Cubox-i4-Pro tapasztalatok

Rendeltem egy Cubox-i4-Pro-t, első sorban házimoziba köthető lejátszónak.

Eddig raspberry-t használtam erre, de azzal vannak gondok: Túl lassú, bizonyos videókat (pl divx3) nem hajlandó lejátszani, nincs rajta spdif (erre már van megoldás, de csak rev2 boardokra, nekem meg rev1 van). Hordozható "webrádiónak" teljesen jó az rpi, de tévé alá kicsit kevés.
A céljaimra nagyon valószínű, hogy egy egymagos is elég lett volna - bár a hw gyorsítás nélküli videólejátszás és a boblight necces - de úgy néztem a fejlesztőknek ajándékba adott eszközök 4 magosak, ezért úgy gondoltam ennek lesz a legjobb a supportja.

Mit tud a hw: i.mx6 Quad (4xCortex9@1GHz, Vivante GC2000), 2GB RAM, 2 USB2.0, ESata, HDMI (cec képes), GBit ethernet, integrált 802.11n wifi+bluetooth, TOSLink, Infra adó/vevő (Lirc, nem IrDA), OS microSD-ről fut, az egész egy ~5cm élű kockában, állítólag 2W körüli fogyasztással (nem mértem).

A kialakítás igényes, két problémával találkoztam: toslink túl mélyen ül, meg kell faragni a csatlakozót, hogy bekattanjon a helyére, illetve az infra vevő is valószínűleg elég mélyen ül, a látószöge nem túl jó. A wifi gyors, nem éreztem még szükségét a LAN kábelnek. De ez lehet változni fog, ha SD kártya kímélés céljából a /var-t kirakom a NAS-ra. Bár az is lehet inkább ramdisk-et csinálok majd egy részéről, még elválik. update: végül LAN-ra kötöttem, néha elkezdett töltögetni. Nem hiszem, hogy a cubox a hibás, mert csak néha jön elő, szerintem inkább a szomszédaim wifijei
A doboz eléggé meg tud melegedni, remélem nem lesz ebből baja.

OS-ek:
Android 4.3 (ez volt a mellé vett sd kártyán):
Szépen megy, youtube is működik, de valami gond van a play-ből telepítéssel. Állítólag nagyon rossz az android ha az ember elkezdi használni, de nem foglalkoztam vele.
Openelec:
Ez még nagyon alfa verzió, szinte használhatatlan
ArchLinux ARM:
Ez lesz a végleges. Vannak problémák, pl a wifi firmware-éhez nincs benne minden fájl a csomagban egy ideje, és láthatólag nem sietnek a javítással. De amúgy szépen megy.
GeexBox:
Ez az ajánlott xbmc disztró. Valószínűleg kifogtam valami hibás release-t mert se NFS, se samba nincs, így nem tudok nas-ról lejátszani, így tesztelni se nagyon. De nem is nagyon töröm magam, arch-ra raktam xbmc-t, bár nem megy minden úgy mint geexboxon, lásd lejjebb.

Software-ek:
XBMC: Azta, ez gyors. Kb mint pc-n. Lejátszás és menü között váltás, overlay menü megjelenítése (raspin ezek a gyenge pontok) pillanatok alatt. Mindent lejátszott, amit beleraktam. Problémák:
-TOSLink nem megy - de csak arch-on, geexbox-on megy, legalábbis AAC-vel (passthrough-t nem tudtam kipróbálni). Keresem az okát. Update: Már megy arch-on is, passthrough nincs. Update2: Vann passthrough is, ebből a patchből kellett a két alsa conf. Viszont az xbmc ráül a toslinkre, így nem megy a mopidy. Egyelőre lemondok a passthrough-ról
-24p lejátszás nem megy - de csak arch-on, geexbox-on megy. Keresem az okát update: megoldva. sysfs-en keresztül vált FB módot, nem volt rá írásjoga. Most megy, de néha megbolondul, csak a reboot segít. De az esetek 99%-ában jó update2: lehet ez is megvan, framebuffer/gpu memória kevés volt alapból
-CEC nem megy. Kell neki egy kernel patch, de még nem portolták 3.10-re 3.0-ról. update: már megy, stabil: https://github.com/xbmc-imx6/libcec/issues/1
-Arch-on nincsenek PVR pluginek, nincs pulse support (szeretnék pulse-t, hogy bluetooth receiverként menjen). Ezek nyilván csak fordítási opciók update: PVR plugint fordítottam, működik
update: Kicsit tovább játszottam vele. Komoly siknek (pl Ace) is reszponzívak, bár a confluence érezhetően jobb. Kb 1GB RAM szabadon maradt, szóval az xbmc és a mopidy is ramdiskbe cache-el anything sync daemon segítségével

Mopidy (Spotify kliens libspotify alapon):
Valamiért az armv7h libspotify nem megy, csak az armv6h beta (raspberry pi verzió). Lehet, hogy a pyspotify-nak kell a beta verzió, nem tudom. Viszont így remekül megy. Vezérlésre hol a modipy-webclient-et, hol a rompr-t használom (majd elválik melyik a jobb), mobilon mpdroid. Végre nem kell az asztali gép jó minőségű spotify-hoz. Remélem a spotify connect is bekerül a libspotify-ba, akkor tökéletes lesz.
update: Ez közben az új erősítőm miatt (denon x1100w) értelmét vesztette

Egyelőre itt tartok. A következő a sorban a távirányíthatóság megoldása (CEC vagy LIRC), aztán a 24p lejátszás. Aztán kell csinálnom valami UART-SPI fordítót microcontrollerrel, hogy a boblightot beüzemeljem (raspin közvetlen spi-on van). update: boblight már megy, de egyelőre a hardvert a raspi vezérli. Kicsit lassabb ez az általános megoldás mint a raspin a dispmanix snapshot alapú hyperion, de jobban beállítható, a végeredmény kellemesebbnek tűnik
update2: közben elkészült az arduino nano alapú uart-spi bridge, ha valakinek kell a forrás: https://github.com/andrasbiro/ws2801-uart
Állítólag készül rá hyperion is

update: Lirc-et beállítottam, de nem túl jó. A látószöge elég szűk, ezt még elfogadnám, de a falakról visszaverődő jeleket nem tudja feldolgozni. A transmitterhez nincs kernel driver, gányoltam hozzá egyet (lirc_rpi alapján), az se jobb, szóval esélytelen, hogy az erősítővel és a tévével együtt előre nézve bármelyiket is távirányítsa. Közben erre végül nem is lett szükségem a bugfix óta CEC-et használok.

Ha esetleg ért valaki az Archlinux ARM-hez, jól jönne egy kis segítség, hogy hogy lehet cross-compile környezetet csinálni. update: nem foglalkoztam vele, az eszközön fordítok. xbmc, kernel kb egy-egy óra

Update: Kb a kodi beta release óta openelec van rajta, teljesen elégedett vagyok vele. Két problémám maradt:
-Néha a CEC megbolondul, de többnyire szerintem nem a cubox hibája, tévé (és vele az erősítő) ki-/bekapcsolása általában rendbehozza
-A képfrissítés váltás után nincs kép bug még mindig megvan, de nem nagyon érdekel
Boblight fut rajta, arduino nano+ws2801 hw-vel. Wifi/bluetooth/esata/IR/toslink nincs használatban

Hozzászólások

Csak kíváncsiságból érdekelne, RPi-n milyen OS-t használtál?

Ezek szerint nem csak én látom így a helyzetet.Openelec-en és Raspbian-on kívül az összes OS használhatatlan volt. Egyébként média lejátszónak használom a Pi-t és az igényeimnek megfelelő (és az új béta Openelec-kel mintha kicsit gyorsabb is lenne), bár vannak hiányosságai ezt nem tagadom.

Érdekes, nekem a bétával lassabbnak tűnt. Bár lehet nincs ehhez köze, osztott mysql adatbázist kellene használnia minden xbmc-menk, és a minap néztem, hogy a log hibákat dobál róla. Majd utána kell járnom, de könnyen lehet, hogy a verzió cserélgetés okozta.
A Raspbianban már nem tudom mi nem tetszett, de azzal is volt valami gondom.

De egyébként nálam a probléma abból adódott, hogy egy mpd/mopidy-nak futnia kellene az xbmc mellett, ami spdif kimenetre dolgozik. Ez openelecen szinte megoldhatatlan, minden máson meg az xbmc használhatatlan.

Ja nekem még egy régebbi, 256MB-os rev1 van, még az a csatlakozó sincs rajta, ami a raspi hangkártyáknak kellene.

Mivel minden zenelejátszó feature benne van az új erősítőmben, lecseréltem az archlinux arm-ot openelec developement snapshotra, és hibátlanul működik.

Hali,

Az eddig media centernek (Openelec/XBMC) használt RPi helyett keresek mást, mert az elhalt.
Ez a Cubox-i4-Pro szerinted alkalmas lenne?
A CEC probléma pl. megoldódott?

Kb. OOTB megoldást keresek, nem nagyon van kedvem hekkelni.

Köszi!

Ott az update: Már megy, stabil. Mondjuk ez kicsit túlzás, néha van vele gondom, de ez nem hiszem, hogy a cubox hibája, általában a tévé ki-/bekapcsolása helyrehozza. A másik bug ami szembejön néha az a képfrissítés váltás után fekete kép, de ez nagyon-nagyon ritkán. A fejlesztők is tudnak róla, csak senkit nem érdekel túlzottan (a felhasználókat se), viszont nagyon nehéz reprodukálni.
Openelechez szerintem nagyon jó, ráadásul nagyon összebarátkozott velük a Solidrun, de a helyedben nem i4pro-t, hanem CuBoxTV-t vennék, az az, amit kimondottan médialejátszónak ajánlanak, és lényegében egy kicsit lebutított i4:
http://www.solid-run.com/products/cubox-i-mini-computer/cubox-i-specifi…
Igazából szerintem egy i2 is bőven elég lenne, főleg raspi után, csak tapasztalat hiányában nem merném ajánlani.

Huha, keresem egy ideje a szent grált, lehet hogy ez nem az, de közel jár hozzá :)
Smooth xbmc, 24p, CEC, toslink, pont ezek a fő elvárásaim.

eSatat próbáltad hajtani? Arra gondoltam, hogy ha általános értelemben vett NAS-nak nem is lenne jó, de pluszban egy háztartási single hdd-s network backup szervernek elmenne a mediaplayer funkciók mellett. Ami érdekelne: speed a disk meg a port között, mennyire térdel le tőle a busz/cpu ha hajtod, megy a hdd spindown openelec alól.

Szállítás mennyi volt? Honnét jön a csomag?

Szent grál nincs :) Legalábbis számomra mindig megvan az inger, hogy veszek valami még ennél is jobbat :)
Esatát nem használtam soha, de nézz körül a cubox fórumokon, elég sokan használják, és nem cenzúrázzák a negatív véleményeket. (vagy ha sokat gondolkozol rajta, olyan fél éven belül venni fogok hdd-t a nasba - nem tudom konkrétan mikor - , akkor azzal ki tudom majd próbálni)
Szállításra nem emlékszem, de drága volt. Izraelből jön, ott gyártják.

Aha köszi, közben megtaláltam a faq-ban, $23, DHL-el. Ha a pro-t veszem alapul, akkor ez 45eFt körüli összeg + vám. Ha a kisebb két magos 1Gb-st, akkor 30 dollárt csökken. Nehéz kérdés, mert közben néztem az Intel NUC, Gigabyte BRIX, és társai vonalat. Egész kis méretben van 37eFt-s kisker áron celeronos gép, ram és disk nélkül (sata, giga eth, hdmi 1.4, usb3, wifi, bt). Nem akkora mint a cubox, de elég kicsi (11x11x6cm). Alszom még rá egyet azt hiszem, köszi a válaszokat :)