Operarol FireFox-ra

Korulbelul 3 eve valtottam Opera-ra talan IE-rol. A mult evi webkit-re valtas utan maradtam a 12-es agon, gondoltam kihuzom vele addig amig az alltalam hasznalt feature-ok bekerulnek.

Egyebkent is voltak az Operaval gondok, de egyutt tudtam veluk elni. Viszont az utobbi ev soran a frissitesek hianya miatt ezek egyre jobban szaporodtak. A memoriafoglalasa megnott a heartbleed bug megjelenese utani utolso utani frissites utan. Szokasos 30+ tabbal felment a foglalas 2.3 Gb korulre. Alapesetben nem zavart volna, van eleg, de nagyon lomha lett es kepeket, uj oldalakat mar nem volt hajlando betolteni egy ido utan. Kezdett egyre bosszantobb lenni a dolog.
Vegul a het elejen fogtam az elso kezem ugyebe kerulo bongeszot[1] - ez a fentebb nevezett lett - es elkezdtem bovitmenyeket vadaszni hozza, hogy legalabb megkozelitse az alltalam elvartakat.

Mire mit talaltam:

Opera sync -> FireFox sync.

Opera mouse gestures -> FireGestures. Szinte kizarolag csak a visszafele navigalast hasznaltam Operan is.

HyperTranslate -> HyperTranslate. Operan nagyon hozzam nott, orultem hogy megtalaltam.

Opera jelszokezelo -> LastPass lett a nativ helyett. Eddig nem erre hasznaltam, egyelore szokom. De remelhetoleg egy ujabb bongeszovaltasnal mar nem kell ujra kitalalnom hogy mik is a jelszavaim. Hianyzik a kenyelmes Ctrl+Enter kombo.

Opera Single Key Shortcuts[2] -> Single Key Tab Switch

Opera Speed Dial -> Speed Dial [FVD]. Tobbet tud mint amire szuksegem van, de legalabb tud szinkronizalni. Elmeletileg. Ceges gepen szinten be kellett allitanom, de fenntartom a lehetoseget hogy en szurtam el valamit. Viszont hozott magaval egy EverSync-et is, ami szinten szinkronizalja a bookmarkokat. Ma mar ujra kellett importalnom oket, mert kb. a 90%-a eltunt. Lehet nativ bookmark sync-et kikellene kapcsolni? Legjobban az hianyzik hogy nem lehet keyboard shortcut-okat beallitani(Ctrl+1, Ctrl+2, stb. volt Operan).

Operas Tab kezeles -> Tab Mix Plus. Uj tab az aktualis mellett nyiljon meg, es a bezart tab utan az utoljara meglatogatott legyen aktivalva. Session kezeles, bezart lapok visszavonhatosaga. Talan ennyit hasznalok belole. Kicsit agyuval verebre erzesem van vele kapcsolatban.

Amit viszont nem tud, hogy a tabokat ne kelljen scrollozni ha mar nem fernek ki. Nagyon megszoktam es nagyon bosszanto volt a hianya. Szerencsere tobb nekifutasra csak talaltam egy 'Small Tabs' extensiont ami csak ennyit csinal. Azota megneztem, Chrome alapbol tudja.

Volt fent egy kis ideig a mostmar hirhedt ABP is, de letiltottam a mostani fiasko utan. Fentebb irtam, hogy van memoria boven, de nem is emiatt tiltottam le igazabol. Nem nagyon zavartak Opera alatt sem a reklamok. Olyan helyre nem jarok ahol zavaro lenne. (Kivetel talan a youtube 5 masodpercig nem atlepheto reklamjai. :))

Sebesseg, memoriafoglalas rendben van. ~35 tabbal 1.2 Gb ramot fogyaszt. Ugyanezekkel a tabokkal az Opera frissen elinditva 1.4 Gb.
Az utobbi 3 napban viszont volt mar hogy tobb masodpercre hasznalhatatlan volt, nem reagalt semmire. Crash egyszer volt.

Konkluzio: Nem vagyok felhotlenul boldog, de a hianyossagok mellett is egy icipicit azert jobb mint az Opera. Egyelore ugytunik FireFoxot fogok hasznalni.
Remelem legkozelebb jobban megeri majd valtani ha kell, mert most tobb idom ment el mint amennyit szivem szerint raszantam volna. Tartok tovabba attol hogy a relative alacsonyan tartott extensionok ellenere a bongeszom nem lesz olyan stabil mint megszoktam.

[1] Minden nagyobb bongeszo fel van telepitve, de szerencsere nem webfejlesztes miatt. :)
[2] Tabok kozti valtas '1' es '2'-re

Hozzászólások

"Sebesseg, memoriafoglalas rendben van. ~35 tabbal 1.2 Gb ramot fogyaszt."

Ezt sose értettem, hogy lehet vmilyen mérési példának felhozni.

No rainbow, no sugar

Ugyanannyi tab volt megnyitva mindket bongeszon es ugyanaz volt megnyitva a tabokon. Meg a tabok sorrendje is ugyanaz volt. A content a tabokon lenyegeben ugyanaz, a legdinamikusabb ezek kozul az az 1-2 youtube video volt kb. Ha egymas melle raktam volna a ket bongeszot akkor minden egyes tabvaltas utan kb. ugyanazt lattam volna mindketton.

"Amit viszont nem tud, hogy a tabokat ne kelljen scrollozni ha mar nem fernek ki."

Tab Mix Plus-ban beallithatod a tobbsorossagot: TMP beallitasok -> Megjelenes -> Lapok eszkoztar -> Sorok maximalis szama.

Szerencsés vagy, én 4.x óta használtam O/a-t, úgy fél éve téregetek át. Sortcutokat mai napig félrenyomok, reflexből választanék funkciókat, de ezekre nem hinném, hogy lenne FF plugin.
Amúgy nagyon köszi a tippeket, a tabscrollozósdi ellenszerére eddig faviconize tabbal próbálkoztam, de az nem hatékony. Fül előnézetre viszont van egy jobb mint az O/a-é. Ha gép előtt leszek leírom a nevét ide.
Update:
Ez az: Oldal előnézet hoverben a füleken. Lehet velük navigálni is, meg még pár mást.

Mivel a small tabs extension nem megy fel régebbi FF-re (tehát Palemoonra sem), kerestem egy másikat. Ez a Prevent Tab Owerflow. Máris sokkal jobb.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Subscribe.
Nálam is érik, ez jól fog jönni.
A Shift+nyíl jellegű böngészésre van valamilyen opció Firefox alatt?
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

LastPass kiegészítőt néztem múltkor, kicsit leesett az állam, hogy felhőbe tolja fel a jelszavakat. Egy ilyen szolgáltatás 10 évvel ezelőtt elfogadhatatlan lett volna :)

Nem kell minden aprósághoz extension, pl. a Small Tabs ha jól sejtem csak az about:config alatti browser.tabs.tabMinWidth értékét veszi lejjebb.

Nagyon vigyazz a kiegeszitokkel, a legnagyobb memoriafogyasztok. Csak az legyen fenn, ami a munkahoz feltetlen kell, mert sajnalatos modon a kiegeszitok fejlesztoi nem tudnak rendesen programozni, legfeljebb ganyolni. Ez nem feltetlen a funkcionalitason jelenik meg, inkabb a processzor/memoriafoglalas az, ami gondot jelent.

A Mozilla a mai napig ados ennek a problemanak a normalis megoldasaval, szoval a Firefox hajlamos memoriat zabalni, ha egyszer nekiduralja magat, 2G alatt nem nagyon all meg (utoljara tan 17-est vagy ilyesmit neztem, de nem hallottam hiret, hogy olyan nagyon javitottak volna a dolgon).

Hasznald folyamatosan (nem kilepve) par napig, es utana nezz memoriafoglalast. Ha meg vagy vele elegedve - a Firefox a te bongeszod. Ha nem - akkor keresni kell mast, vagy lejjebb adni az extension-igenyeket. Vegulis a vanilla tab-kezeles is megszokhato.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.