esxi 5.5 shared storage aktív nodeok között- tapasztalatok?

Fórumok

Sziasztok!

Free esxi kerülnek két fizikai nodera, minden nodeon lenne 5-5 VM, illetve van egy külső storage FC csatlakozással.
Megoldható-e, hogy a létrehozott LUNok több helyre is fel legyenek csatolva? 2-2 VM csak olvasna, ők például aktív-aktív felállásban működnek, a másik 2-3 pedig aktív-passzív üzemmódban. (Az IP váltást a nodeok között kernel oldalon oldanám meg.) De van egy LUN amit szinte minden hová fel kell csatolni...

Hozzászólások

Az ESXi-ben mar van multipath alapbol, szoval elvileg megoldhato.
Amikor az iSCSI-t teszteltem elerheto volt a multipath, mert tobb IP-n is ott volt a LUN.
Lehet Round-robin-t valasztani, vagy fixed path-ot(last used).
Ha RR-ben van akkor automatikusan felhuzza a kernel a masik elerheto path-ot, ha az aktualis lehalt.

Nezd meg ezt az oldalt, eleg jol bemutatja hogyan kell beallitani: http://www.datadisk.co.uk/html_docs/vmware/storage.htm

Nem teljesen tiszta, hogy mit akarsz kérdezni. Van több olyan iSCSI storage-om, aminek a LUN-jain levő datastore-okat számtalan ESXi host írja/olvassa egy időben.

Ez válasz a kérdésedre?

--
trey @ gépház

Igen, ez lett volna a kérdésem. Van X pici LUN - külön az oprendszereknek, és Y db nagyobb LUN datastoreként. A nagyobb LUNokat kell látnia szinte az összes VM-nek r/w üzemmódban. Ez akkor is tud működni, ha nem egy host gép van hanem kettő? Minden hoston van 3-3 frontend, 1-1 indexelő, 1-1 backend: 3-3=aktív, 1-1=aktív-passzív, 1-1= aktív-passzív.

Ahogy írtam, csinálhatsz tetszőleges LUN-t (iSCSI, FC storage-on), amire teszel egy datastore-t. A datastore-t egynél több ESXi host is írhatja/olvashatja egy időben. Ha nem így lenne, nem lenne vMotion stb. Az ilyen setup-nak igazából akkor van értelme leginkább, ha veszel legalább egy vCenter-t is. Onnantól lehet ennek az igazi előnyeit kihasználni.

Ha a kérdés az, hogy a puszta két ESXi ezt tudja-e vCenter nélkül, ráadásul az 5.5, arra most nem veszek mérget. De én úgy emlékszem, hogy láttam már ilyet. Nem jellemző, hogy vCenter nélküli telepítést kell csinálnom, vagy abajgatnom.

--
trey @ gépház

Ismerem a Ghetto-t. A vMotion előnye, hogy úgy pakolom a gépet egyik host-tól a másikra (vagy Storage vMotion esetén egyik storage-ról a másikra), hogy közben abból a gépen lógó kliensek semmit sem vesznek észre. Egy ping talán kiesik.

Persze megvan a Ghetto-nak is a helye, csak a vMotion elnevezését éreztem egy kicsit nagyképűnek. :)

--
trey @ gépház

Nekem se világos, főleg nem értem hogy jön ide a multipath kicsit feljebb.

A LUN-okra tudsz datastore-t tenni, azok mindenhonnan működnek, a lockolás a VM szintjén van megoldva.
Vagy lehet csinálni, akár datastore-on vmdk, akár direct LUN mapping, és azokat egyszerre több virtuális gépnek odaadni, némi előkészület után, szerintem erre gondolsz?

Most akkor FC vagy ISCSI? Milyen storage?