speciális nyomtatás, fémre

Fórumok

Hali,

Adott egy nagyjából 45mm átmérőjű matt fekete fémlap. Rajta valami extra igénybevételnek ellenálló "pár" mikron vastag festék, ettől fekete (a vastagsága alapján a műanyagozás szerintem kizárt). A laptökéletesen sík, mármint a nyomtatandó felületen értve. Vastagsága maximum 0.3mm.

Erre kellene rányomtatni az általam tervezett kb. 150-200dpi-s összetett pixelgrafikát, ami többszínű, de nem színátmenetes (esetleg vektorgrafikus forma is játszik, de csak végső esetben). Nagyságrendileg évtizedes használatnak kellene ellenállnia mindenféle repedés, leválás és színvesztés nélkül. A nyomtatott lap mechanikai igénybevételnek nem lesz kitéve, viszont -20°C <-> +40°C hőmérsékletnek és erős napfénynek alkalomadtán igen. A fémlap alja nem sima, legalább két ponton kiáll belőle egy-egy 2mm-es tüske. A nyomtatás alatti befogása / beszorítása nem hagyhat semmilyen nyomot és nem deformálhat semmit. A két tüske végső esetben levágható, de csak akkor, ha a nyomtatás emiatt semmiképp sem megoldható.

Egyelőre 1-2 példányról lenne szó. Tudna valaki segíteni ebben? Esetleg valami tippet is meghallgatnék.

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Tehát akkor nem a fémre, hanem a festékre kell nyomtatni? Mert nem mindegy :D
Fémre általában elektrolízissel szoktak feltolni másik fémréteget, az elég tartós, de persze a színeket a felhasznált anyag határozza meg.

igen, javítom is majd a címben ha ez előrébb visz. viszont fémtisztára tudom csiszolni, ha ez a megoldás. korróziómentes, de egyelőre számomra ismeretlen kemény fém. mármint nem tudom, milyen fémből van.

nincs tapasztalatom ilyesmiben. köszönöm!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Az eddigi leghasználhatóbbnak tűnő ötlet amit a kollégák adtak, hogy az autókhoz hasonlóan, fóliára nyomtatni a kívánt mintát, és azt felragasztani. De még nem mindenki ébredt fel a cégnél :D

Úgy néz ki, hogy direktbe fémre (vasra) nyomtatni nem nagyon szokás. Én se láttam, csak mechanikus megoldásokat vagy elektrolizált mintát vagy lézerrel felégetettet.

Alura viszont nyomnak, de az másik történet.

Meg arra fotókat nyomtatnak, és nem tuti hogy tudnak nyomni ilyen kicsit is. Az is kérdés, hogy azért alumínium mert szépen csillog és/vagy könnyű, vagy mert így nem a fémre, hanem az oxidrétegre nyomtatnak. Nekem mindenesetre a fóliás megoldás tűnik a leginkább kivitelezhetőnek, eléggé kipróbált technológia, aki foglalkozik ilyesmivel, az meg tudja mondani, hogy mik a buktatói.