templom

Budapesten van olyan buddhista templom ahová "csak úgy" be lehet menni, ha érdekel a téma?

Hozzászólások

Régen, II. kerben volt egy szentély (állandó füstölőbeszerző helyem), de az eltűnt. Amiről tudok és valódi hitközségként szolgál, az a Pu Ji Templom a 16 kerben., a többiek inkább ilyen ezotérikus, meditációs, pénzlehúzó központok.
Sajna elég lutri, mert nálunk a keleti vallásokhoz elég vastag, beszívott, csalókkal fűszerezett, női magazinos, harántcsakra tisztításos kör tartozik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Offtopic, meg nem épp Budapest, de egyszer érdemes megnézni a zalaszántói sztúpát (a Sztúpa wiki oldal szerint Pest környékén is van kettő, bár azok nem olyan nagyok és előzetes egyeztetés után látogathatók).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Esetleg számításba vehető: http://www.zen.hu Én nem járok Bp-n, de egy ismerősöm szerint működő dolog - persze ha a zen irányzat érdekel.

In order of my preference: :)

1. Huszár utca (buddhizmusma.hu)

2. http://www.szakja.hu/

3. http://www.buddha-tar.hu/ (Van Bp-en is egy központjuk.)

4. http://mokushozen.hu/new/

És ha még mindig nehéz a választás:

http://www.buddhapest.hu/p/buddhista-kozossegek-magyarorszagon.html

Budapest alapvetően, de érthető módon túlreprezentált, nagyon kevés olyan közösség van, aminek csak vidéken van központja.

Szárvá mangalam! :)

Miért, melyikbe nem lehet csak úgy bemenni? Az már izgalmasabb.

Magyarországon amolyan nyugati ember számára emészthetővé konvertált buddhizmust tanulmányozó csoportok léteznek?

Semmi sem az, mint aminek látszik, avagy pont az, aminek látszik. :)

Élt egyszer egy ember, akit elbűvöltek a sárkányok. Házának falát sárkányokat ábrázoló festmények borították, a polcokon pedig sárkányszobrok sorakoztak. Tulajdonképpen az egész ház sárkányok képmásával volt tele. Történt egy napon, hogy egy igazi sárkány nézett be az ablakán. Ahogy meglátta a képek és szobrok sokaságát, igencsak megörült, mert végre egy olyan emberre akadt, aki tényleg szereti a sárkányokat. Bizonyára nagyon boldog lenne, gondolta, ha egy igazi sárkány keresné fel az otthonát. Amikor azonban a férfi kinézett az ablakon, és megpillantotta látogatóját, úgy megrémült, hogy azonmód elájult. Dógen mester útmutatása tehát teljesen világos. Ne kergessük az igazság képmásait. Ne ragaszkodjunk elméletekhez, intellektuális magyarázatokhoz. Közvetlenül kell találkoznunk az igazsággal. A zazen gyakorlása találkozás a buddhák igazságával. A zazen gyakorlása találkozás az igazi sárkánnyal – szemtől szemben.

--- Gudó Vafu Nisidzsima · Jeffrey Bailey: Találkozás az igazi sárkánnyal, Dógen mester Fukanzazengi című művének kommentárjával, Mokusó zen könyvek sorozat, Túlpart Kiadó (1997) ---

off

Szerintem mindegy, ki miben hisz
Ihol az enyém:

Hiszek egy lapátban,
Hiszek egy kajakban és annak mindenkori útjában,
És hiszek a magyar fémhajógyártás feltámadásában.

------
Könnyű ilyet írnom, mert mindhárom sorhoz van közöm.
:)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Szerintem mindegy, ki miben hisz

Ez a blogbejegyzés nem is erről szól, hanem "Tordek" felhasználói nevű fórumtársunk buddhizmus iránti érdeklődéséről.

Természetesen senkire sem kényszeríthető rá semmiféle vallás, vallástalanság és hitrendszer, legalábbis "Európában" úgy lenne ildomos. :)

A nemzeti hovatartozás, a kulturális eltérés, a vallás és az önzésből eredő társadalmi, szociális egyenlőtlenségek feltehetően még nagyon hosszú időn át meg fogják osztani az emberiséget.