Behajtás

Fórumok

Üdv!

Már nem tudok merre fordulni...
Adott egy jogerős bírósági ítélet. A perelt összeget nem lehet behajtani, mert a Kft megszűnt (törölték, talán az APEH?).
A perköltség már elvitt minden tartalék pénzt is. :(
Tudom, sajnos Magyarországon ez így működik.

Ennek ellenére tud esetleg valaki megoldást még behajtásra? Vagy ne álmodjak tovább...? :(

G.

Hozzászólások

Kitől vagy mitől szeretnéd behajtani?

Tudomásom szerint az a pláne a Kft-ben, hogy korlátolt a felelőssége, csak amennyi tőkéje van, annyival felel.
Hiába kell neked több, ha a cégnek nincs pénze (mert mondjuk elvitte a perköltség), akkor nincs honnan legálisan pénzt szerezni.

Persze ez nem csak Magyarországon van így, minden más országban is pont ez a lényege a korlátolt felelősségű társaságnak.

Talán pont ezért is szokás az, hogy Kft-ktől megkövetelik néha, hogy felelősségbiztosítást kössenek. Így ha nincs elegendő tőkéje, akkor a biztosító fizet.

"Persze ez nem csak Magyarországon van így, minden más országban is pont ez a lényege a korlátolt felelősségű társaságnak."

Majdnem. Mármint de jure pontosan, viszont de facto Magyarországon a kft-nek a rendszerváltás óta nem a jellemzője a korlátozott felelősség, hanem a célja - tisztelet a kivételnek - és amióta egy totálkáros kocsira, öt téglára és a gyerek összespórolt zsebpénzére alakítható cég, ez csak egyre igazabb.

Van egy olyan motiváció a vállalatalapításra, hogy az alapítók vállalkozási tevékenységet folytassanak; és létezik egy olyan, hogy a cég eltemetése előtt a lehető legtöbb balekot (a közgazdaságtudomány összefoglaló néven hitelezőként említi ezeket) megtalálják.
A két paradigma között nem túl éles a határ - kb. a Lajta tekinthető annak.

Nem az alapitasi osszeget, hanem az alaptoket emelik fel. Raadasul az alapitaskor eleg a felet bepakolni. Az extra opcio, hogy regen sok esetben az tortent, hogy bekerult a penz majd a bejegyzes utan rogton ki is kerult. Igy csak papiron volt ott az alaptoke. Ez azert mukodott mert valamilyen meglevo tevekenyseg lett cegesitve vagy atszervezve es adott volt mar a bevetel.

A működőképesek között a legkevésbé illegális (aka: fehérgalléros) módszert jóbarátom rokona alkalmazta: egy ellen-fantomcéggel ver(et)te át tőke és kamatos kamat erejéig a nála sáros figurát. Minden egyéb opció nyomokban vagy izomerőt és/vagy bézbólütőt tartalmaz, vagy működésképtelen.

"Minden egyéb opció nyomokban vagy izomerőt és/vagy bézbólütőt tartalmaz, vagy működésképtelen."

Minden egyéb opció nyomokban vagy izomerőt és/vagy bézbólütőt tartalmaz, ami működésképtelen. Hallottam már olyanról, aki ilyen eszközökhöz folyamodott, szerencsétlenségére nem csak a pénzét bukta, de még le is csukták. Priuszt csak Toyotából :) A kiveri belőle a pénzt mondás csak átvitt értelemben igaz, attól, hogy eltöröd kezét-lábát még nem fog neked többet tejelni, max nem tud elsétálni hitelért.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Ebben a sportágban éppen az a szép, ami az atomfegyverrel hadonászásban volt (van): annyira hitelesen kell mondani, hogy "ha még egyszer...", hogy nem hogy a fenyegetett elhiggye, de a végén már az is, aki mondja, így sose kerüljön sor még egyszerre.

Persze ettől nem lesz legálisabb a dolog. Kolléganőm öccsét pl. meg tudta interjúvolni a jard, amikor a megfelelő nyomozó- és meggyőzőképességgel rendelkező megbízottjai megtalálták és kétoldalú (az arckoponya jobb és bal oldalát érintő) tárgyalást helyeztek kilátásba annak, aki a lenyúlta tőle azt a motort, amire 3 évig gürizett - az ilyen módon tolvajból feljelentővé avanzsáló "sértett" pedigréjét kevésbé firtatták.

Ha van olyan személy aki ráveszi az illetőt a fizetésre, annak örülnék.
Mert ugyebár - ahogy lenni szokott ez Mo-on (is?) -, egy hasonló céget akkor létrehozott és oda menekült az illető.
A rendőrség persze mindig lerázza az embert, hogy nem történt bűncselekmény... stb. Vicces, de ilyen a magyar rendőrség.
(Egyébként építőipari tevékenységről van szó konkrétan ebben az esetben.)

Ez mindenhol így van. Egyébként, ha kicsit nyugatabbra mész az a természetes, hogy előre fizetsz és csak igen komoly és hosszú pozitív történet után hajlandóak neked utólagosan adni bármit. Amint nem fizetsz kilövik a szolgáltatást, nincs ilyen X napos kegyelmi időszak meg mismásolás... Itthon viszont képtelenség előre kérni bármiért a pénzt, mert úgyis lesz akinek jó utólag...

Sajnos csak a gengszter módszerek működnek, mert gondolom tudod ki az a személy akinél van a pénzed.

A tartozást eladni nem lehet mert nincs tartozó.

Esetleg egy újabb perrel lehet nekimenni az akkori tulajdonosnak de ez gondolati síkon is baromság.

Sajnos a törvényhozásunk 25 éve teremti meg a lehetőséget erre. Így javaslom maradj mindig is a számla nélküli, készpénzes munkáknál vagy éhen halsz, becsapnak, kifosztanak, a semmire is adót, kamarai díjat szednek.

A lényeg, ha megvan a féreg akkor a 2-3-ik ujjnál általában tudja melyik zsebében van a pénz.

Ha nem milliókról van szó, akkor hagyd a csudába :/
Ha igen akkor kell rá egy ember aki megszorongatja a torkát kicsit! :)

Én is jártam úgy, nem is olyan régen, hogy egyik ügyfelem az istenért sem akart kifizetni. Igaz, hogy az Ő cége nem szűnt meg, de sorra gyártotta a kifogásokat, hogy most épen miért nem tud fizetni. Én ilyen szempontból rugalmas vagyok, és vártam-vártam. Fl év elteltével azért megelégeltem, és gondoltam feljelentem! Ekkor aztán elindultam az úton:

1, Be a rendőrségre, feljelentés. Válasz: Hát ez nem rendőrségi ügy, menjek a bíróságra.

2, Bementem a bíróságra. Hát ez még nem bírósági ügy, előbb fizetési felszólítást kell küldeni. Ha akkor sem fizet, lehet belőle ügy. Menjek a közjegyzőhöz.

3, Bementem a közjegyzőhöz. Már hozta is a papírokat kitölteni, amikor megkérdezte: Ugye nem cégről van szó? Mondom de. Jah, akkor nem hozzá kell fordulni hanem ügyvédhez. Ő majd ugyanilyen papírt tölt ki, de céghez Ő kell.

4, Ok. Elmentem egy ügyvédhez. Noh itt már a finishben voltam, viszont elmondta a részleteket, hogy mire az ügy lezajlik, nekem az egész annyi pénzembe fog kerülni, ami kb. az ötszöröse a szóban forgó összegnek. És bár, ha perre menne a dolog és megnyerem, akkor a csókának kellet volna állnia a költségeket, de időben is legalább fél év lett volna, és a tárgyaláshoz is a 70km-re arrébb lévő városba kellet volna eljárni.

Noh ezek után én azt mondtam, hogy leszarom. Ennyit a magyar igazságszolgáltatásról. Nem elég hogy senki nem akart vele foglalkozni, csak küldtek ide-oda, ráadásul még nekem került volna egy csomó pénzembe hogy a saját munkámért járó pénzhez jussak.

A történet vége mégis happy end! A csóka fizetett! :)
Ezt egy haver intézte el valahogy, a részleteket nem is akartam tudni :D
(Nem történt testi bántalmazás, mielőtt rosszra gondoltok :) )

Egy Kft-t nem törölnek. APEH helyett NAV csak az adószámát törli. Felszámolással, végelszámolással és ki tudja, még hogyan szűnhet meg, és ezt a cégbíróságok intézik. Ha jogutód nélkül tényleg megszűnt, akkor így járás, amúgy meg lehet próbálkozni a felszámolónál, vagy pl. fizetési meghagyással.

--

Az adószámot a NAV törölheti, valószínű ezt történt. Mivel törli ezért meg is szűnt hivatalosan a cég.
Gondolom nem véletlen történt ez. Sajnos sok ilyen vállalkozás van ("volt") az országban.
Ügyvédi úton nem sok mindent lehet tenni hivatalosan - már körbejártuk az ügyvédekkel. Más nemhivatalos megoldást nem igazán tudnak javasolni, ami itt is elhangzott. :(

(Sajnos nem kevés pénzről van szó.)

A helyzet tenyleg szomoru. Nekunk (mint kft) szinten volt komolyabb nemfizeto osszeggel gondunk es anno az eljaras meginditasa maga 90e korul lett volna, aminek a nagyresze illetek. Az ugyved ur kozolte, hogy egyebkent is fikarcnyi az esely, mert elso a koztartozas, masodik az alkalmazottak es utana erkezesi sorrendben jonnek a hitelezok. Kozben az is kiderult, hogy ez kozbetet ceg volt ez es jo esellyel eleve celeszkoz volt.

Az ugyvezeto a gazdasagi donteseiert felel a vagyonaval, de ha nincs valami ordito problema akkor siman jon az "elfogytak az ugyfelek" meg a "negativ kulso korulmenyek" c. eposz. A kft pedig az alaptokejeig vagy a vagyonaig felel alaphelyzetben.

Annyit mindenkepp erdemes megtenned, hogy az e-cegjegyzek.hu-n megnezed mi van a ceggel. Allapota szerint inditsd a megfelelo eljarast, pl. ha felszamolas alatt van akkor be kell asap sos jelentkezni a felszamolobiztosnal. Ha szerencsed van legalabb reszosszeg jut, de nagyon nezz utana a koltsegeknek, nehogy rafizess.