Linux P3-ra?

Fórumok

Webböngészésre, levelezésre, irodai munkára szeretnék használni egy P3-as laptopot. CPU 630 mhz; Ram 320 Mb. Olyan linuxot keresek, amelyikben 3.x.x.-es kernel van, mert azzal működik a pcmcia-s wifi, tud magyarul, könnyen letölthető. Puppy oké lenne, de nem tud magyarul (a magyar nyelvi támogatás az általam ismert, szabadon letölthető verzióknál kimerül a billentyű kiosztásban, időzónában és mértékegységben), Salix14.0.1.XFCE éppen hogy eldöcög, Zenwalk nem, UHU 2.1 szépen települ, de összeomlik. Minden javaslat érdekel.

Hozzászólások

Mondjuk Debian 7 LXDE-vel. De minimal install és szépren ráhuzogatni ami kell. De majd a debian haterek lefujjognak...

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Friss Lubuntu is megér egy próbát, ha nem akarsz Debianozni.

Esetleg keress rá az antixra, azt direkt elavult vasra válogatják debianból.

Antix(JWM, Fluxbox), Puppy, WattOS (Openbox), ezeket próbáltam.. Mondjuk megnézném én is hogy mit kezd majd a flash tartalmakkal..

God bless you, Captain Hindsight..

debian+lynx

gui nem is kell.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy Dell Latitude D610-et használok most ideiglenesen, Xubuntu 14.04-el.
Teljesen használható a mindennapokban, de ez az általad leírt gépnél sokszor erősebb.
(Intel(R) Pentium(R) M processor 1.86GHz, 2 Gb DDR2, Intel GAM915, 120Gb sata HDD)
Egy indavideo ezen is el-elkezd akadozni. Youtube viszonylag normálisan megy.
De a használhatóság a minőség rovására is megy azért, például g-s wifi, 1024x768-as max felbontás... Amúgy weben a facebook fekteti meg legjobban, elég ha meg van nyitva az oldal, a cpu máris ~80% körül pörög, pedig adblock, flashblock működik, chat ki van kapcsolva.

Egyszóval csodákban ne reménykedj, a ram nagyon kevés lesz, böngésző+openbox is meg fogja enni ha nem puppy-t használsz. Amúgy létezik magyar puppy linux, válogathatsz:

http://puppylinux.org/wikka/HuPuppyHu

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A Puppikat próbáltam (kettőt is), de nem lehet telepíteni, legalábbis nekem nem sikerült. Nem ajánlja fel a GRUB telepítését, pedig elvileg kéne,a fájlokat felmásolja a vinyóra, de nem tesz hozzá grubot, a rendszer csak live-módban megy. Maga a betöltés rengeteg idő...

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Hat, a grubconfig biztosan nem.

Ket verzio van, vagy grub1 vagy grub2. A grub1-et egyszerubb a kesobbiekben managelni, ahhoz nem nagyon kell semmi extra, ugyhogy azt a verziot mondom el:

- Eloszor is, meg kell ellenorizni, hogy a winyora felmasolt cuccok kozott ott van-e a /boot/grub mappa, es mi van benne. Ha sok, .mod kiterjesztesu fajl, akkor azokat le kell banyaszni, mert az a grub2 cucca, es felesleges. Ha stage1, e2fs_stage1_5, stage2, meg hasonlo fajlok, akkor az grub1.
- Bebootolsz egy sysrescuecd-t, ilyen gepen kifejezetten ajanlom a CD korongos verziot, mert az USB bootolas eleg haromeselyes, plusz nehany BIOS megkavarja az eszkozok sorrendjet ilyenkor, es ez kesobb gondot okozhat.
- Ha grub2 volt, es leszedted, akkor be kell masolni a grub1 cuccait a /boot/grub ala. Emlekeim szerint ezek vagy az /usr/share/grub/i386-pc mappa alatt vannak, vagy a /usr/lib/grub/i386-pc alatt. Esetleg, ha van lib32 mappa akkor azt erdemes megnezni. Ha megvan a mappa, akkor az abban levo fajlokat (nem a mappat, csak a tartalmat!) bemasolod a /boot/grub mappa ala
- Ezutan futtass egy "grub --no-floppy" parancsot. Ha minden jol megy, ez egy "grub>" jelzesu promptot fog adni. Ezutan a kovetkezo 3 parancsot kell kiadnod:


root (hd0,X)
setup (hd0)
quit

Az X helyere helyettesitsd be a /boot -ot tartalmazo particio szamanal eggyel kisebbet. Tehat, ha neked a /boot kulon particio, es az az sda1-en van, akkor X=0, ha van mellette pl. XP is, es a Linux az elso logikai particiot kapta (az sda5-ot), akkor X=4.
A szamok akkor sem valtoznak, ha 'hda' -val kezdodnek a particioneveid.

- Errrm..., profit.

Elmeletileg ket buktatoja lehet a dolognak:
1) az install parancs nem talalja a fajlokat. Ilyenkor ellenorizd, hogy jo particiot jeloltel-e ki a root paranccsal. Ezt ugy tudod megtenni, hogy elkezded irni: "kernel /", majd nyomsz ket tabot. Itt meg kell kapd a fajllistat, vagy a gyokeret, vagy (ha kulon particio) a /boot -et.
2) A puppy nem telepit konfigot, es bootolas utan csak egy "grub>" prompt nez rad szomoruan. Ne aggodj, ez normalis. Egy pelda konfig:


default 0
timeout 5

title     Puppy Linux
root      (hd0,X)
kernel    /boot/vmlinuz root=/dev/hda2 ro quiet
initrd    /boot/initrd.img

title     Puppy Linux (single mode)
root      (hd0,X)
kernel    /boot/vmlinuz root=/dev/hda2 ro single
initrd    /boot/initrd.img

Az X helyere ugyanazt a szamot ird, mint telepiteskor.

Ami a grub2-t illeti, ezt csak akkor erdemes megjatszani, ha a puppy-ban tutira van grub2 csomag telepitve, ugy ertem, a merevlemezre (ez kiderul, ha van /usr/sbin/grub2-mkconfig parancsod). Mig a grub1-nel manualisan is konnyu szerkeszteni a konfigot, addig a grub2 konfigja inkabb egy script, neha nem tul straightforward felepitessel. Mivel neked nincs effektiv szukseged semmi olyan funkcionalitasra, amit a grub2 nyujtana, en nem javaslom azt, hogy feltetlenul ezt eroltesd.

A grub2 telepites menete kisse egyszerubb, fel kell csatolnod mindent egy chroot-ba, beleertve a /proc, /sys fajlrendszereket valamint a /dev -et bind mounttal (a masik kettot nem kell feltetlen binddel, a proc es a sysfs fajlrendszer akarhanyszor akarhova felcsatolhato), es a chroot-on belulrol le kell futtatni a "grub2-mkconfig" es a "grub2-install /dev/hda" parancsokat. Ennek elvben fel kell telepitenie az MBR-be a grub2-t. De mondom, ezt csak akkor tedd meg, ha egeszen biztosan van a felrakott puppy-ban grub2, mivel minden frissiteskor ujra kell futtatni a grub2-mkconfig parancsot, hogy a jo kernelre mutassanak a bejegyzesek (ha esetleg nem futtatna meg magatol).

Grub1 eseten eleg csak symlinkekkel jatszani, esetleg a konfigbna atirni a fajlneveket, ha szeretsz ilyesmivel foglalkozni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Ket verzio van, vagy grub1 vagy grub2."

Az en puppymba (minden puppyba?) grub4dos-t is csomagoltak, en azt tettem fel. Pontosan ugyanolyan, mint a grub 1 (en nem vettem eszre kulonbseget) de kepes NTFS-rol indulni, en azt hasznalom.
Azert jok a meretre optimalizalt (/kozossegu fejlesztesu) disztrok, mert minden szuksegest alapbol beleraknak ha az par kb-nal kisebb :D

mit kene tudnia magyarul?
puppy ++

Hát érnek meglepik, az biztos. Letöltöttem az Atrixot. Live-módban a gyorsaságával sem volt gond. A felület is, amennyire láttam, magyar. Rákattintottam a "Telepítés" ikonra, mire azonnal kérte a Root-jelszót, anélkül, hogy előzetesen megadtam volna! Beírtam azt, amit Root jelszónak szándékoztam volna megadni, természetesen nem történt semmi. A telepítés nem indult el... 3x-i próbálkozás után sem! Hát ennyit az Atrixról. A Puppyról leírtam a tapasztalatom.
Ezt a gépet szöveges munkára használnám. Kell egy szövegszerkesztő + táblázatkezelő - Abiword - Gnumeric páros tökéletesen megfelel, - egy levelező, egy pcmcia-s wifi internet, és egy valamilyen böngésző, amivel szöveges weboldalakat, nem mozgó, statikus képpel, illusztrációkkal meg lehet nézni. Ezek zömmel szakmai oldalak, de köztük van az Origo és az Index is. Ennyi az össz igény. Ehhez keresem még mindig a telepíthető, magyar nyelvű linuxot 256 -320 MB RAM; 630 CPU, 1024x768 videókártya. Most nagy segítség lenne ez a gép, ha tudnék lelket (oprendszert) lehelni belé.

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

SP nelkuli (tort) XP az miert nem jo? 2-3 eve, mikor nekem volt ilyenem, hogy 128 MB-ramos gepet hasznaljak, azt talaltam a legreszponzivebbnek. 128MB-be kenyelmesen elfer az XP + FF3 + flash player, neked meg majd 2.7-szer ennyi RAM-od van!

Ez az "Atrix"-nevű (kézkrém) bármi az az Antix lenne.?.? Nem ártott volna elolvasni mondjuk a telepítés menetét az oldalukon és rögtön kiderül, hogy a root jelszó amit a telepítő vagy valamilyen más programja kérhet az a "root"..
God bless you, Captain Hindsight..

Bocsi, úgy tűnik, rosszul rögzült bennem a név.Nekem is gyanús volt:D Kösz a korrekciót!
Más: Ezt a root-dolgot nem értem. Az Ubuntu telepítésnél menet közben kéri jelszó beállítását, itt mindjárt jelszót kér, beállítás nélkül?
Én csak egy videót néztem meg a Yutoube-on a telepítésről, és egy magyar nyelvű leírást olvastam el, igaz, nem a gyártó honlapján, hanem egy blogon, de abban nem volt szó root-ról. Csak arról, hogy a "telepítés" ikonra kattintva elindul a folyamat, és gyorsan települ. De akár beírtam root-jelszót, akár nem, a telepítő nem indult el. A processzor Intel Pentium. De most alaposabban utána nézek

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Válasz siddis-nek (2014.07.18. 18,46 péntek)

Köszi, tökéletesen igazad van. Kicsit elkapkodtam a dolgot. Találtam egy frissebb német nyelvű leírást a neten a telepítés menetéről (13.1), valamint volt hozzá egy youtube-s videó is. Én felületesen egy régebbi verzióét olvastam magyarul, ill néztem videón.

Üdv.

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Elsőre én egy peppermint linux dobnék rá (http://peppermintos.com/), ezzel én két régebbi gépbe is életet leheltem már, igaz ennyire azért nem voltak régiek. :)
A legnagyobb gond -ahogy írták- a böngészés lesz. Ha más nem marad megnézheted még a tinycore-t is.
A nyelvi támogatást meg telepítsd fel az éppen használt ablakozó fügvényébe!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A Peppermint 4-et egyszer már próbáltam. Két gondom volt vele: 1. Döcögött; 2. Nem volt kuka-alkalmazás (nem tudom miért?)
Ami a böngészőt illeti: semmi extra (pl. nem akarok filmet nézni rajta), csak hírportálokat és szakmai oldalakat, ahol viszont igaz, van kép, grafikon miegymás.

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Én egy sima p4-re és egy notbeookra (valalmi mobil celeron) dobtam fel. Előbbi 762 utóbbi 512 RAM, minden ment, magyar volt (kukára nem emlékszem - mondjuk én soha nem használtam - elv: vagy törölök valamit vagy nem) Azokon a gépeken xp sp3 után hasított. A Notebookra libreoffice is került, azzal sem volt gond, türhetően ment. Filmeket is (nem mkv) gond nélkül vitte...Farmerrama (ez volt az egyik tulaj kérése) szépen ment. Azóta egyikre sincs panasz, használják...
Lehet egy kis plusz ram megoldaná a problémádat...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A peppermintnek egyébként elég a 320...

"256 MB of RAM
Processor based on Intel x86 architecture
At least 3 GB of available disk space"

De a tinycore jóval kevesebbel is beéri:

CPU-i486DX
RAM-48Mb
CD Drive
Wired Internet Connection
TinyCore CD

Mondjuk a böngésző majd megeszi a maradékot... Lehetetlen ramot bővíteni?
Esetleg alap debian, aztán kézzel felpakolod a szükséges progikat...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ubuntu 10.04

Rég nem érkeznek már hozzá frissítések, cserébe szerintem simán menni fog. (Picivel erősebb gépen simán tudtam használni anno.)

Webböngészésre? Felejtsd el! Ez a Web már nem ugyanaz a Web, mint amire még elég volt egy P3-as gép...

+1

Hosszan kellett lapoznom mire talaltam egy "felejsd el" javaslatot, csodalom, hogy korabban nem ajanlottak. A webbongeszesen tul nemtom milyen office fog elindulni 320M RAM-mal.

Ha sikerul is megoldanod, 1) sok orom nem lesz a hasznalataban, 2) addigra rengeteg munkat fektetsz bele, ami egyszeruen nem eri meg

Javasolnám Live-módban futtatni őket, bármelyikről legyen szó.

Ez is megérhet egy-két próbát:

System requirements to run Slax
Slax 32bit version

Processor: i486 or newer CPU, all Intel processors
and AMD processors will work

Memory: 48 MB of RAM for text-mode
256 MB of RAM for KDE desktop
Peripherals: CD or USB drive to boot from
Optionally: network card, sound card

slax7.08 MAGYAR verzió:
http://www.slax.org/download/7.0.8/slax-Hungarian-7.0.8-i486.zip
http://www.slax.org/download/7.0.8/slax-Hungarian-7.0.8-i486.iso

Néhány extra modullal ütközhet a magyar nyelv, de az alap-csomag OK.
Pl. ilyet írhat az extra csomagok telepítése után:
"Letöltések" helyett "LetĂśltĂŠsek"

Vagy bioslax.com
http://bioslax.com/download/bioslax_v75.iso

Javasolnám a MACPUP.org-ot, de akár a HAIKU-OS.org-ot is.

És itt is lehet keresgélni:

http://distrowatch.com/search.php?ostype=All&category=Netbooks&origin=A…

----------------------------------------------------------------
muon

Itt vannak az egész régiek, ha a kernel mégsem lenne annyira fontos.

KillBill (~200 MB)
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/slax-killbill-edition-v5-1-8-1-QV1…

Popcorn (~120 MB)
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/slax-popcorn-edition-v5-1-8-1-RV12…

Magyar (~200 MB)
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/slax-linux-v5-1-live-cd--magyar--G…

ill. sulix! :)
www.sulix.hu/downloader.php?p=0

----------------------------------------------------------------
muon

nem Atrix, hanem
ANTIX
ANTIX
ANTIX:!!!!!!!!!!!!!négy!!!!!!
:-D
God bless you, Captain Hindsight..

Köszönöm az észrevételt, :D Tudom, hogy bosszantó egy elírás, de nem szándékos, és nem is a szenilitás jele. Pusztán a figyelmetlenségé. U.i gyorsan és vakon gépelek, és elvből nem használok helyesírás ellenőrzőt
Szóval, bocsi az elírásért. Amugy tényleg jó választás volt az Antix!

Steve

"A kor nem érdem, hanem állapot"

Slitaz-t ajanlanam figyelmedbe. Eszmeletlenul keves eroforrassal beeri (150MB RAM)
Az 5.0-rc2 mar 3.x-es kerneles.

edit: Magyar nyelv tamogatas van, csak kulon telepiteni kell.

Na, beröffentettem a P3-ast, bár ez egy hangyányit
erősebb masina (900-1000 MHz, 128+256 MB ram)
Kiválóan megy vele a puppy, az is volt rajta.
Estefelé még szórakozok vele, mert a
Mageia nem akart elindulni...