Canon [PIXMA MG3550] és a Linux, 2014

Fórumok

Régebben az volt a mondás, hogy Linuxhoz HP nyomtatót kell venni. 2009 óta árnyaltabb a kép: "Canon released its Linux printer drivers and tools at the end of 2009".

Kinéztem magamnak egy PIXMA MG 3550 típusú multifunkciós készüléket. Van hozzá gyári Linux driver (cnijfilter-mg3500series-4.00 a nyomtatóhoz és a scangearmp-mg3500series-2.20 a scannerhez), deb és rpm csomagok formájában. A foomatic adatbázisban nem szerepel, így onnan nem látom hogy a tökéletesen működik és a papírnehezék közötti skálán hol helyezkedik el.Írtam a Canonnak, akik ezt válaszolták:
"We regret to inform that our support for Linux based operating systems is very limited. Periodically, Canon released Linux drivers for certain PIXMA and i-SENSYS products based on global demand. However, these drivers are provided ‘As-is’ without any guarantee of any kind, implied or otherwise and are wholly unsupported by Canon.

The compatibility charts provided are meant as a guide, and indicate that Canon has successfully tested the driver with the indicated Linux distribution. Due to the highly variable nature of Linux installations, this is no guarantee of operation and users are strongly advised to consult the Linux user guide for more information."

És valóban van manual is a fenti dolgokhoz, HTML formában (guide-pd-4.00, guide-sd-2.20). Most ezeket nézegetem, illetve megpróbálom még vásárlás előtt felrakni a drivert, hátha látszik valami. A ppd fájlból például úgy tűnik, hogy a duplex nyomtatás _elvileg_ menni fog.

Amit a Canon írt, az ugye inkább valami sablonszöveg, de talán nem teljesen, éppen ezért eléggé lelombozott. Az MG 3550 (wifi, duplexer, 10HUF/oldal a 6000 forintos XL fekete partonnal) minimális felárért sokkal jobb lenne nekem mint a HP IA 1515.

Mi a tapasztalatotok ezzel a modellel és a Canon-nal úgy általában, 2014-ben?

Hozzászólások

Szia!
Pixma MG3540-et vettem a feleségemnek. A canon féle installerrel 1 perc alatt feltelepült minden, Wi-Fi-n keresztül lehet profin nyomtatni, a linuxos driver is kezeli a spéci opciókat. Ha ez nem lenne elég, a nyomtatónak saját webes felülete is van és vezetéknélküli üzemmódban is be tud automatikusan kapcsolni nyomtatás esetén. Átalakítottam CISS rendszerűre a nagymennyiségű nyomtatás miatt. Így egy 4x100 ML-es festékutántöltés kb 3000 Ft-ból megoldható.
Maximálisan ajánlom, a legpozitívabb "nyomtató-élményem" linuxon és windowson is egyaránt.

Szia!

Én MG5550-et használok Debian testing alatt, minden tökéletesen működik (wifi, duplex, scan). Az elhalálozott IP4500-hoz képest hatalmas az előrelépés abban a tekintetben, hogy minden megy, ahogy kell.

Látom vannak itt pixma tulajdonosok, így egy kicsit idepofátlankodok. :-)

Otthoni felhasználásra gondolkodom egy Canon Pixma MG7150 megvételén. Látom van linux támogatottság mind nyomtatás, mind szkennelés tekintetében is. Én Debian Wheezy alól a család többi tagja windows alól és ha már van androidhoz programjuk, akkor okostelefonjainkról, tabletről is használnánk.

Nagyon teszik benne a duplex nyomtatás és hogy automatikusan bekapcsol és kinyílik a tálca nem csak közvetlen USB-s nyomtatás, hanem LAN, WLAN esetén is. Remélem ezt jól értettem a bemutató videók alapján.

Néhány kérdés felmerült bennem:

  1. Androidos készülékkel történő használatáról mik a tapasztalatok? Jól működik?
  2. Több oldal egyetlen pdf file-ba történő szkennelése lehetséges-e?
  3. Átlagosan kb. havi 10 oldal nyomtatását látná el, de van úgy, hogy hónapokig nem nyomtatunk. Ekkor nem szárad be a patron? Erről mi a tapasztalat?
  4. Hallottam olyan multifunkciós eszközről, ami tintapatron hiányában a szkennelés funkciót is letiltja. Ezek a PIXMA készülékek is ilyenek vagy a nyomtatás teljesen független a szkenner részétől?
  5. Ha nincs benne színes tintapatron csak fekete, akkor is enged nyomtatni dokumentumokat vagy mindenképpen szüksége van az összes tintapatronra?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Bye, Fifi

3. Nálam a gyári patronok fél év nem használat után sem száradtak be a régi HP nyomtatómnál.
5. MG3550 nem nyomtat ha nincs benn a színes patron. (És a doksi szerint ha kifogy a színes akkor utána csak "egy darabig" engedi a nyomtatást.

A user manuált nézd meg, amit valami windowsos PE32 exe formájában ad a Canon (és több mint 200 oldal).

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Köszönöm, hát rengetek doksi (több és mind több száz oldalas) van erről az eszközről, szinte elveszik köztük az ember. Amire megtaláltam a választ:
2. Tud több oldalt egy pdf file-ba scannelni, max. 2000 beolvasott oldal lehet egy pdf-ben.
3. "Az optimális nyomtatási minőség megőrzése érdekében használja fel a tintatartályokat az első használatot követő 6 hónapban."
5. "A nyomató csak akkor használható, ha az összes tintatartály be van helyezve. Feltétlenül tegye be az összes tintatartályt."

Felmerült új kérdések, amire nem leltem választ:

  1. Az eddig általam használt hálózati nyomatóknak van egy webről is elérhető kezelőfelülete, de ennél a nyomtatnál csak arról olvastam, hogy egy IJ programcsomag által (természetesen windowson fut) mit és hogyan lehet beállítani. Nincs elérhető webfelülete, melyen platformfüggetlenül lehetne a beállításokat elvégezni?
  2. Nem találtam arról információt, hogy a kártyaolvasó milyen filerendszereket támogat csak ezt olvastam:
    "Formázza a memóriakártyát a Design rule for Camera File system (az Exif 2.2/2.21/2.3
    verzióval kompatibilis) és a TIFF (az Exif 2.2/2.21/2.3 verzióval kompatibilis)
    szabvánnyal kompatibilis digitális fényképezőgéppel. Ha számítógépen formázza a
    memóriakártyát, előfordulhat, hogy a készülék nem tudja használni.
    [..]
    Megjegyzés
    Ez a készülék a Microsoft által licencelt exFAT technológiát használja."

    Nekem az exfat jó, de remélem a vfat-ot is olvassa azért.

Tegnap megjött a Canon Pixma MG7150 White.

Anyaghasználata kicsit gyengécskének tűnik számomra az eddigi nagy lézer HP-khoz és Xerox-okhoz képest, de talán otthon a polcon állva nem törik össze. :-)
Rengetek funkciót tud, aminek a felét nem fogjuk használni, de a smart eszközök korát éljük, ennek így kell lennie.

A windowsos gépeken a telepítéssel nem volt gond a programok funkciógazdagok. Androidos eszközeinkről is szépen teszi a dolgát.

Debian 7.5 alatt az install script nem talált rá a nyomtatóra, így azt kézzel kellett beállítani a cups webfelületén vagy az lpadmin-nal. Ezzel szívtam vagy 15 percet mert a canon MAC-jét nem kötőjelekkel, hanem kettősponttal adtam meg a paramétereknél. A softwarek linux alatt nincsenek annyi tudással megáldva, mint windowsos társaik, de amire kell azt tudja - a több oldal egy pdf-be dolgot még nem teszteltem most jut eszembe.

Ami esetleg hiányzik, az az USB port, viszont van kártyaolvasója. Létezik olyan adapter, melyet a kártyaolvasóba dugva kapok egy USB aljzatot, amibe aztán tudok pendriveot használni? Google az "sd card to usb type A female adapter" szavakra nem hozott megfelelő találatot.

A kártyaolvasó az alábbiakat tudja fogadni:

http://prohardver.hu/dl/upc/2014-04/7559_cardreader.jpg