laptop tápkábele füstölni látszott, aztán...

Sziasztok.

Egy erősen kínai netbook tápkábele a laptop aljzata előtt mintha füstölögni látszott volna... Aztán megszűnt a füst, a tápegység ledje világított, a book aksija fullon volt.

Egyszer egy váratlan pillanatban arra gondoltam, hogy ennek bizony oka lehet.
acpitool, majd kiderült, hogy nincs hálózati áram.
Remek.
Rámértem a kábelre, semmi.
Elgondolkodtam, hogy mindezt miért nem azonnal tettem, miért fél óra elteltével, bent hagyva a tápkábelt a gépben.

Még nem szedtem darabokra a tápot, de az biztos, hogy minimum kábelcserés.
Szilikongumis mikrofonkábelből van minden tápom kábele (még körszövött fémkábel is védi ezeket belül), csak ez nem..

Szerintetek mitől murdálnak meg a kábelek? Elemi dolog, hogy egy ér viszi a delejt, az árnyék meg a gnd? Ez kína..

Hozzászólások

A "szilikongumis mikrofonkábel" nem biztos, hogy megfelelő a 230V-os oldalra. Se. Egyébként meg kettő ér "viszi a delejt", plusz egy védőföld is illendő. Erősáramú oldalon - legalább is itthon - egyfázisú táplálás esetén a két vezető felcserélhető (fordítva dugod be a konnektorba a dugót), a berendezésnek ezt nem szabad észrevennie, ettől nem szabad hibásan működnie (az más kérdés, hogy vannak gázkazánok, amik behülyülnek, ha fordítva dugják be őket, mint ahogy azt tervezték) - három fázis esetében persze fix a bekötés, de azokat a dugókat csak egyféle módon lehet bedugni.

Előfordul ilyen elfüstölés. Családban egyik Acer is járt már így, illetve, az már a 3.-at eszegeti. Most épp valami univerzálisat, a drága, "gyári" után. Gondolom megtört/megfáradt az anyag, aztán vége lett a történetnek.

Mivel elég nyúzottan nézett ki az egész már előtte is az én esetemben, nagy jelentőséget nem is tulajdonítottam neki.

Mai rohanó világunkban átgondoltam az életemet, így szétszedtem a tápkábelt. A 12V-osat. A 220-as cserélhető, masszív darab.
Nem volt benne megtörés, semmi rendellenesség, furcsamód a belső vezeték is jó sok szálból állt, a külső is. Hatalmas hurkokba szedem mindig az ilyen vezetéket, majd összeerősítem valamivel, vigyázok a megtörésekre stb.
Szóval semmi.

Viszont a 6 cellás aksimat az eset óta képtelen vagyok rendesen feltölteni.Leáll az aksi töltése 4 perc után.
Alig 1 éves aksi, és nem voltam vele durva. Mindig szelíden nézegettem, még neve is van, de azt inkább nem írom le ide...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Egy gagyi univerzálissal jártam így egy üf gépén. Viszont a durva az volt, hogy csak néhány perc múlva állt le a töltés. amikor hidegen rámértem, jó volt, majd párperc aktív használatnál (ahogy melegedett a kábel) nem jött tovább semmi belőle. Nem szórakoztam kábel cserével, kapott egy új tápot, azt kész.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ahogy kivettem az írásodból, a laptop bemenetén a kábel eltörhetett, elkezdett füstölni, elment a betáp. Nos, lehetséges, hogy a laptopon belül károsodhatott pár dolog, ezért ment tönkre a táp, vagy a tápkábel hibája okozta a tönkremenetelt. Maga az akku is lehet cellahibás, bár újabb gépek ilyenkor a teljes akkupakkot kizárják. (ez sosem biztos)

Esetemben az volt a tünet, hogy a kábel maga felmelegedett, ahogy üzemelt a laptop, és amikor elért x hőmérsékletet, megszakadt az áram átfolyása.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Elentem oda, ahol az aksit vettem.
Megnézegettük a tápot, nem murdált meg.
Ugyanakkora 6 celás aksit rendesen töltött, míg az enyémnél leállt. Ergo megmurdált az aksi. Cellazárlat.

A kérdés most már konkrét:

Ha maga a laptopka 60-65 fokos prochőmérséklet körül üzemel, a ventillátor is rendben szív, megmurdálhat-e az aksi egy idő után?
Akkoriban mintha észrevettem volna, hogy az aksi is melegszik, de nem törődtem vele. Lehet, hogy az aksit is hűteni kellene laptopoknál?)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Géptől függ, hogy mennyire befolyásolja a gép hőmérséklete az akkuét. Nekem a gép szintúgy 60-65 fokos, viszont az akku nem melegszik szoba hőmérséklet fölé. (töltéskor 1-2 fokkal csak)

Az akku megmurdálhat pusztán az idő miatt is. Enyém 3-4 évesen halt meg. Viszont én ezt a hűtést nem éreztem sosem hatásosnak. ment ezerrel a laptop alatt a hűtőpad, és mégis ugyan annyi maradt mindennek a hőmérséklete odabent.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64