Facebook adatmentés

Robotkar pakolja a lemezeket a Facebook szerverében

Ti használtok/használnátok ilyen adatmentési technológiát?

Hozzászólások

"Robotkar pakolja a lemezeket"

Szerintem ilyet szinte bármelyik közepes vállalattól felfele találsz. Annyi különbséggel, hogy nem Blu-ray lemezekkel, hanem magnókazettákkal futkozik a robotika. Ilyenre mentek, de nagy flasht nem ad. A kezelő egyszer beállítja és el is felejti. A robot meg teszi a dolgát.

--
trey @ gépház

Akkor neked szerencséd van. Amin én dolgoztam, az csinált néha hülye vicceket. Természetesen mindig olyankor, amikor sürgősen kellett volna valamit visszahozni. :(
(pl. DEC-TL893, később meg valami IBM-es csoda, ott a hardverhez már nem nekem kellett hozzányúlni, ha a robot kezében maradt a kazetta, a DEC-esnél előfordult, hogy én vettem el tőle :) )

Találkoztam már én is nem egy rosszal. Javítottam is. Ez pl. - ami a kezem alatt volt - az egyik megyei kórház leleteit tárolta:

http://www.youtube.com/watch?v=83xHRfNXzus
http://www.youtube.com/watch?v=KLQwVXfe2IM

Persze ez kicsi, de a sokszekrény méretűek is ugyanezen az elven működnek.

--
trey @ gépház

Nekem örök kedvencem marad a TL893. (fura, úgy emlékeztem, upgrade előtt TL891 volt, de eszerint én emlékeztem rosszul és az upgrade után 896 lett belőle)

Amikor hozták, úgy néztük, mint valami csodát.
Forgótáras elrendezésben a vonalkóddal felcímkézett kazetták és egyetlen kar rohangált közöttük és a három drive között.
Ez viszonylag stabilan működött.
Volt egy kisebb verziója (TL894), ott a kazetták egy fix állványon voltak és a kar szaladgált két tengely mentén. Ez valamiért jóval gyakrabban döglött meg.

Minden hülyeségük ellenére szerettem dolgozni velük.

Kórházi adattárolás szintjén sokáig erőltették a DVD jukeboxokat, de hosszú távon hullottak ki a hibás DVD diszkek, mint meghekkelt ATM-ből a műbankjegyek. Úgyhogy az evolúció visszahozta a kazettát. Persze az is meghibásodhat.
A fő kérdés, hogy ez a Blu-ray, az tényleg elég tartós-e?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem nagy kunszt. Nekünk is van egy HP tape library, 2x 15 kazi megy bele és 2 driveba adagolja egy fogaslécen közlekedő robotkar...
-------------------------
neut @ présház

Sokan kifogásolják a lemezek élettartamát. A kérdésem inkább arra irányult volna, hogy konkrétan tape-ről cserélnétek-e BD-re.

-------------
"Mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni a sárban - kis idő múlva rájössz: Ő ezt élvezi..."
Winben blogja

Bennem az merült fel hogy egy 100GB-os BD-RE XL lemez olyan 50-60$/db körül mozog(nagy volumenben se tudom 20-30$ alatt elképzelni). Ez a GB/ár kérdésben a HDD arákhoz képest soknak tartom. Akkor csak a kisebb energiafogyasztás volt a cél? (és akkor még a BD lemezek kérdéses élettartamáról nem is beszéltünk, meg a BD-RE XL 4x írási (max 20MB/s) sebességéről sem)