Linux és win 8.1 "kavalkád"

Fórumok

Hi!

A következőt szeretném a gépemre:
1. partíció: win 8.1
2. partíció: Debian - Xen
3. Guest partíció

Több kérdésem lenne:
1. Megoldható -e, hogy xen alól elindítsam és használjam az 1. partíción lévő win 8.1-et (persze önállóan is jó lenne ha menne a win)?

2. Win 8.1-ből is lenne néhány virtualizált gép, ill. xen alól is. Ezeket a guest partícióra raknám. Kérdés, hogy ez így működhet, vagy külön kellene partíció a win-es guest-nek ill. xen-es guest-nek?

A guestek többnyire tesztelési célra lennének használva többféle linux ill. windows verziókkal.

Természetesen bármilyen egyéb ötletet is szívesen fogadok.

Hozzászólások

A kérdés az hogy ragaszkodsz-e a Xen-hez.
Ha az a célod hogy legyen egy jó multimédiás géped, ami emellett alkalmas legyen többgépes "labornak" is akkor az ESXi-Win8 kombó is hasznos megoldás.
Nálam ez a következőképpen működik:
Van egy 120GB SSD és 1 terás HDD.

1. USB pendrive-ra felraktam az ESXi 5.5-öt
2. UEFI-vel bútolva felraktam a win8-at ( 60GB az SSD-n és 300 a HDD-n, ezért kell UEFI hogy GPT partíciókat hozhass létre )
3. Az 1-es pontban előkészített ESXI stick-ről bootolva indítom az esxi-t és egy másik gépről - pl notiról - a vsphere-rel kapcsolódva létre lehet hozni az SSD és HDD datastore-okat, vagy akár NAS-t is használhtsz
4. Ha laborozni akarsz akkor a bootmanagerben az usb stick-et választva elindul az ESXi, vsphere-en keresztül kezelheted a VM-eket
5. Ha játszani/multimédiázni akarsz akkor pedig csak simán benyomod a gépet és hopp ott a win.

Teljesen családbarát megoldás, mivel senki nem jön zavarba semmilyen bootmenedzsertől, valamint ha az ESXi alaprendszer megborul akkor gyorsan újrahúzod, a VM-ek megmaradnak, partíciókkal sem kell semmit mókolni.

Nekem ez a fenti megoldás pár hónapja teljesen bevált.

Továbbfejlesztésként, ha nem akarsz plusz gépet a vsphere miatt akkor gyárthatsz egy olyan VM-et ami a mendzselésre van és vtd PCI passthrough-val odaadod neki a dedikált vidikártyát - persze ehhez azért kell némi kutakodás is.

Ha Win8.1 pro akkor pl. a Hyper-V-nek mi a Baja?