Merevlemez aludjon-e?

Kis otthoni géphez akarok külső HDD-t tenni, bele nem fér, de van otthon egy Sharkoon SATA QuickPort XT, elvileg USB-vel lesz összekötve. Átlagosan naponta 2x1 órát lesz használva, hétvégén valamivel többet. A megbízhatóság a legfontosabb, másodlagos az ár (diszk és áramszámla). Távolról lesz használva, tehát nem fogok ott ülni ki-bekapcsolgatni a mobil racket. Mivel járok jobban: ha beállítom, hogy pl. fél óra inaktivitás után aludjon a diszk (hdparm-mal lehet-e ilyet egyáltalán USB-s külső keretben?), vagy hardveresen alvós diszket vegyek (green szériák), vagy vegyek valami magasabb MTBF-es diszket és hadd szóljon 24/7-ben? Első ránézésre mindegyik életképes lehetőség, de ha valakinek van több infója, amivel pontosabb Fermi becslést tud adni, arra kíváncsi volnék. Publikáltak már páran nagy számú mintából álló becslést (Google, meg valami storage provider, nem jut eszembe), de azok csak 24/7-es üzemet vizsgálnak. Ja és tudom, hogy a kérdés marginális fontosságú, de attól még lehet érdemi hozzászólás.

Hozzászólások

Tapasztalataim szerint sokszor döglik meg úgy egy vinyó, hogy megy, leállítják, és soha többé nem indul el újra (nem pörög fel). Tehát ha a fogyasztás nem érdekes, én nem kapcsolgatnám ki. Egy lemez felpörgetése sokkal nagyobb terhelés csapágynak, motornak, mint a folyamatos pörgés, és egy forgó csapágy kevésbé áll be, mint egy álló.

Ha a magát kétpercenként lekapcsolgatós fajta, akkor semmiképp se.

Szerintem ez hit kérdése lesz. :)

Hát, ha már nyűgös, akkor mindenképp.

Folyamatos uzemben jaro diszkek ritkabban halnak meg. Nekem folyamatos uzemben tobbnyire olyan lemezek haltak meg teljesen, amik elegtek. Regen Quantum/Maxtor, ma ilyen SFF gepekben, zart terben mas vinyok is (meg a case is megolvad/deformalodik). Szektor hibak is ritkabbak. Allando kapcsolgatas alatt levo lemezeket viszont sokat kell cserelni.

A tanulsag, hogy ha folyamatos uzembe jaratod a hdd-t, akkor nagyon fontos a hutes. De ez nem azt jelenti, hogy nem szabad melegedni az eszkoznek, hanem hogy el kell szallitani a hot. A Google egy kutatasa szerint a jobban melegedo lemezek erdekes modon tovabb birtak a gyurodest.

Egyebkent ez altalanossagban minden elektronikai eszkozre igaz (ha a kondenzatorok nincsenek direkt a ho utjaba rakva a tervezett elavulas miatt, ami a mai trend). Az olommentes forrasztas es a BGA ota a hoingadozas/razkodas a legnagyobb ellensege az eszkozoknek. Nem veletlen hogy peldaul autoban olmos forrasztas van meg mindig.

Fura. Nekem egy 2TB-os WD green van külső házban a WDTV Live-omra kötve, naponta fél-, vagy másfél-két órán használva, amúgy meg lekapcsolja magát. Nem is emlékszem pontosan, két vagy három év óta üzemel, hibátlan.
Most gondolkodom megduplázni a kapacitást, szerintem az is valami green széria lesz. Eleinte én is féltem a lekapcsolgatós üzemmódtól, de egy idő után leszartam. :)