RAID5 merevlemez kapacitás növelése

Sziasztok!

Van egy HP Proliant ML350 G6 szerver, amin egy MS Windows SBS 2008 fut. A szerverben 2 logikai tömb van kialakítva. Az első logikai tömbben 3 db 136,73 GB HDD van. A második logikai tömb alkotja az adat meghajtót. Az első logikai tömb, mivel RAID5-ben van, így 273 GB a használható tárhely.
A probléma az, hogy az első tömbön, amin az SBS van, elfogyott a hely. Hogyan tudnám kicserélni az első RAID5 tömbben lévő 136 GB-os HDD-ket, 500 GB-osakra úgy, hogy ne kelljen újratelepíteni a rendszert (itt most arra gondolok, hogy a rendszer ne 273 GB-ot lásson a csere után hanem 1 TB-ot.

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat!

Hozzászólások

Alapbol a hp hw raid ketlem hogy tamogatna ilyet, talan advanced license alatti megoldasban van erre valami, de nem tartom valoszinunek.
Sokkal inkabb az lehet kivitelezheto, hogy berakod az uj 500-as diszkeket a gepbe (felteve van vagy tudsz ennyi helyet csinalni benne a tobbi lemez mellett), kialakitod veluk a raid5-ot majd live image-rol bootolva atmasolod pl dd-vel vagy windows ala ami van hasonlo 1:1 -ben a 273G tarhelyrol es raid biosban beallitod hogy az ujrol bootoljon.

Egyebkent talan sokkal egyszerubb lehet ha plusz tarhelykent hozzaadod az 500G diszkeket es windows-on belul atpakolod oda a nagy tarhelyet igenylo dolgokat.

Tisztán elméleti perspektívából beszélek mert sosem próbáltam, de szerintem egyszerű. Mielőtt valamit művelsz azért jó lesz megnézni hogy áll az akku.

RAID5-ből egy lemezt kiránt, rebuild
második lemezt kiránt, rebuild
harmadikat kiránt, rebuild

Ezek után szépen megnézed a (Windows alatt futó vagy offline) Array Config tool-ból hogy tudsz e Extend-elni.

Kiveszel egyet, beteszel helyette egy 500-ast. Ha a sync kész, ugyanígy a másodikkal és harmadikkal. A kontrollernek valószínűleg van extend opciója, azzal egyszerűen birtokba veszed a plusz területet. Az is lehet, hogy erre nincs szükség. Ezt követően a rendszert bootolva azt látod, hogy van egy 1TB-os diszked, amiből 273GB van partícionálva, a többi üres. Végül pl. systemrescuecd gparted-jével megnöveled a partíciót.
--
The Community ENTerprise Operating System

Igen, de:
- az raid1 volt
- dell szerverrel, perc vezérlővel
- és muszájból, mert meghaltak a diszkek.
Viszont miután mindkét diszk ki lett cserélve 1TB-osra, a kontroller látta, hogy 931GB full, négyszáz valahány GB used (2x500-as diszk volt korábban), és tudta volna növelni.
--
The Community ENTerprise Operating System

Milyen típusú a vezérlő? Egyébként elolvashatnád a felhasználói útmutatót ;)

Szia,

a P410i vezérlő alapból támogat RAID5 kiterjesztés műveletet, ha van BBWC. Az ACU (Array Configuration Utility) a te barátod. A parancssori verzióhoz (hpacucli) itt egy gyorstalpaló (http://gaganonthenet.com/2014/01/02/hpacucli-cheat-sheet/) de Windows-ra van klikkelős megoldás is. (Vagy, ha megengedhetsz magadnak üzemidőkiesést, akkor bootolj rá a SmartStart CD-re, azon is van ACU.

A kontroller tudja, csak ez feláras játék: lóvét kell perkálni a kapzsi HP zsebébe, hogy adjon extra licenszet ami engedélyezi az ilyen extra raid ficsöröket mint raid extend.

- Addition of the battery backed cache upgrade enables BBWC, RAID 5, 5+0, array expansion, logical drive extension, RAID migration, and stripe size migration.

- Additionally, Smart Array Advanced Pack License key enables RAID 6 (ADG), 6+0, Advanced Capacity Expansion, Mirror Splitting and Recombining in Offline Mode, Drive Erase, Performance Optimization-Degraded Reads and Read Coalescing (VOD).

Itt hol látsz gonosz lehúzós extra licence igényt a keresett funkció eléréséhez? -,-'

hello

windows 2008 beepitve tartalmaz biztonsagi mento programot
ennek a segitsegevel tudsz kesziteni egy vhd alapu mentest kulso meghajtora, v halozatra. majd regi diszkek ki ujak be, gep bekapcs keves f8 nyomkodas a a raid vezerlo setupnal majd konfiguralod a tombot. Aztan bebootolsz a windows install dvdvel majd helyreallitas a biztonsagi masolatbol.

kb ennyi.

udv

Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Ha nem gond a leállás, akkor szerintem egy gyorsabb USB-re, vagy SATA-ra kötött HDD-vel és egy image-elő programmal kellene menteni a partíciót. Meg kell nézni a partíció adatait és létrehozni majd az újon egy ugyanekkorát, de először lehet próbálkozni egy nagyobbal is akár. Mivel a diszkeket kiveszed, így adatod nem sérülhet.
Az eljárás teljesítménytől függően 5-10 órát is eltarthat. Clonezilla egész használható, van az image-ben konzolos partíció kezelő is, így könnyen létre tudod akár ezzel az újat is hozni, valamit a régi adatait kiolvasni. Ha pendrive-ra írod ki az image-et, egész gyors.

Sok értelme a backup-os procedúráknak nincs.
A backup ebben az esetben csak arra van ha elhasal a normális módszer, ami az, hogy megborítod a RAID-ot és darabonként cseréled a lemezeket.

A RAID rebuild-et nyomhatod mindenféle megállás nélkül, pont ezért van hardveres kontrollered. Az oprendszer semmit sem fog látni az egészből. Az ACU legyen feltelepítve és kész.