Lefagyó Ubuntu

Fórumok

Sziasztok! Szerintetek mitől lehet az, hogy az ubuntu gyakran lefagy nálam. Az ubuntu studio viszont vígan elvan. Nagy különbség van a kettő ubuntu között? Fotózom, meg néha videót vágok ehhez kellene. Na meg persze néha játszanék is win-es játékokkal, persze ami elfut wine- vel vagy crossover -rel. Melyik linux-szal lenne ezek könnyebben elérhetőek?

(gépem: i7 2600, 8Gb ddr3 1333, gigabyte z77-d3h lap, 1Tb winyó, 120Gb ssd, nvidia gtx 660 "GB)

Hozzászólások

Ennyiből elég nehéz lenne megmondani.
A lefagyás mit jelent? Csak a GUI vagy a konzol is? Hálózatról is leszakad?
Logokban nem marad hibaüzenet?

Nos, az én feltételezéseim:

Mivel az Ubuntu a Unity felületet használja, a Distrowatch szerint az Ubuntu Studio pedig az Xfce-t, már eleve elég nagy a különbség a kettő között, ami magyarázhatja a fagyásokat. Valószínűleg Ubuntun a Compiz nem megy rendesen, mert nem megfelelő nVidia drivert használsz.

Persze, itt az is kérdéses, hogy Ubuntu melyik verzió, és Ubuntu Studio melyik verzióról van szó.
Ha én játszani szeretnék egy nVidia kártyás i7-es géppel, valószínűleg nem telepítenék sem Unity, sem Gnome, sem Cinnamon, sem pedig KDE asztali környezetet szállító disztribúciót, mivel mindegyik el "tudja enni" a kincseket érő erőt a grafikus erőforrásból. Ergo: igen, ha neked megfelel az Ubuntu Studio, mint szöftverkörítés, ha elégedett vagy a csomagok frissességével, ha fel tudod telepíteni az nVidia drivert, akkor maradj az Ubuntu Studion.

Továbbá, ha sokáig akarod használni a már jól beköltöztetett rendszeredet, akkor esetleg megvárod szépen a Xubuntu 14.04 LTS változatot, ami hamarosan kijön, és azt használod. Még ott van a Linux Mint Mate Edition is, ha egyszerű kezelhetőségre vágysz. De én abból is megvárnám a 17-est.

Miért nem írtam Fedorát, meg openSUSE-t? Mert, bár én jelenleg openSUSE 13.1-t használok, és szeretem is, sőt mindenkinek merném ajánlani, csak épp kezdő Linuxosnak nem.

Párat felsorolok a kezdőknek is ajánlható disztrókból:

- Linux Mint (az Ubuntu alapú Mate edition-ök, jelenleg 16-os)
- Xubuntu/Lubuntu (a sima Ubuntut nem ajánlom, pont a Compiz miatt, bár állítólag a 14.04 Beta már egész frankó)
- Elementary OS (mivel a Pantheon Desktop is Gnome alapú, ezért játékra nem tudom milyen lehet, de nekem egész jól mentek régi játékok még Intel GMA HD 4500-on is: Quake2, Quake3, Wolfenstein Enemy Territory) Mondjuk az Elementaryból elég "régi" a stabil kiadás, mert Ubuntu 12.04-re épül. Most dolgoznak a következő kiadáson, ami valszeg valamikor nyáron jelenik meg (vagy ki tudja mikor). De az biztos, hogy az Elementary OS olyan egyszerű, amennyire csak lehet, és bármit tehetsz rá, amit Ubuntura is. A PPA-k is működnek vele.

Ajánlom még az webupd8.org weboldalt, ha értesz angolul. Ott szoktak lenni leírások speckó megoldásokhoz. De a HUP is tele van Ubuntus megoldások leírásaival, csak használd a keresőt!

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::