Albérletet keresek [Budapest] + tippeket várok

Fórumok

Helló!

Kiadó albérletet keresnék Budapesten, pesti oldalon a belvároshoz közel. Leginkább újépítésűnek örülnék egyedi mérőórákkal, de persze más ajánlatok is érdekelnek, Lehet 1-1,5 szobás garzon, vagy pedig olyan 2 szobás, ahol a szobák nem egymásból nyílnak. Előbbi esetben természetesen egyedül mennék, utóbbinál pedig egy baráttal. Nem gond, ha nem teljesen bútorozott és gépesített, de legalább a konyhában legyen valami.

Egyszerűen borzasztó,hogy milyen lakásokat kínálnak horror összegekért a közvetítő cégek, így kicsit besokalltam 1 hét keresgélés után.
Illetve szívesen fogadok tanácsokat, tapasztalatokat is, hogy mire érdemes figyelni költözésnél, szerződésnél? Melyik felállás a leggazdaságosabb rezsi szempontjából, stb ...

Ha valakinek lenne kiadó lakás a fenti paraméterekkel, vagy esetleg ismerős kínál az kérem jelezzen!

Hozzászólások

laktam majdnem egy évet 9. kerületben, újépítésű házakban (2-ben is), tökéletes állapotú lakásokban, ha a belváros a cél, akkor az egy jó kezdés. több cég is van, akik blokkfelújítanak (adott lakóházat pinceszintig lerombolják, és újrahúzzák, öröklakás kizárva, csak bérlakásnak adják ki), kultúrálódik a környék, nagyon sok az üzleti-külföldi lakó. én konkrétan a gát és a viola utcában laktam, a házak jók voltak.

egy dologra figyelj, ezen a környéken: nem minden házat építenek úgy újra, hogy a mellette levőt is...ahol marad a régi lakosság, ott többször vannak problémák, nekem sikerült a gát utcából azért költöznöm, mert az újépítésű épület ugan rendben volt, de egy egy emeletes fal választott el minket a másik épületféltől, 2-on laktam, nyitott ablak mellett nem lehetett élni, mert a gangon egy kifejezetten hangos család élte kegyetlen hangos életét. mulatós zene, mosdatás, főzés, ordibálás, meccsnézés, minden. direkt nem mondtam hogy nemzetiségiek, mert ez nem azon múlt. hanem azon, amikor az erkélyemre cigicsikkeket, és rágógumit köpködtek, úgy, hogy egy szót se szóltam nekik a hangerő miatt (mentem a tulajdonoshoz, nem fogom összeveretni magam). költözésre akkor bólintottam, amikor a lépcsőházunk melletti házból a betépett srácok délután kettőkor nekemestek. viszont, kettő utcával odébb, viola utca, olyan csend és nyugalom volt, hogy el se tudtam képzelni, hogy csak 2 utcával odébb.

ha a környéken, mondjuk a violától feljebb lévő részen (körút felé) találsz lakást, akkor nyugi van, nagyon szép környék, egy rakás zöldséges, kisbolt, közelben egy spar, nagyon jó hely. a helyi gyros-oshoz azóta is visszajárok.

ha tudsz, közvetelen keress ilyen céget, aki ennek a környéknek a bérbeadásával foglalkozik, nem magánemberek, nálam ez előny volt (pl. a beázást 15 órán belül orvosolták, mert van erre embere a cégnek), rezsi nálunk fix volt, 1 szobás, 30+ m2-es lakás, berendezve volt 90e rezsivel. nem a legolcsóbb, de egy konvektoros fűtéssel se jössz ki olcsóbbra a belvárosban.

(megjegyzem most kint lakunk újhegyi lakótelepen, panel, 80 felett még nem voltam rezsivel, és két szoba...)

nagyon köszönöm a kimerítő választ, sokat segítesz vele!
egyébként azt a környéket kicsit én is ismerem,amit először említettél, lakik arra egy ismerős (a Bokréta utcában) és még jó is lenne, ha találnék valami normális hirdetést, de eddig semmi. és azt a gyros-ost is látogattam már párszor :D

természetesen nem 40e-ből akarom megúszni rezsivel, olyan 55e-ért szeretném rezsi nélkül azt gondolom ez reális lehet, bár, ha nem akkor valaki javítson ki.
ha már rezsi, szerinted melyik felállás éri meg jobban,ha dolgozó emberként napközben nem vagyok otthon:
-minden egyedi mérőórás
-víz+villany közösköltségben, mehet ezerrel, gáz meg külön
-esetleg más
illetve gázfűtésnél melyik típusú a jó? sajnos ezekkel semmi tapasztalatom.

egyébként ilyen felújítással foglalkozó cégeket hogy lehet találni?

55e reális lehet, elég vicces néha a szórás, én 2 szobásban élek 50+rezsiből (télen se érte el a 80-at, közös költséggel, mindennel), de ez kint van, nem belsőbb kerület

rezsi kapcsán nagyban meghatározza a környék, hogy egyáltalán mi érhető el. én panel párti vagyok, vagyis központi, vagy semmi. a konvektor egy elmaradott ócskaság, rettegj a gázszivárgástól, szokd meg, hogy lent hideg lesz fent meleg lesz (ha galériás a lakás), nekünk speciel oly régi volt a konvektor, hogy naponta 2-3x is rá kellett nézni ég-e még...és jött a gázszámla rendesen. persze régi volt az ablak is, az tény.

amit tudsz tenni, az tényleg az, hogy új ablakhoz ragaszkodj, nagyon nagyon sokat számít fűtésszámlában, és kényelemérzetben is, sok helyen, ahogy lentebb is írták, ha jó az ablak, alig kell fűteni.

közös költségnek tudsz még utánakérdezni, ha a ház nem pályázaton nyerte a pénzt a felújításokra, szigetelésre, akkor azt néha szétdobják, vagy ha van közüzemi tartozása valakinek azt is néha behajtják, anyósom 35e közös költséget fizet, nem vicces. nálunk asszem 6e, szemétdíj és lift talán, de nem tudom, az egész rezsi együtt nincs 30, addig nem érdekel.

ha úgy számolsz, hogy 9. kerület és környéke, 55-65 között találsz lakást, 55-ért már szerintem van normális állapotú, felújított, és 25-35 között számolsz rezsire, nettel együtt, akkor nem fogsz meglepődni első hónap végén.

írtad a lakótárs ötletét, ha ez szóbajöhet, akkor biztos, hogy jobban jössz ki a lakbér résszel, általában ha adott környéken egyszobás 60 mondjuk, akkor a kétszobás nem 120...rezsinek is van olyan része, ami per-fő, lásd közös költség, és ha valami általánydíjas, illetve a fűtésnél se mindegy, hogy a szomszédokat fűtöd, vagy a lakótárs a falszomszéd

ha nem feltétlen a belváros a cél, akkor szerintem nézz körül az üllői út külsőbb részeinél, sok jót hallok a pöttyös utcától ecseri útig lévő lakótelepes részről, kék metróval ez igazából közlekedhető. röviden: minnél bentebb a belvárosban, annál drágább, cserébe koszosabb, zsúfoltabb, hangosabb

mégegy: listás és egyéb közvetítőcégek árait, illetve a netes hirdető oldalak legolcsóbb 10-20%-át felejtsd el. nincs lakás 30e + 10e rezsiért, még tetőtérben sem, illetve ha telefonálsz, készülj fel a flegma listás cégekre, kerüld őket, vagy kapsz 8e ft-ért egy "minden 10. hirdetés él még" listát, meg 9 leb@szást hogy honnan van meg neked ez a szám.

nézd, én találtam már így lakást, de azt, hogy előtte 22 ember leb@szott, hogy honnan van meg a számuk, mert HETEK ÓTA levették a hirdetést, de ennek a cégnek az adatbázisában még benne van...és ez a cég csak annyit csinál, hogy az egy hónapnál régebbieket már nem hívja.

Szerintem ne csak a belvárosban gondolkodj, mi pl. kék metró vonalán vagyunk, 5 perc alatt érünk a metróhoz, és onnan 5 perc alatt a belváros közepén vagyunk. Szóval
ha csak nem muszáj valami miatt a belváros, szerintem érdemes kívülebb is keresgélni.

Sajnos az utolsó 3 kintebb is előfordul. Bár felénk sokan felszedik a kutyaszart így legalább 4-5 hányás jut 1 kutyaszarra.
Viszont ide 2 utcára van egy "apacs" tábor, ide nem jönnek, nem hallatszanak át, de a razziák kiváló fénypontjai az estének...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Zugló esetleg? Én 55+rezsiért lakom itt, Bosnyák tér (tehát az összes 7-es busz) kb 3 perc gyalog. ennek ellenére csendes, nyugodt, és "világos" környék, nem egy nyócker.

Csak megerősíteni tudom, hogy az ilyen listát adó ingatlanosokkal nem érdemes társalogni.
Esetleg nézz rá erre: http://hidalatt.hu/main/
alberlet.hu és ingatlan.com -ról húzza az infókat. Nekem segített, mert elsőként telefonáltam ide, és másnapra enyém volt a lakás -hálistennek a tulaj nem akarta lefutni a szokásos 1000 embernek megmutatós köröket. A leiratkozás nem működik még 100%-osan nekik, még hetekig kaptam tőlük a méleket, de ennyi belefér szerintem.

Szerintem nincs baj a konvektoros lakásokkal, főleg ha az a fajta van benne, amit kifele vezetnek el. Az csak akkor gázosít el, ha valahol szivárog. Fűtési szezon elején szerintem nagyon is érdemes átnézetni, az ára meg behajtható a tulajon, mert elvileg kötelező karbantartani. Nekem eddig még mindenhol megtérítették a dolgot. Én jobban szeretem mint a távfűtést, mert nem biztos, hogy ugyanazon a hőmérsékleten érzem jól magam mint mondjuk Pistike a 8-ról, és nekem még sose sikerült kellemes távfűtésest kifogni. Vagy nyitva volt az ablak egész télen vagy cidri volt. Persze ez csak az én pechem:)

(és szerintem nem érdemes olyan helyre menni, ahol a fűtés van a közköltségben, mert az általában nyáron is 20 ezer körüli kiadást jelent. ahogy az is elég gyanús, ahol nincs benne semmi, lift sincs, viszont 8-9 ezreket kérnek. Ami jól megy a felújítási alapjukba, amihez neked aztán semmi közöd nem lesz persze).

József Attila lakótelep, IX. kerület. https://goo.gl/maps/rTxH8
Itt az irányár általában 60-65 ropi plusz rezsi szokott lenni.

Gyakorlatilag egy nagy zöld park az egész, több játszótérrel és egy "felnőtt" játszótérrel. Van itt egy kiserdő is :D
A kék metró vonalán fekszik: Ecseri út (innen egy megálló "befelé" a Népliget, ami távolsági busz + villamos + metró csomópont)- Pöttyös utca - Határ út (villamos + busz + metró csomópont). 2 "pláza" is van karnyújtásnyira: Europark, Köki terminál. Helyben 2 Spar, 2 Lidl, + Határ úton Aldi.

Rezsi szempontjából itt majdnem minden távhős, de nagyon sok a felújított, egyedi fűtésrendszerű, műanyag nyílászárós lakás. Utóbbi nagyon fontos, mert a szigetelésen sok múlik. Mi itt be se kapcsoltuk egyszer se a fűtést az elmúlt télen, és így is 22-23 fok volt a lakásban! A netet itt a legtöbb helyen vagy a UPC vagy a T szórja.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

pár jótanács szerződéshez:
- szerződéskor a bérbeadónak igazolnia kell a tulajdonjogot (tulajdoni lap bemutatása), valamint a nullás közüzemi számlákkal igazolnia kell, hogy nincs közüzemi tartozás. Főleg a nullás számlákat érdemes forszírozni. Mi többször futottunk bele abba, hogy a lakáson közüzemi tartozás volt, mert a tulaj/előző lakó b@szott rendesen számlát fizetni. Abból meg "mókás" sztorik tudnak kerekedni, mikor fizeted a számlákat és egyszer csak jönnek kikapcsolni a vizet, gázt vagy a villanyt...
- átadás-átvételkor érdemes fotókat csinálni a lakásról és egy leltárt, hogy ha bútorozott. Így nem lesz vita, hogy mi volt ott, és milyen állapotban, mikor elmentek. Nem árt, ha valaki "idegen" is jelen van, pl. az ingatlanos vagy haver. Így ha később vita támadna, lesz tanúd.
- érdemes rákérdezni, hogy úgy egyébként a lakás eladó-e. Ha igen, akkor vagy keressetek másikat, vagy rögzítsétek, hogy mely időpontokban mehetnek a lakást megnézni. ingatlanosok jellemzően szarnak bele, hogy mi van megbeszélve. el kell hajtani őket a francba, ha mondjuk meg van beszélve, hogy hetente 2x du. 5-7 között lehet a lakást megnézni. Mocsok egy banda, leszarják, hogy átjáróházat csinálnak a magánszférádból, ha úgy kívánja jutalékuk...
- a tulajdonosok elfelejtik azt az apróságot, hogy a bérlő nem lesz az alattvalójuk. A tudtod nélkül nem mehet be a lakásba, nem vagy köteles beengedni sem. Max. megkérhet szépen, hogy előre egyeztetett időpontban beugrana. Érdemes a lakás összes kulcsát elkérni. Bérleti szerződés esetén nincs joga a saját lakásába sem belépni. Ha megteszi, feljelentheted, hiszen neked ott értéked vannak, amihez kulcs birtokában gyakorlatilag kontroll nélkül hozzáférhet mikor dolgozol/suliban vagy.
- költözéshez érdemes egy biztosítással rendelkező céget megbízni, ha van rá pénz. Óránként 5-8000Ft-ért már vannak ilyenek, ha össze van cuccolva, 2-3 óra alatt átpakolnak A-ból B-be pesten belül. Ha valami sérül, azt fizetik. Ha nincs rá keret, akkor marad a Haverok, Buli, Kölcsön furgon.
- A "Majd bemutatom/aláírjuk/megcsináltatom" mondatok kerülendőek. Ha valami ott és akkor (szerződéskötés/átadás) nincs rendben vagy nincs megcsináltatva, soha a büdös életben nem is lesz rendben. Nem lesz megcsináltatva, nem lesz aláírva, nem lesz bemutatva, erre mérget vehetsz.

Nagyjából ennyi, ami így hirtelen eszembe jut korábbi negatív tapasztalatok alapján.

"átadás-átvételkor érdemes fotókat csinálni a lakásról"

Én ezt továbbgondoltam, szerintem a képeket célszerű mondjuk egy zip-be berakni, azt mindkét félnek átadni, a zip-ről meg készüljön md5/sha hash, az meg aláírva mellékletként a szerződéshez.

Ja, és alaposan át kell nézni a lakást, és ha bármilyen sérülést észreveszel, akkor arról készüljön fotó. Alig látható karcok a konyhapulton, lepattant egy félkörömnyi rész a mosdó sarkából, stb.

"Én ezt továbbgondoltam, szerintem a képeket célszerű mondjuk egy zip-be berakni, azt mindkét félnek átadni, a zip-ről meg készüljön md5/sha hash, az meg aláírva mellékletként a szerződéshez."

Megneznem az arcat a nem IT-s tulajnak amikor ezt kifejted neki! :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Esetleg a fényképeket két példányban nyomtatod ki és mindkettőt aláírják a tanuk.
Inkább keresleti piac van az ingatlan-kiadásnál, ha ezt előadod, akkor valószínű, hogy nem veled fognak szerződést kötni.
De már az összes kulcs átadásánál is esélyes a dolog.

És akkor mindketten eltesztek egy fényképalbumot olyan romantikus képekkel, mint a megkarcolt konyhapult, az összekarcolt mosogató, a korábban összeragasztózott ablakkeret, a saronál levert fal, egy korábbi beázás nyoma, stb. (Megfelelő rosszindulat esetén az ilyen hibák közül 1-2 dokumentálatlan is elég arra, hogy elbukd a kauciót.)

Ja, nyilván adott esetben nem 3 kép lesz. Ellenben jobb esélyed van, mint ha egy bírónak magyarázod, hogy ott a szerződésben a hash... Meg úgy egyáltalán, közérthetőbb.

Persze, szerintem is kényelmesebb egy normálisan digitálisan szignózott valamit elrakni, de ha az nincs, akkor a kép is pont megteszi, még akkor is, ha fejenként eltesztek egy borítéknyit.

a keresleti piac terület és árfüggő. a korábbi lakást, ahol laktunk a tulaj a mai napig nem bírta se eladni, se újra kiadni. Pedig jó környék, csak sz@r helyen van a lakás. Közvetlenül út mellett, utca túloldalán 50-60m belül 3 buszmegálló, fraknó nyáron arra ébredni, mikor 04:40.kor áll a megállóban az első csuklós Ikarus, járatja a motor vagy 10 percig. De legalább ébresztőóra nem kellet, és tudtam, hogy 20 perces szundi "gombok" vannak, mert annyi idő múlva jött a következő busz. :)

Egyébként meg nagy lutri az egész bérlőnek és bérbeadónak is. Nagyon nincs ennek az egésznek kultúrája nálunk. Az egész csak azért van, mert az bérel, aki nem tud valamiért sajátot venni, bérbe meg az ad, ki eladná a lakást, de nem tudja. Olyannal még nem találkoztam, hogy valaki azért tartott fent 1-2-sok lakást, hogy azok bérbe legyenek adva, és abból éljen meg. Bár biztos, hogy ilyen is van, de a többség kényszerből adja bérbe a lakását, a másik fele meg kényszerből bérli ki. :(

Pedig egyre többen üzleti befektetés céljából, illetve, hogy ne a befőttes üvegben legyen a pénz, vásárolnak, fektetnek ingatlanba. Sajnos bankba tartani pénzt nem nyereséges illetve veszélyes, valamibe fektetni kell. Termőföld, legelő, stb. is jó, csak sok a macera vele, így a legjobb az ingatlan. Kiadják és több a hozam, mint bármely banki betét vagy befektetés esetén, arról nem beszélve, hogy az ingatlan értéke általában növekszik. Majd ha kell a pénz eladják.

"Kiadják és több a hozam, mint bármely banki betét vagy befektetés esetén, arról nem beszélve, hogy az ingatlan értéke általában növekszik."

Azert ez meredek, legalabb az elmult par ev alatt meg kellett volna tanulni mindenkinek, hogy "x erteke altalaban novekszik/stabil" egy naiv feltetelezes.

"Majd ha kell a pénz eladják."

Ha olyan a gazdasag, akkor legfeljebb hatalmas veszteseggel tudod elsozni. "Arrol nem beszelve", hogy tisztesseges berlot sem konnyu talalni, hacsak nem egy 15-20+ millios lakast vasarolsz valahol a belvarosban.

Elnezve a demografiai trendeket, szvsz MO-n nemigen erdemes ingatlanba fektetni...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az egész fejtegetés fals. Vannak szépen kivitelezett kalkulátor oldalak, ahol kiszámolják a nyereséget pl. egy 5 évre tartósan lekötött 7000000 Ft, az 5. év végén a kamatadó levonása után 7,7 és 8,3 millió Ft lesz, Ha belevesszük az inflációt, akkor már szinte ott vagy mint amikor elindultál. Továbbá ha hozzányúlsz a tőkéhez azonnal büntet a bank, az egyébként is hatalmas hozamod tovább csökken. Írja a kiszámoló, hogy 30 év múlva kevesebbet fog érni az ingatlanod, mint amikor megvetted. Hülyeség. Mindig többet fog érni, már 1-2 év múlva is. Kiadom a 7 milliós ingatlanomat mondjuk 50 eFt-ért, az 600 eFt évente, 5 év alatt ez 3 millió, ez mindenfajta számítással is több, mint amit bármely bank ad neked. Leadózod 16 %-al és még így is marad 2,6 millió. Ha esetleg nem egy cigánytelepen vásároltál ingatlant, az értéke legalább 20, de inkább 30 %-al növekszik, tehát ezen is kerestél. Nem mondom, hogy nincs benne rizikó, van, de megéri, mert ez egy jó portfólió, sokkal jobb mint bármely banki betét. Ha esetleg tőzsde vagy befektetési alapba teszed a pénzed, könnyen úgy járhat az ember, mint ahogy pár éve igen sokan.

"Írja a kiszámoló, hogy 30 év múlva kevesebbet fog érni az ingatlanod, mint amikor megvetted. Hülyeség. Mindig többet fog érni, már 1-2 év múlva is."

Ahha. Ebben a hitben ringatták magukat azok is, akik a 2000-esek vége felé vettek ingatlant, és masszív bukóban vannak.

"Kiadom a 7 milliós ingatlanomat mondjuk 50 eFt-ért, az 600 eFt évente, 5 év alatt ez 3 millió, ez mindenfajta számítással is több, mint amit bármely bank ad neked. Leadózod 16 %-al és még így is marad 2,6 millió."

Hibás a matekod, 2,52 millió az 16%-al leadózva. Minusz 80k.
És egyáltalán nem biztos, hogy folyamatosan ki tudod adni, ha évente átlagosan mondjuk 10 hónapra tudod csak kiadni, akkor 2,5 -16% = 2,1 milliónál jársz.
Köss rá biztosítást, legyen évente csak 20k, máris elment még 1 kiló.
Illik 5 évente azért egy kisebb renoválást csinálni, erre menjen el csak 1 kiló.
Szintén illik 20-25 évente egy nagyobb felújítást csinálni 1-2 millióból, ennek az 5 évre vetített költsége 200k-500k között van valahol
Aztán vannak kisebb szirszarok amikre azért költeni kell, vízóracsere, kéményseprő, kazánátnézés, társasháznál random beeső plusz fizetnivaló, kisebb hibák kijavítása, stb., ezekre számoljunk évente 20-50k-t, és 100-250k ismét elúszott.
Így - kicsit pesszimistábban számolva - már csak 1,35-1,8 milliónál tartunk, ami kezdi egyre jobban közelíteni befektetős hozamot.
És senki se garantálja, hogy nem lesz ingatlanadó, vagy épp nem költözik a szomszédba egy olyan kellemes lakó, hogy esélyed se lesz kiadni a kecót.

"Ha esetleg nem egy cigánytelepen vásároltál ingatlant, az értéke legalább 20, de inkább 30 %-al növekszik, tehát ezen is kerestél."

Aha, nézd már meg a cikkben idézett fhb lakásárindexet. 2008-2013 között buktál volna 20%-ot, fogyasztói árindexet is beleszámolva meg inkább 40-et.

A lakáskulcs problémát szerintem a következők szerint lehet korrekten megoldani:

(1) lecseréled a zárbetétet egy sajátra. (így csak Te jutsz be kulcs segítségével a lakásba)
(2) egy lezárt-leragasztott és aláírt borítékba beleraksz egy pótkulcsot (így a kulcshoz nem lehet hozzáférni csak a boríték sérülése árán)
(3) odaadod a borítékba rakott pótkulcsot a főbérlőnek. (így vészhelyzet /csőtörés, tűz, stb/ esetén kulcs segítségével bejut a lakásba)

Ha eltűnt valami és nem sértetlen vagy eredeti a boríték akkor a főbérlőt felelősségre lehet vonni.

Elköltözés esetén visszakéred a bontatlan borítékos pótkulcsot és visszacseréled a zárbetétet az eredetire.

Nem a komplett ajtót vagy zárat kell cserélni, a zárbetétek szabványosak így cserélhetők akkor is ha nem elzett zárról van szó. Továbbá bármelyik barkácsáruházban lehet kapni megfizethető áron (pl. http://1kulcs.hu/titan_k1 akár 10EFt alatt is) megfelelő zárbetétet.

Az "összes kulcs elkérése" viszont bizalmi dolog, mert vagy megtart egy másolatot a főbérlő vagy nem.

Célszerű még a tulajt megkérdezni, hogy (pl. elektromosan) milyen állapotban van a lakás, és ha kibukik valami akkor képes és hajlandó-e javíttatni. Ezt akár szerződésbe is kellene foglalni.
Illetve van-e biztosítás, és ha van akkor mire vonatkozik.

Az új építésű lakások (lakóparki újpanel) amúgy valami elképesztő trehány módon lettek megépítve, ilyen helyen tapasztaltam már olyat hogy a FI relé csak a lakás felében csapta le a zeuszt (a fürdőszobai villany ment tovább vígan), a villanykapcsoló a nulla vezetéket szakította meg, illetve befelé lejtett a párkány.
Másik szopó téma pedig a sokéves szolgalmi joggal a társasházi net/tv hálózatot kiépítő cég, ilyenkor elég macerás más "szimpatikusabb" céget bevinni a házba.

Ja, és a szerződés. Saját (haveri) jogásszal nézesd át ha teheted.

+1 új épitésűek nagyon gányak tudnak lenni.
én a 13. kerületben laktam egy nem rég épült házban, de a falak papir vékonyak, a szomszédot mindig hallottam, értelemszerűen ők is visszafele, mindenből a legolcsóbbal szerelik általában fel, amik olyan minőségűek is.. ráadásul a bizti őr is kiskirálynak érzi magát, mert ő majd megmondja mikor hivhatom át a haverokat (de persze ezt nem lehet általánositani):)

Ha ez meredek, akkor arra mit lépsz, amikor a kismegszakító a földet szakítja meg?
Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Szerencsére ez nem épületen belüli megoldás volt, hanem egy kis szekrénybe összeépített cumo saját helyi kismegszakítója és az érdemi beszerelés előtt ez a turpisság szerencsére kiderült, de azért...

Listás cégek kizárva, soha ne fizess közvetítőnek, normális ingatlanirodák ingyenesen bemutatják a kiadó lakást (és arccal/telefonszámmal vállalják magukat a hirdetésben).

Monitorozd folyamatosan az összes hirdetési oldalt, megfelelően paraméterezve.

Ha tetszik egy lakás, egyből menj el megnézni, ha kell ragaszkodj hozzá, hogy csak most érsz rá (én így szereztem meg a mostani lakást, a tulaj már oda akart csődíteni vagy 20 embert egyszerre).

Legyen nálad előleg/foglaló.

Neten nézz előtte mintaszerződéseket.

Bármi gyanús körülmény, hátrálj ki, mert csak szívni fogsz.

Ne köss kompromisszumot, ha csak nem nagyon sürgős, nagy a szórás ár/minőségben.

en meg pont most adnam ki, de a XX. keruletben...

persze, 2 szoba, konyha, furdo, eloszoba (52 nm) + kb. 14 nm tetoterasz, XX. kerulet, Baross utca, egy 10 eves 3 emeletes tarsashazban. Egyeni oras minden + digi csilliard megabites internet. Konyha (villanytuzhely + mosogato) + 1 nagy gardrobszekreny a felszereltsege (a furdoszoban kivul persze).
Most "ujitottuk" fol, legalabbis 150ezerert lettek a falak kijavitva az elozo lako utan + kifestve + 80 ezerert rakattunk be automatikus szelloztetest, mert se nem futottek, se nem szelloztettek eleget a korabbiak.

60ezerert adjuk ki egy kedves fiatal csaladnak (1 babaval).

UP
keresgélek folyamatosan, eddig nem sok sikerrel.viszont többen is említették itt,hogy ingatlan felújítással foglalkozó cégtől bérelt lakásban voltak/vannak. esetleg, aki ismer ilyet, megosztaná velem a cég elérhetőségét? (akár jöhet privát üzenetben is)

UP!

És engem is érdekelne albérlet Budapesten
-----
“Firefox, you say? No I don't play Pokémon”

UP
még mindig keresek :)

Annyi változással, hogy már csak egyszemélyes érdekel, azaz nem feltétel a 2 külön nyíló szoba. Egyáltalán nem ragaszkodok a belvároshoz és lehet budai oldalon is, sőt inkább azt preferálnám, de a város déli részén inkább (munkahely miatt). Ha valaki tudna ilyet, ne habozzon írni!

Illetve akinek van tapasztalata, 20. ker, Gubacs milyen környék, közlekedés szempontjából milyen?

Előre is köszönöm!

bookmark

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Valaki felvilágosítana,hogy milyen hátrányokkal jár az,ha nem használhatom az albérletet ideiglenes lakcímemnek?

Pl. nem vagy jogosult az adott területhez tartozó egészségügyi intézményekben sürgősségi esetet kivéve orvosi ellátásra.
Amúgy úgy tudom, már nem kell a főbérlő se beleegyezése se a tudta ahhoz, hogy bejelenthesd magad bárhova (ellenben be kell mutatnod a bérleti szerződést).

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Szerintem manapság már nagyon ritka az, hogy egy lakásnak legyen főbérlője, és albérlője. Az esetek 99%-ában csak bérlő van, viszont nekünk 2014. júniusában a tulajdonost kellett bevinni (az adásvételi szerződésével vagy tulajdoni lappal együtt) a XIV. kerületi okmányirodába, hogy kapjunk lakcímkártyát.

Ha tartózkodási helyként megjelölöd a bérleményt, akkor egészségügyi ellátást igénybe vehetsz. Viszont ha csak tartózkodási helyként jelölsz meg egy címet, de aztán gyermeked születik, akkor a kapcsolatos támogatást attól még a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell intézni, ami nehézkes lehet.

A témában egyébként született korábban egy írás, ami próbálja eloszlatni a tévhiteket: link