WinXp upgrade

Sziasztok!

Egy barátom boltjában lenne egy gép, ami netre is megy, és most kezdett kapálózni, hogy kellene rá frissebb oprendszer. A gépen jogtiszta win XP Home edition és word Xp csücsül. Kérdésem: van-e lehetőség upgrade-elni win7-re vagy mindenképpen új licenszre lesz szüksége? Linux sajnos nem játszik, mert a bolt szoftvere win-only...
Másik kérdésem, ha újat kell venni, hol kapható a legolcsóbb legálisan beszerezhető win7 home edition? Ha pl itt a hupon veszek valakitől egy dobozos legális példányt, de nem számláért, az ellenőrzéskor azt is nézik honnan vettem?
Válaszaitokat köszönöm.

Hozzászólások

Létezett olyan upgrade verziójú Windows 7, amely jogilag lehetőséget adott XP-ről frissítésre, azonban nem tudom, hol tudhatnál még ilyenhez legálisan hozzájutni. Elvileg Windows 7 nincsen "újonnan" kereskedelmi forgalomban egy jó ideje. Egyébként a dobozos/retail Windows 7 az univerzális megoldás, viszont IMHO már azt sem nagyon kapsz "újonnan" kereskedelmi forgalomban. (Az általad említett HUP topictárstól vehetsz "használtan", a dobozos átruházható. Ha az eladó magánszemély és nem számlaképes, akkor IMHO írjatok adásvételit.)

Nem tudom, hogy az a mostani XP milyen gépen fut, és mennyire korszerű. Feltételezem, hogy nagyon nem az. Ebben az esetben én vennék egy refurbishertől egy újabb, sokkal korszerűbb használt gépet, Windows 7 refurbished licenccel.

Core2 alapú, brand gépeket lehet venni 25-30 ezer Ft körül, Windows 7 refurb licenccel. Ennél egy önálló Windows licenc többe kerül...

HW upgrade is szükséges, bár a gép egy igen jó állapotú IBM ThinkCentre. Gyakorlatilag 1 G ram kell bele csak.
Sajnos szériaszám alapján nem találtam az IBM oldalán keresést, így nem tudom, hogy DDR2 ram van-e benne. Csak gondolom, hogy az lehet.
Ami az office csomagot illeti, tudom, hogy nem támogatott, de gyakorlatilag arra használja, hogy kiírjon a bolt ajtajára infókat. :) Egyes források szerint nem támogatott win7 alatt, máshol még win8 alatt is futtatják...

"Egyes források szerint nem támogatott win7 alatt"

E miatt ne aggódj, 3 éve már semmilyen platformon nem támogatott.
Április óta a. 2003-as sem támogatott.
Új Office havi 2099Ft-tól: http://office.microsoft.com/hu-hu/products/a-kulonbozo-microsoft-office…

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

:)
Igazad van. A kérdés az, hogy elindul-e win7 alatt. És úgy tűnik, hogy igen, sőt megfelelően működik is. A helyi felhasználáshoz pedig (kiteszünk egy lapot az ajtóra) nem hinném, hogy hatalmas support lenne szükséges... És az emberek többsége nem vesz új autót/hűtőt/szoftvert amíg a régi működik.

Bocsánat, hogy offtopic leszek.
Minden tiszteletem a tied, hisz a Microsoftnál dolgozol és biztosan jó szakember vagy. De az átlagember nem céges fejjel gondolkodik. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást fogja választani. Vagyis nem fizet havonta törlesztőrészlet-szerűen egy termék újabb verziójáért, amíg az teszi a dolgát. Ha upgrade van, megveszi a legolcsóbb jogtiszta oprendszert, tesz mellé még egy kis ramot és pár évig végezheti a dolgát a kisember.
És ha nem telepíti az outlook nevű csodát és offline szerkeszt dokumentumokat, amiket max. gmailon csatol, azzal hogyan eteti a botnetet?

Mindenképpen új licenszre lesz szükség.
Dobozosat vehetsz magánszemélytől is, írjatok róla egy adásvételi szerződést (így költségként le is tudja vonni).
Ezt elméletileg elkérhetik, gyakorlatilag szinte kizárt, hogy ezzel fogják vegzálni.

A legolcsóbb Win a Win8 FPP jelenleg. OEM-et venni rá nem okos dolog, mert nem tudod mennyit él a gép.

Win8=Win7 in all practical aspects. Kár kapálózni már a Win8 útálatban.

Szerintem senki sem kapálózik... Viszont mindenkinek megvan az adott célra jól használható szoftvere, amit ismer, stabil és kompatibilis a jelenlegi rendszerével. Szerintem egyetlen olyan szoftver verziót nem fogsz tudni mondani, amivel MODERN UI-n, desktop gépen, hatékonyabban tudsz dolgozni, mint natív desktop-os verzióval. De ha véletlenül van egy-két, már stabil "cucc" is, az is éppen csak, hogy készen van és a komolyabb használat során kiderül, hogy a korábbi, tisztán desktop-ra írt változathoz képest mennyi sebből "vérzik".

Nem helyes, ha a Windows 8-at úgy állítjuk be, mint ha csak egy kis tanuláson múlna a használata. (Minden felhasználó "sztyupid", aki nem "él" vele. Mert lám milyen korszerű..., és még biztonságos is. - Aki nem Win 8-at használ az csak "botnet"-eket támogat..., stb.) A Windows 8-at már egy "más" világra tervezték, és nem tudom, de lehet, hogy Tokio vagy New York már egy ilyen hely, de pl. Magyarországon talán, Budapestet kivéve, nem általános az internet-szolgáltatás olyan foka.)

Ahhoz, hogy egy 8.0-ás oprendszer verziójú, vadiúj laptopból 8.3-at csináljunk 2 nap kell. (Egyik nap végére megvan a "full updates Win 8-as, a másik nap kell a 8.1-es update-hez, + esetleg még egy Office 2013-as telepítéshez. Bár ez utóbbi már lehet hogy a harmadik napi "műszak" lesz.)

Komolyan kérdezem, ez normális gondolkodás az MS részéről? Meg még annyit hozzá tehetnék, ha a kettőszázhúszezerbe kerülő laptop árába, nem fér bele egy telepítő DVD, minden eshetőségre. Majd a felhasználó 5 ezer-ért vásárol egy pent és ha nagyon "okos" és előrelátó, menti a recovery partición található Windows telepítőt. Teszem hozzá a régi Win 8-ast. Ami kényszerű és esetleges használat után ismét 3 nap telepítgetést fog neki jelenteni. - Persze szervizbe is viheti, és kicsengetheti a 12 ezer forintos helyreállítási díjat, ami csak még többe kerül + még szerviz-időbe is. (A 3 napos utólagos telepítgetést-beállítgatást meg így sem fogja megúszni.)

Jó lenne, ha a jogalkotók az állampolgári jogok védelmében elkezdenék szabályozni ezt a területet. Ha még később ébrednek, lehet már nem marad szabályoznivalójuk.

Arra próbáltam utalni, hogy a Win 8, nem csak, hogy szubjektíve nem kedvelt, de adott esetben roppant célszerűtlen és végül nagyon drága választás is lehet.
És de igen..., amikor a felhasználók egyre többször érzik átverve magukat..., és az "átverés" súlyától függően büntetőjogi, de minimum kártérítési oldalról polgári jogi kategória is lehet.
A szoftver-igénybevétel, a felhasználás jelenleg elterjedt módjai jogilag csaknem szabályozatlannak tekinthetők, és a sokszor monopol-helyzetben kreált licenc szerződésekkel, teret adnak az állampolgári jogok folyamatos csorbításának.

Mi akadályoz abban, hogy Windows 8-on használd a Windows 7-en működő "az adott célra jól használható szoftver"-t, "amit ismer, stabil és kompatibilis a jelenlegi rendszerével"?

"Szerintem egyetlen olyan szoftver verziót nem fogsz tudni mondani, amivel MODERN UI-n, desktop gépen, hatékonyabban tudsz dolgozni, mint natív desktop-os verzióval"
Ha egy elég: az immersive IE11-et többet használom, mint a Desktop verziót, mert gyakran előfordul, hogy megosztok valamit (e-mailben, Yammeren, OneNoteba teszem) és a Charm bar-ról a Share az nagyon jó erre.

Amúgy persze a modern alkalmazások általában új ergonómiai helyzeteket tesznek lehetővé (pl. fél kézzel fogott tablet). A hagyományos ergonómiai helyzetekben (=desktop), ha megfelelő funkciógazdagság is kell, használd a nyugodt szívvel a desktop alkalmazást - megy, mint eddig.

"Nem helyes, ha a Windows 8-at úgy állítjuk be, mint ha csak egy kis tanuláson múlna a használata. " Hanem, mi a helyes?

"Ahhoz, hogy egy 8.0-ás oprendszer verziójú, vadiúj laptopból 8.3-at csináljunk 2 nap kell" Nekem eddig 2-3 óra volt. Annyi tényleg kell. Remélem, lesz ez még jobb is.

Üdv,
Marci

8.0 praktice már nincs, 8.1-ről az upgrade peddig egy nagyobb update csomaggal egyenértékű.

Modernről pedig talán annyit, hogy ha véletlen oda kerül egy Start gomb megnyomásával visszadobja a desktopra. Ennyit pedig bárkinek be lehet tanítani. Ezen kívül én fenntartom a véleményem, hogy a Win8.1 >= Win7 bármilyen oldalról vizsgálnánk a problémát. Még jóval olcsóbb is, úgyhogy nem látom a gondot.

A bolti szoftvernek ki kell látnia a netre?
Még az is játszhat, hogy bármilyen linuxot felrak és virtualizáltan futtatja az xp-t.

Üdv.
A Win only progi nem fut wine alatt?
Vagy még jobb, ha telepítesz neki operációs rendszert (nem win), és disk2vhd-val átmolyolod rá, ha esetleg nem netfüggő az alkalmazás, esetleges frissítéskor meg engedsz rá egy kis netet...
Aztán Linux alatt ott a libreoffice, ami már bőven jobb mint a wordXp..., bár nálam kissé bugos néha-néha, lehet újra kéne indítanom a gépem.
Üdv.:
Menya

A megoldás az lett, hogy vettünk egy dobozos win7-et (igen azért, mert ez nagyon közel áll az XP-hez, pedig menne a bolti szoftver win8-al is!), és 1G ramot. Ha a word XP jól megy win7-en akkor az marad, ha nem akkor libre office lesz. Az is tökéletes.
Érdekes mekkora hitvitát generáltam itt win7-win8 témában, pedig igazán nem állt szándékomban...
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!