[MEGOLDVA] Intel R2000LH2 + Windows Server 2012 (R2)

OP szerkesztes alatt, meg szedegetem ossze az infokat

Adott ez a server board, van rajta Intel ESRT2 interganyolt RAID vezerlo, benne 2db Intel SSD RAID1-ben. Semmi varazslat.

Ezen volt telepitve egy Windows 2012. Ezt egy szep napon ugprade-elni akartam R2-re. A frissites szepen le is futott, majd ujrainditas utan a kovetkezo gyonyoruseg fogadott:

A disk read error occurred
Press Ctrl + Alt + Del to restart

Egesz jo. Akkor ez az ugy sztornozva lett, de most mar nagyon kene. Ugye az van, hogyha a telepito media EFI, akkor EFI-kent telepiti magat a Windows, egyebkent meg legacy-ban.

Ami megy:

- 2012 legacy modban

Ami nem:

- 2012 EFI modban: disk read error
- 2012R2 legacy modban: fekete halal az install DVD bootolasa kozben
- 2012R2 EFI modban: disk read error

Tehat ott vagyok, ahol a part szakad. Ez es ez alapjan megprobaltam EFI shell-bol is telepiteni az R2-t. A telepites hiba nelkul vegig is megy, azonban ujrainditasnal kurvara nincs BOOT entry. A BIOS-ban van ra opcio, hogy kezzel felvegyek valamit, de az meg egyetlen eszkozt enged felvenni, az pedig az USB-s DVD drive:

http://i.imgur.com/qKVEiqa.png
http://i.imgur.com/4Vkr9br.png

Van barkinek barmi otlete? Elore is kosz.

Hozzászólások

A BIOS pakkban elvileg minden benne van, a support oldalan legalabbis nem nagyon van mas firmware(szeru) letoltes. Alapbol nem volt friss, de azota mar lett frissitve. Egyebkent annyira nem voltam a frissites hive, mert az 1.07-es BIOS-nal ujabbaknal elgyengul a PCI-E atvitel. Known issue, amivel mar szoptam kb. 1 honapot az Intel support-tal. Annyit mondtak ra, hogy please downgrade. Szoval ez mar eleve megadja az alaphangot... :)

Igen, lattam, hogy nem tamogatott meg hivatalosan, bar en itt.

De nem is ez volt a gond. Az EFI egesz egyszeruen szar ezen a lapon, legalabbis ugy tunik. Ugyhogy ezt nem is eroltettem. Vegul legacy-ban sikerult megoldani, de elotte at kellett szopnom magam ket kurvanagy gyokersegen is.

Az elso, hogy en mindig trial (=enkor) kulccsal telepitek, mert a legujabb Windows-okon nem lehet letiltani az aktivalast, es ha en csak tesztelni akarok, akkor emiatt kesobb esetleg pont az elesnel mar nem fogadja el a kulcsot, mert limitalt az evi aktivalasok szama. Az elso szopasom emiatt kovetkezett be, sima 2012 telepites vegeztevel a kovetkezo screen fogadott:

MUI_NO_VALID_SYSTEM_LANGUAGE

Es ezt a szart is csak ugy tudtam "lencsevegre" kapni, hogy videot rogzitettem az IPMI ablakrol, aztan volt vagy 3(!) kepkocka, amin latszott, es virtualdub-bal ki tudtam vagni... mert ugye az automatic restart by default egy hatalmas otlet. De hogy miert dob kekhalalt egy olyan kulcsra, amit elfogadott telepitesre, rejtely, es teljesen abszurd, de mindegy, most mar legalabb ennyivel is okosabb vagyok. A Google-ben kb. 5 talalat van ra, az egyikben emlegettek valami product key-t, aztan jott az otlet, hogy akkor nezzuk meg a legit kulccsal.

A masik, hogy ugye az R2 install media errort irt. Ez egy ellenorzott MSDN ISO btw, es sok masik szervert telepitettem mar vele minden hiba nelkul. Na, hat vegso ketsegbeesesemben leszedtem egy torrenteltet, ami nagy mazlimra pont VL verzio volt (ld. kesobb). Es csodanak csodaja: elindul, es zokszo nelkul feltelepul. Hat WTF? Kesobb kiprobaltam torrentrol szedett standard verziot is, azzal viszont ugyanugy fekete halal.

Szoval igazabol nem tudom, hogy a Microsoft-nak, vagy az Intel-nek, vagy mindkettonek, de a jo k. anyjat :)