8dB wifi körantennácska

Fórumok

http://www.bigship.com/catalogue/electronique-1/accessoires-pc-jeu-virt…

Kinek mi a véleménye erről katalógusadatok alapján?
Hajós célokra tervezem a megvételét, kipróbálni nem lehet sajnos.

Hozzászólások

Drága és még csak nem is jó az adatlapja alapján (kicsi vertikális nyitás, a 8dB meg elég sovány alapból is).
Hajós célok alatt mit értesz? Ha le akarod fedni a balaton közepét nettel, akkor nem rossz, bár értelmét nem látom;) Ha a hajóról akarsz csatlakozni vízparton lévő állomáshoz, arra meg igazából majdhogynem alkalmatlan.

Ha az előbbit szeretnéd, akkor vegyél egy ilyen körsugárzót: TP-Link TL-ANT2415D, Ez 15dB nyereségű, 9 fokos nyitással.
Illetve egy TL-WN7200ND (27 dBm, usb-s wifi kártya, az előzőből gondolva ez szempont volt). Az antenna bruttó 12e, a kártya bruttó 4.5e. Kb 1.5e forintért kell még egy SMA/N fordító és kész is vagy. (ez összesen még így is kevesebb mint 1/3-a az említett eszköz árának)

Az utóbbihoz, ha a hajóról szeretnél csatlakozni (gondolom ebben az esetben a körsugárzó amiatt kell hogy bármikor irányban legyen), de ha 120 foknál nagyobb szögben nem forogsz el jobban, akkor a körsugárzó helyett sokkal jobban jársz egy szektor antennával. Ha 5 fok alatt lehet fixálni az orientációt, akkor meg egy grid vagy yagi

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Elgondolkodtató.
Azt hiszem a grid antenna lesz a megoldás, egy debreceni cég forgalmaz is olyat, ami rámegy a már meglévő tplinkemre kábellel.
Tengerparton haladva akarok mindenfélét befogni, ez a cél, bevallom. Persze csak free access pointokat.
A fenti (bigship) antennát tavaly nézegettem, de nem győzött meg.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az antenna nyeresége vételben és adásban egyaránt nyereség. Tehát mindkét iránynak jót tesz.
Ellenben azzal, ha például a hajóra akarnál nagyobb kimenőteljesítményű eszközt. Az tényleg egyirányú kapcsolatjavulást eredményezne.

Az irányított antenna hátránya (főleg ha keskeny a nyílásszöge), hogy a vételi irányba kell állítani. Ez egyúttal előnye is lenne, ha nem forogna a hajó, hiszen segítségével kizárható a több ugyanazon a frekvencián egymást elfedő parti AP-k jelentős része.