alkarerősítő edzésprogramba kezdtem

Sokféle edzésmódszert próbáltam már ki a satnya alkaromra, ez most talán célravezető lesz. A problémám az, hogy ha megdolgozom erősen akkor pillanatok alatt kiég. Az az megfájdul és hetekig használhatatlan lesz. A következőt találtam ki. Mivel munkám engedi, fél óránként nyomkodok egy középnehéz marokerősítővel, amennyit csak bírok. Ez most kb 30 ismétlés. Így próbálom szimulálni a fizikai munkát.
Kezdetben óránként csináltam és hagytam egy nap szünetet. Érzem, hogy erősödik. Vasárnap jön a teszt ugyanis azon a napon van a húzoszkodó edzés. Lett egy másik pozitív és nem várt következménye a dolognak, hamar elmegy a munkaidő. :-) Ugyanis már kb délutántól annyira fáradok, hogy a következő zajlik le bennem: a franc már megint mindjárt nyomni kell. :-)

Hozzászólások

Sok sz.gépes munkától sajnos én is elpuhányodtam.
Ha fel kell menni a lépcsőházban a 4. emeletre, már lóg a nyelvem. Ha 1 órát kell állva lenni, már fáj a derekam.

Én azt találtam ki, hogy idény nyáron megtanulok úszni és járok minden héten legalább egyszer!
Oktató már lenne, csak kell még 4 ember hogy elinduljon a csoport :)

A labdás játékokat utálom, kergéknek való. Kondi gépet nem akarok. És olyat sem nem akarok sportolni amibe kiizzad az ember.
A vizet viszont szeretem! :)

Hogy megtudok-e tanulni, az már egy másik kérdés. Ugyanis nem tudok összhangot teremteni a lábaim és a kezeim mozgása között :D
Szegény oktatót előre sajnálom :'(

Pedig erőfeszítés nélkül nincs eredmény. Mondjuk az úszással tényleg megúszod az izzadást, de ha arra meg más okból nem vagy képes, akkor marad az edzés szárazon (nem vízben) és a csatakos test.
Én mondjuk úgy vagyok az úszással, ha vizi életre fejlődtünk volna, akkor rendelkeznénk kopoltyúval és úszóhártyákkal. Ám mindez már a múlté. Viszont a kezünk kiválóan alkalmas egy súly megmarkolására. :-D

Ave, Saabi.

Csináld, jól fogsz vele járni. Az úszás a legegészségesebb sport szerintem az összes közül. Megmozgatja az összes izmodat, menetközben nem lazsálhatsz és nem is az a beleizzadós ág sem. :)

Ha nem lenne ennyire körülményes és drága én is ezt művelném.

Számomra marad a bringa - most tervezek venni újat a nyárra. Azzal jó lesz munkába is járni... :)

-------------
Command line Russian roulette:
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

Winben blogja

Reklámmentes képfelt

"Ha fel kell menni a lépcsőházban a 4. emeletre, már lóg a nyelvem. Ha 1 órát kell állva lenni, már fáj a derekam."
Én 7.re járok fel lépcsőn. :p

Szokj le a liftről, esetleg az "autózás / buszozás munkába" helyett válts "kerékpározás / sétálás / futás a munkába" lehetőségre.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Biciklitől jó eséllyel nem megy, persze megfelelő beállításokkal, illetve rendes technikával. Ezen értem a nem talp középpel pedálozást, és pl. azt, hogy nem erőből tekerjük a biciklit, hanem fordulatszámból - nem az a jó, ha lassan tekersz nagy erőlködéssel, hanem ha gyorsan tekersz kisebb erőkifejtéssel. Általában minimum 60 fordulat/percet szoktak mondani, hogy az alá nem szabad menni. És ez még az állóképességet is javítja, mondjuk a szmogos városban nem biztos hogy jó pörgetve kihajtani magad, hogy kapkodd a levegőt.

Valahol már említettem, hogy kivan a térdem, már most... Páréve kitalálták, hogy viselnem kell egy "térdprotézis" nevű vackot. persze addig volt jó, még 22 ezerért megvettem, aztán lötyög, meg szétjön a tartópánt. Szóval nem hordtam, de most az új az kényelmes (persze ez is 20 ezer volt) és eddig jónak is tűnik, viszont felvenni nehéz és a bringázás kivan csukva benne...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Fogj két 20kg-os egykezes súlyzót és forgasd az öklödet befelé a combod felé. Csinálj belőle naponta vagy kétnaponta 4x10-12 ismétlést, és megerősödik az alkarod.

Itt egy kép, hogy hogyan gondoltam a fogást: KATT

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Nem akarok hülyeségeket beszélni de ez a fajta "edzés" eléggé egysikúnak tűnik. Ennél még az is jobb ha veszel egy kondibérletet és hetente 2x végigjárod a főbb izomcsoportokat, + némi cardio.

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Nyilván, nem beszélsz hülyeségeket, mindenképpen jobb amit mondasz. Én sem csak alkarra edzek, de Ö csak alkarra kért gyakorlatot. Ha érdeklődne egy teljes "testépítő jellegű" (súlyzós) edzésterv után, akkor abban is segítek szívesen.

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Én szoktam húsz kilós kettlebelt fogni a kezembe (nagyobbat is), ha valakinek pillanatok alatt elfárad az alkarja(és küzd harminc markonyomóval), annak nem javasolnék kezenként húsz kilót még így sem nagyon. (meg mondjuk én itt azt sem látom, hogy így hogy tudom befordítani :) )

Akkor kevesebbel, csak írtam egy átlagos súlyt. A beforgatást meg értsd úgy, hogy állsz úgy ahogy a csávó a képen, és egyszerűen csak annyit teszel, hogy a tenyered irányába ameddig lehet behajtod a csuklódat egyszerre a két kezedet benne a súllyal. Nem tudom máshogy leírni, remélem így már érthetőbb kicsit.
Majd keresek rá videót vagy valami animációt, de hirtelen nem találtam...
________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

ja, hogy úgy. én valamiért oldalra gondoltam, és ott nem fért volna a tárcsa a combtól. Meg nem is nagyon értettem, mert ok, feszül-feszül, de annyira nem. De így már értem. Nem rossz, de tényleg sok egy kicsit imho, csak ovatosan. meg nem olyan költséghatékony ezért két kézisúlyzó :D

Köszi a tippet de sajnos nem vezetnek célra a klasszikus testépítő módszerek. Ezért csinálom most a fent leírtat. E mellett saját súlyos edzést csinálok a többi izomra is, de azzal nincs gondom. Igaz, hogy jövőre leszek 40 de nehezen fogadom el a korlátaimat ezért kapálózok minden fele.

Kerti munka nem jó? Ha nincs saját kert, akkor olyan idős embereknél, akik már nem tudják csinálni, de nem szeretnének megválni tőle. Amit megtermelsz, egy része a tiéd.
Ősszel felásod, tavasszal elgereblyézed, veteményezel; szőlőt, gyümölcsfát, bokrot metszel, locsolod (locsolóval!!!), gyomlálsz, kapálsz stb...
Nem lesz ilyen problémád. Persze szeretni kell ezt is.

Kertünk van, de utálom mint a büdös szart! :-) Egyébként ez akkor lenne célravezető, ha nap mint nap foglalkoznék vele, nem csak alkalmanként.

Valamiért "akaraterősítő" edzésprogramot olvastam sorozatosan...

Alkarerositesre a kovetkezo a legjobb:
Fogj egy muanyag csovet, kb. 50 centi hosszut, es olyan atmerojut, hogy egy kezzel ne erd at. Furd at kozepen, tegyel bele egy kotelet, a kotel vegere egy 3-5 kilos sulyt. Akkor jo, ha magad elott kinyujtott kezzel megfogva a suly pont leer a foldig. A gyakorlat: fogd meg a csovet a ket vegen, a kezedet tamaszd fel valahova, es megallas nelkul tekerd teljesen fel-le-fel-le, csusztatni nem szabad.
Igy elkepzelve egyszerunek tunik, de ez ne tevesszen meg. :)

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Köszi, már próbáltam. A baj az, hogy a csuklóm nagyon hamar kikészül, és hónapokra használhatatlanná válik. Ha pedig nem dolgozom meg eléggé akkor túrót sem ér az edzés. Gondolom a 7 év aikido b@szta szét. Vagy csak szimplán genetika. Ezért próbálom a fent említett dolgot, talán megtalálom arany középutat. Egyébként szívesen veszek minden tanácsot, hátha...

Nem vagyok gyógytornász, de belekotnyeleskedek. A "pillanatok alatt kiég és a hetekig használhatatlan lesz" kombinációt illetően bizonytalan vagyok. Mert enyhébb esetben fáradtságra és elhúzódó izomlázra lehetne gondolni, másrészt súlyosabb esetben bedurranthat, illetve csonthártya irritáció is keletkezhet az izom eredésénél és tapandásánál. És nem számolom az induló ínhüvely gyulladást, ami a csukló felett is kialakulhat.
A bedurranás alatt nem azt értem, amit a testépítésben úgy is használnak, hogy rövid idő alatt jól sikerült a tömegnövelés az izomcsoporton. Hanem hogy gyulladtan bevizesedik és nem lehet használni. A tesómnak volt egyszer egy olyan alkar bedurranása, hogy hetekig nem tudta kinyújtani a karját. A húzódzkodásnál nem csak a bicepszét használja intenzíven az ember, hanem a felkaron az alatta húzódó musculus brachialist (felkarizom), illetve a felkarhoz futó törzsizomkat is. De van az alkaron is egy izom, ami a kéztartástól függően erősen megdolgoztat: a musculus brachioradialis. Ez a felkarcsontot az orsócsonttal köti össze és funkcióját tekintve alkar hajlító. Húzódzkodástól az is rendesen bedurranhat. Ez az izom az alkar külső részén helyezkedik el. Ha például ez az izom fárad, akkor ezt marokerősítővel nem tudod rendesen edzeni.
Más a kérdés, ha tényleg csak a szorítással van a gond. Akkor nem szóltam.
Fontos még a fokozatosság. Ami egy idény elején ínhüvely gyulladást okozhat, az edzés időszak végére már elfogadható terheléssé válhat.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Na akkor tisztázzuk, mi is az a húzódzkodás...
A húzódzkodást alapvetően a széles hátizmok edzésére használjuk, nem karedzésre. Széles kartartásban, előre néző tenyérrel markoljuk az "állványt", és arra törekszünk, hogy a hátunk dolgozzon ne a karunk.
Amúgy a gurtnit sem véletlenül találták ki. Ha valaki helyesen húzódzkodik és használ mellé gurtnit is, akkor az alkar és a felkaron a bicepsz munkája szinte jelentéktelen, és a lényegre, az oldalsó széles hátizmokra kerül a hangsúly.

Persze van aki húzódzkodásnak hívja a tenyérrel az arc felé szűk fogású markolással végzett gyakorlatot is. Alapvetően a testépítésben a fent leírtat hívják húzódzkodásnak. A szűk fogású verzió nagyobb igénybevételt jelent a bicepsz számára, de alapvetően itt sem annak kellene a fő terhelést kapnia, hanem a hát középső szakaszának.

Amúgy ínhüvelygyulladást nagyon könnyen össze tud szedni egy edzetlen, nem rendszeresen (alkarra) sportoló, egeret túl hosszú ideig túl intenzíven használó személy. Pl. FPS gamer... :D
________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Azért azt is kijelenthetjük, hogy az alkar behajlítása nélkül nehéz lenne húzódzkodni. Legalábbis anélkül, hogy defekálás lenne a vége. Ha azt gondolod, hogy én kizárólag a mellizom és a bicepsz erősítésére koncentráló edzés híve vagyok, akkor tévedsz. Természetesen a megmozgatott izomcsoportok aránya nagyban függ a fogástól. A Crossfittesek által istenített "kipping pull up"-ot nem tartom rendes húzódzkodásnak. Hogy a butterfly-ról ne is beszéljünk.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ahogy írtam, terhelést kap húzódzkodás közben a bicepsz is és fogás miatt az alkar is. Az alkarról fogásból adódó terhelésének minimálisra csökkentése miatt ajánlatos a gurtni használat, mivel a húzódzkodás célja a hát megdolgoztatása. A bicepsz kikapcsolását a gurtni nem sokban segíti, azt a gyakorlat végző maga irányítja. Ha a könyökeire koncentrál, hogy azokat a háta irányába mozdítsa és nem arra koncentrál, hogy karból húzza fel magát, akkor nagyon minimálisra csökkentheti a kar szerepét a gyakorlat során, és pont ez a lényege a húzódzkodásnak. Persze én csak testépítő szemszögből tudom nézni az egészet, de persze szubjektív kinek mi a célja az edzéssel.

A crossfitt távol áll tőlem, nem akarok véleményt mondani róla, se jót se rosszat és megsérteni sem akarok senkit. Azt viszont, ahogy ők húzzák fel magukat, nos azt nem hívom húzódzkodásnak, és szerintem mások sem. Ott más a céljuk vele, lendületből csinálják, ami testépítő szemmel hiba, káros, ártalmas, és rosszul végrehajtott gyakorlatot jelent.

Amúgy Isten ments, dehogy gondoltam rólad rosszat, mármint amit a kizárólag mell/bicepsz dologról írtál. :) nem feltételeztem, hogy ilyesmit csinálnál csak. Így amúgy még nem hallottam, hogy "cigányedzés", de nagyon LOL :D
Hívhatnánk finomabban akkor már kisebbségi tréningnek is. :D ...és amúgy tényleg így van, a sok hülye egy-két hét után feladja :D de addig mindig elfoglalják a guggoló állványt, mert mániájuk ott nyomatni az állva rúddal bicepszezést, én meg guggolni szeretnék (amit persze ők életükben nem csináltak), és sosem férek oda, várni kell, nagyon idegesítő... :)

Na jó, elkalandoztam bocs! :D

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

[én -- ugyan nagyon kedvtelés szinten -- csinálok olyan edzést, ami erősen hajaz a crossfitre] A kippinget annyiból megvédeném, hogy ott valóban más a cél, általában átmozgató sorokban van ilyen "darálós" húzódzkodás, többnyire a magas pulzusszám / állóképesség miatt, illetve versenyen, de az ugye minden más sportban is hoz sajna hülyeségeket. Ha izomépítés a cél, akkor értelmes edző azzal kezdi, hogy strict pull-up, és még hozzá is fogja tenni, hogy koncentráltan, nem kapkodsz, nem lengessz, hátból húzd, lefele is tartsd, stb.

Hát igen, a crossfites kipping, pláne a butterfly más jellegű mozgás. Mivel dinamikusan használja az egész testet, ezért kevésbé statikus és tovább tarthat a gyakorlat. Sok ember számára a "strict" marad "a húzódzkodás". Nem akarom leszólni a Crossfitet. Üdv: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem gondoltam, hogy akarod :) És valóban az a "húzódzkodás", szerintem a crossfitesek nagyrésze szerint is. Nyilván vannak barmok, akik arra verik magukat, hogy meg tudtam csinálni 3x annyi húzódzkodást, és mekkora király vagyok. Van ilyen "testépítő" is, tapasztalataim szerint általában a fekvenyomásra veri magát :)

Egyébként nem testépítek.
Az eredeti bejegyzést azért írtam, mert a topic nyitó hozzászólás alapján felmerült bennem, hogy a marokerősítő nem biztos, hogy megoldja a problémát.

Jó edzést!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Powerball-t próbáltad már? Kifejezetten erre van, és mókának se rossz...

Gyere el hozzánk szénát rakni a padlásra.... Nem csak az alkarod-csuklód-tenyered-ujjaid erősödnek, de gyakorolhatod a "nem futok el-végig csinálom" lelki gyakorlatot is :)
Esetleg egy kis talicskatolás, némi kavicsmennyiséggel :))
Ingyen adom a lehetőséget! :)