Sérült HDD - Adatmentés - HELP

Egy barátom laptopja, néha tulmelegszik és kikapcsol, ilyenkor csak vár egy pár percet és újra müködik.

Ez a tegnapi nap is megtörtént vele, de ujraindulás után nem indul el a rendszer.

Megnéztem és azt irja hogy teljesen üres lemez és particiók sincsenek rajta.

Minden adata ezen a hdd-én van.

Hogyan tudnám visszaállítani az adatokat. Esetleg tudtok ajánlani valami programot. Előre is köszi mindenkinek.

Hozzászólások

Nulladik körben dd-vel tükrözd a teljes diszket valahova és az image file-on próbálkozz bármivel. Ha szerencséd van csak a particiós tábla sérült.

dd mellett javaslom megtekintésre a dd_rescue, vagy a ddrescue eszközök egyikét - kinek kinek tetszés szerint amelyik jobban fekszik.
Egyébként andrej-jel egyetértek abban, hogyha nincs meg a dd, akkor inkább bízd másra.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

TestDisk

de ahogy korábban is írták próbálkozás előtt inkább csinálj egy img fájlt dd -vel és azon futtasd a testdisk-et

A fontos adatokat én első körben mentésből tenném vissza. Amiről nincs mentés, az pedig nem fontos... Tudom, bunkó vagyok, de ez van, nála ez a tanulópénz.

http://diskdigger.org/
Ezzel a progival kapcsolatban (is) vannak jó tapasztalataim, főleg képek visszaállítására használtam, mert preview-et is mutat. A shareware-verzióban van némi időkorlát a visszaállítás előtt..

Egy dd után első körben megpróbálnám újra létrehozni a partíciókat, hátha csak a partíciós tábla szállt el, vagy legalábbis nem minden partíció. Ehhez (gondolom, a partícióhatárokat nem tudja fejből) az egyes fájlrendszerek elején lévő magic byte-okat kéne keresni a lemezen.

Először keresd meg a billentyűzeten a kérdőjelet (alsó sor, "M" betűtől jobbra, a shift-tel egyszerre kell lenyomni).
Javaslom, hogy keressetek egy hozzáértő embert, aki nulladik lépésben kitakarítja a barátod gépét (első blikkre tele van kosszal, és azért melegedik túl). Ez után a diszkről kell egy teljes másolatot csinálnia (dd, dd_rescue), és a másolaton dolgozva megpróbálni visszaszedni az adatokat.