Core i5 vagy i7 irodai szerverbe

Fórumok

Irodai szerverbe van értelme Core i7-et tenni Core i5 helyett?

Hozzászólások

Ha megvan a gép, akkor tudjátok monitorozni és akkor látjátok, hogy van-e értelme az upgrade-nek.
99% biztonsággal azt mondom, hogy nincs, hacsak nem bitcoin-t bányásztok vagy hasonló proci-igényes műveleteket csináltattok a géppel (de akkor valszeg magad is tudnád a választ :) )

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Már elnézést, hogy ilyent írok, de ha nem is Te hozod a beruházási döntéseket, attól még nem kell más (nem túl jó) ötleteit fenntartások-ellenvetések nélkül végrehajtani, csak mert azt mondták.

Én nem vagyok az épített (azaz nem brand) szerverek ellensége, sőt. De a CPU upgrade az utolsó dolog, ami egy magyar KKV szerverébe kelleni szokott. Nyilván szűk keresztmetszetet tapasztaltak, valamiért felmerült a bővítés igénye. A laikus arra gondol, hogy a gyorsabb(nak hitt) CPU megoldja a problémát. Így lehet ezzel az is, aki Nálatok felvetette az i5->i7 kérdést.

Azt írd meg, mit kellene elérni a szerverrel a mostani állapothoz képest, és biztosan többen tudnak az i7 CPU beszerzési értékén belül olyan megoldást (más részegység cseréjét, bővítését) ajánlani, ami ehhez sokkal közelebb visz (a gép megtartása mellett) mint a CPU csere.

Az i7 lényegében a HyperThreading támogatásban és cache-ban tér el az i5-től. Ez nagyon kevés esetben ér meg több pénzt. Konkrétan C++ kód (LibreOffice, stb.) fordításával teszteltem hasonló esetet, ott 10%-al tudott többet adni az i7.
Irodai szerver esetében alapból fájlkiszolgálásra gondolok, esetleg emailezésre. Ezek esetén még az i5 is sok lehet, mivel ezekből semmi nem processzorigényes feladat.
Esetleg ha nagyon gyors háttértár van a szerverben, raid5 vagy raid6 tömbben és 4 darab gigabites hálókártyán (legolcsóbb modell) szolgálja ki a hálózatot, ami ki is használja a maximális sávszélességet, akkor lehet terhelve a proci. Minőségi hálókártya és HW raid esetén ez is esik, mivel ott a hálókártya és a raid nem a procit terheli a számításokkal.

Kiemeltem, hogy desktop esetében értem, eltekintve pár kivételtől (integrált és alacsony fogyasztású rendszerekbe szánt példányok). A hagyományos, normál fogyasztású desktop i5 procik azt hiszem mindegyike 4 fizikai maggal rendelkezik.
A 2520 az laptop proci, ahogy a teljes neve is mutatja: i5-2520M
Laptop esetében, szintén normál esetben, az i3 két mag, az i5 két mag+HT, az i7 négy mag.

Nekünk egy E3-1230 (kb. i5, csak van benne ECC támogatás és HT) van egy irodai DC-ben, (File server, AD, Exchange, fut még rajta egy PostgeSQL), egy-két egyéb infrastruktúrális dolog, bőven több, mint elégséges. ~30 embert szolgál ki. De ha négyszer ennyit kellene, akkor is hamarabb lenne a disk a szűk keresztmetszet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Ez nagyon kevés esetben ér meg több pénzt. Konkrétan C++ kód (LibreOffice, stb.) fordításával teszteltem hasonló esetet, ott 10%-al tudott többet adni az i7."
Jaj, ne... Hány szálon fordítottál? 4-en? 6-on? 8-on? vagy netán csak és kizárólag 1 szálon? Ez utóbbi esetben szeretném jelezni, hogy a szerver feladat többnyire nem egyszálas igénybevétel.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A helyes kérdés az, hogy egyáltalán mire kell a gép. Addig tökmindegy, hogy mit raksz be.

Egyébként ameddig LGA1155, addig szerintem nincs, annyival nem ad sokkal többet az i7, LGA2011-nél már érdemes lehet elgondolkozni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Úgy értem, hogy max azon érdemes elgondolkodni, hogy valaki vesz egy LGA1150-es i5/E3-mat vagy azon, hogy vesz LGA2011-et, mert kell a 2 CPU vagy a sok ram.

Azon nem, hogy LGA1150-be i7 vagy i5. (Bár inkább E3, annyival nem drágább az ECC ram, szerverlap és proci meg kb. ugyanannyi*).

* Vagy még akár olcsóbb. Mikor vettem az E5-1620-am, olcsóbb volt egy picivel, mint a vele nagyjából párban lévő i7-3820.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én is inkább minőségi gépet (kezdő kategóriás szervert) ajánlanék. Ami árban nagyon jó, az a HP Microserver Gen8. Alapból van benne ilo, ami távoli karbantartás esetén alap, raid vezérlő, két darab gigabites minőségi hálókártya + 1 külön ilo port, amit az ESXi is támogat ha szükséges, és jobban oda van figyelve benne a minőségre mint egy sima desktop gép esetén. Persze semmilyen cpu igényes műveletre nem ajánlom, mert max Pentium procival lehet rendelni, de adatkiszolgálásra szerintem az egyik legjobb választás.
Vagy ha valami erősebb kell, akkor valami minőségi Intel vPro támogatással (főleg remote management dolgok-at tud pluszba).

Az, hogy "irodai szerver" sok mindent takarhat. A kérdés, hogy a kérdező mit ért alatta és nem mellékesen mire használná?
A következő kérdés, hogy mennyi ideig lehet állni egy esetleges meghibásodás esetén? Ez különösen érdekes, ha esetleg virtualizálna és több szerver is futna rajta, akkor ugye mindegyik megáll.

Több szerverem van mezei alkatrészből (asus alaplap, AMD Athlon64 proci), többnyire internetes átjárókban proxy, VPN és rengeteg VLAN-al. Persze a táp legyen minőségi és nem árt, ha van alatta szünetmentes.

Ha ért hozzá, akkor nem biztos, hogy rossz választás, mert egy meghibásodott alkatrészt mezei PC boltba bemenve is gyorsan beszerezhet. Persze a brand gyártó is képes gyorsan reagálni, de azt meg meg kell fizetni.

Tényleg jó kérdés, hogy ez milyen iroda. Egy kisebb vállalatnál általában jobban jársz egy NAS-sal és az i5-ös gépet meg használhatja bármelyik vendég vagy lehet belőle kivetitős gép egy tárgyalóterembe. Kb 30-40 főnél nagyobb irodánál meg inkább vállalati szervernek nevezném...