dog kerülni a bazár,
-hűtés: nem bánnám, ha a cpu hűtő elmenne ventillátor nélkül. Külön vga-t nem akarok: teljes headless a cél,
-paradox: melyik req okozza a paradoxot, mi az, amitől megint olyat akarok, amit nem lehet?

firewire-t dobhatjuk a konfigból, illetve várom az amd vonalra a javaslatot.

Preferencia:
0. low budget (az egész cájg álljon meg 100k-ból minéltöbb diszkkel/rammal)
1. sok sata port
2. quadcore i5 vagy amd alternatíva cpu-ban,
3. beépített firewire,
4. passzív hűtés

Dell PowerEdge T20 továbbra is kapható (4x3.5"+2x2.5" diszk). Olcsóbbik kiszerelés Pentiummal, a drágábbik pedig Xeon-al. Firewire-t pedig azt teszel bele amit épp akarsz.

Ja hogy low budget, akkor felejtsd is el az egészet. Passzív hűtés nem ajánlott mert pl. a VRM blokk pont a proci ventillátorától lesz jobban hűtve.

+1 az i5 tök feleslegesnek.

Ajánlom NAS-nak az AMD A88X chipsettel szerelt lapjait. Ált. 8db Sata3 port van rajtuk.
Nálam is fut ilyen egy Nas4Free alatt. (nemrég kerül NAS-ba bele) Egy Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 . Ára is jó.

Abban egyetértek hogy egy i5 kissé talán overkill egy házi nas-ba, de: gondolom samba fog rajta futni, az smbd pedig egyszálas.
Szerintem emiatt alacsony órajelű processzorral elég csiga lesz. Celeron 420-440-en és intel atom n270-en próbálgattam, elég halovány volt a teljesítmény.

Hacsaknem a NASA-nak akarsz mini-virtualizálni az AMD APU vonallal jársz a legjobban. Akár VGA mentes verzióval is, bár akkor meg kell VGA... Inkább memórát pakolj bele, amennyit tudsz, az sokkal jobban számít mennyiségre és sebességre is. Lapból egyértelműen a lentebb is ajánlott Gigabyte.

+1

Az a hályzet, hogy ha Intel alapokon akarja, akkor eleve majdnem dupla áron van egy jobb alaplap, a legolcsóbb i5 proci meg 42 000 HUF körül van. tehát proci+lap már ott tanyázik 65, de inkább 70 000 HUF környékén. Ha ebbe még teszünk egy legolcsóbb, de már normális minőségű, tartós 4GB Corsair(5 év garival), vagy Kingston ramot, akkor már 85 000, és ebbe még se diszk, se táp. Persze ha tartós vinyót akar bele, akkor nem a 10 000 HUF kategóriát teszi bele. Szóval 100k alatt elég nehéz kihozni a cuccot sok diszkkel, meg sok rammal(főleg).

AMD vonalon is csak annyival jobb a helyzet, hogy vannak ezek az olcsóbb lapok, ezzel nyer esetleg egy vinyó árának a felét. Ha a prociból sem az A10 7850-est választja, akkor azzal megint nyer egy kis pénzt, viszont úgy meg csorbul a számítási teljesítmény. Szóval nem véletlenül írtam azt, hogy paradox.
Én ezeket raktam össze magamban, elsősorban a tartósságra, bővíthetőségre koncentrálva:

Intel:

i5 4440 proci kb 44 000 HUF
Gigabyte Z87P-D3 alaplap kb 23 000 HUF
Corsair 4GB DDR3 1600MHz CML4GX3M1A1600C9 ram 12-13 000 HUF, attól függően, hogy a nagy bordás változat-e
2x Western Digital 1TB 64MB SATA3 WD10EFRX vinyó (ha már NAS, meg virtualizálás, akkor gondolom lesz RAID is, tehát minimum két diszk) kb 16 000 HUF/db = 32 000 HUF

Ez összesen 112 000 HUF

A kívánalmakban nem volt szempont a méret, így nem Micro ATX/Mini ITX alaplapot néztem. Ha a méret is számít, akkor egy normálisabb Gigabyte lap, minimum Z87 chipsettel nagyjából 30 000 HUF, ami még egy tízessel mmegtolja az árat.
Nekem még mindig nagy kedvencem (nézegetem egy ideje) a Gigabyte Z87N-wifi alaplap, mivel van rajta 2 db RJ 45(!!), plusz wifi is. Asrocknak is van egy hasonlóan jó terméke, de zon csak 2 év a gari.
Ha a jövőre is gondolunk, akkor már inkább Z97, viszont a normálisabb Z97 lapok is 30 körül kezdődnek. Persze lehet találni olcsóbbat is. A Gigabyte GA-Z97X-SLI például elég érdekes. Mert bár gamer lap, mégis kicsi, és sok a csatlakozó rajta(még M.2 is van), azaz később elég jól bővíthető ez is és csak 28 000 HUF. Miért Gigabyte? Mert az Asus, Asrock(egykori Asus leányvállalat), Gigabyte, MSI négyesből, talán a Gigabytenak vannak a legjobban kiegyensúlyozott ár/érték/garancia/tudás/bővíthetőség arányai(szerintem). 4 GB RAM nem tudom elég-e (a virtualizáláshoz)...

AMD

proci:
AMD X4 A10 6790K 29 000 HUF

lap:
Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 (olcsó) kb 13 000 HUF
Gigabyte GA-F2A88X-D3H (ha jobb bővíthetőség, jobb VRM hűtés kell, és a méret nem számít) kb 17 000 HUF
végül Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI (ha a méret nagyon számít) kb 24 000 HUF

ram:
Corsair 4GB DDR3 1600MHz CML4GX3M1A1600C9 ram 12-13 000 HUF

vinyó:
2x Western Digital 1TB 64MB SATA3 WD10EFRX vinyó kb 16 000 HUF/db = 32 000 HUF

Összesen: 87 000 HUF jobb ATX méretű lappal 91 000 HUF, Mini ITX méretben meg 98 000...

Itt már megengedne az ár annyi rugalmasságot, hogy egy helyett két ram modult tegyünk bele. A számítási teljesítményben nem tudok nyilatkozni. A szintetikus teszteknek nem hiszek, tapasztalatom meg nincs, de talán az AMD A10 6790K megugorja egy 4.gen i3 képességeit. AMD-ből a legerősebb APU 40 000 HUF környékén mozog. Úgy viszont már bemegyünk 100k HUF fölé, annyi erővel meg már mehetne az Intel alapú megoldás is. Ezért nehéz ez nagyon, mert az A10 7850K-t lazán lealázza még a leggyengébb 4.gen i5 is(szintetikus tesztekben). Nekem főleg az a bajom ezekkel a tesztekkel, hogy 32 nanométeres AMD procikat hasonlítanak 22 nanométeres Intelekkel, ugyanakkor kihagyják azt a ziccert, hogy az AMD procik mellé nem 1600 MHz-s ramokat biggyesztenek, hanem a legdurcább 2400 MHz-s modulokat. Így látszana meg szerintem, hogy mekkora a valós különbség, ha fullra kihajtanák amit mindkét platform bír. Az is igaz, hogy inkább legyen stabil 1600 MHz hosszú távon.. Persze ez még mindig nem a "sok diszk, sok ram" esete, mert még lehetne fokozni. De kiindulási alapnak jó lehet mindkét(vagy a fentebb már említett alternatívák valamelyike) megoldás.

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Szep is, hosszu is, jo is amit irtal. Altalanos felhasznalasra, meg win ala jatekoknak.

Elsozor is 4GB RAM ma mar vicces (nekem asztali gepemben van 16GB), virtualizaciohoz meg plane.
Masodszor meg ahogy irtak nem a CPU fog elfogyni a topic nyito helyzeteben, hanem a RAM. Fuggoen attol hogy mit akart virtualizalni. Mert pl. NAS sokat nem eszik (hacsak nem akar jatszani ZFS-el akkor 8GB a minimum), se RAM-bol se CPU-bol ahhoz hogy pl HDD-kbol a leheto legtobbet kihozza halozati iras/olvasasnal. Akar egy A4 vagy A6 CPU is eleg ehhez. Minden attol fugg mit szeretne meg melle tenni.

csak ugy adalekkent:

irodaban nekem van egy hasonlo mint amit a topic indito altal kivan. HP Microserver N54L proci 4GB RAM-mal, Proxmox-al. Van rajta NAS, mailszerver, es ip kamera rogziteseert felelos cucc is.
NAS-kent a HDD-kbol(soft RAID 1 heggesztve proxmox ala) majd az elmeleti maxot ki tudom hozni. Minden masra jut meg ereje igy is a gepnek.

Kulcsszavak: budget, max 100k HUF, headless, satöbbi.
Ha nem ezzel kezdte volna, én is nagyon szívesen ajánlottam volna akár egy HP microservert is, vagy ha szeret legózni, akkor egy Asus lapot a WS sorozatból, bele egy E5-ős Xeont, meg legalább 64GB ECC ramot, de miért nem vetetünk már vele rögtön egy rackszekrényt, hiszen házi NASnak az is jó lesz hobbiból virtualizálni...
Ha jó megfigyelő vagy, észreveheted, hogy mindegyik általam leírt megoldásba bele lehet pakolni 16GB ramot később, amikor lesz rá neki több geld... De ő most egy olcsó, de már-már használható megoldást keres, amit majd bővíthet, kis pénzből. Nem egy 15000 fős vállalatot akar vele kiszolgálni.

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::