Csak ventilátort pörgető ASUS K50AB

Sziasztok!

Adott édesanyám 3-4 éves ASUS K50AB laptopja, ami gyakorlatilag asztali gépként üzemelt eddig, talán 5x ha elhagyta az iróasztalt. Tegnap azonban bekapcsoláskor csak a ventilátort pörgette fel teljes fordulatig (és úgy is tartja), de semmi további változás nincs. A power led világít, más nem. Töltő csatlakoztatásától függetlenül a töltés visszajelző sem világít. USB portra sem küld ki feszültséget, legalábbis az optikai egér nem világít.

Amit eddig próbáltam:
- fórumokon gyakran szerepel az áramtalanítás - bekapcsológomb-nyomás fél percig - villany vissza módszer, ez semmilyen kombinációban nem eredményezett változást
- szétszedtem a gépet és egyre több eszközt eltávolítottam belőle: HDD, memória, DVD, kártyaolvasó, WiFi modul. Ez sem változtatott a dolgon
- kipróbáltam egy régebbi, de azonos foglalatú másik CPU-val is, szintén semmi
- a töltőt multiméterrel megmértem, jónak tűnik, terheletlenül 19.3V-ot ad (19V-os a táp)

Fentiek alapján én alaplap hibára gyanakszok, azon belül is a tápellátás hibájára (ugyanakkor nem tartom kizártnak, hogy más a probléma). Valaki találkozott már hasonlóval? Egy alaplap cserének nem örülnénk, mert gyári alkatrészként valószínű nem éri meg, a használtaktól meg őszintén szólva félek (miért bontanak ki egyet ha működik a laptop?). Minden ötletet előre is köszönök!

Hozzászólások

Hello!
Ennek a típusnak nem jó a gyári hűtése, találkoztam hasonlóan döglött példánnyal.
Esélyes hogy a VGA chip lábaival van probléma, sajnos a folyamatos túlmelegedés idővel tönkreteheti.

Az nem jelent semmit. Egy rakas BGA forrasztas hibas laptoppal talalkoztam mar en is, amin semmit sem csinaltak szinte (peldaul Office vagy recept olvasas, stb).

Gany modszer, de ha szetszeded es a chipre felulrol erot fejtesz ki, akkor van hogy elindul. Na ekkor 100% hogy a forrasztas engedett el.

Bizonyos olcso notebookoknal - amely kategoriaban a haz eleg gyenge - eleg nyomast gyakorolni a hazra a megfelelo ponton. Peldaul HP NX6110-nal ez a touchpad felso keretenel van.

Javitani csak akkor erdemes, ha draga a noti. BGA reflow/reball-ra keress ra a neten! Magyarul BGA vagy alaplap/GPU javitas neven fut.

NX6110 sajnos mar nem er annyit, mint a javitas. Ha ganyolni akarsz, akkor szetszeded es beszoritasz a muanyag vaz es a chip koze valami enyhen rugalmas dolgot (ami nem olvad meg). Volt olyan noti ami tobb evig ment igy (miutan a tulaj azt mondta, hogy "csinaljak valamit")..

Lehet persze holegfuvozni, Youtube tele van jobbnal jobb megoldasokkal :)

https://docs.google.com/file/d/0B0gTjLciAQ85WHI0WHBuSEtZLUk/edit

Azt a helyet ahol kevesebb mint 3 hónap garanciát adnak a javításra érdemes messzire

elkerülni, ugyanis az otthagyott pénzünkkel akár erősebb szélben kiállhattunk volna a kertbe

felemelt kézzel és szélnek ereszthettük volna ☺

Volt valaha is kompresszorral takarítva? Mert 2-3 havonta nem ártana, ha sokat megy.

Nem. De amikor szétszedtem, egyáltalán nem volt poros. Végig az asztal lapján volt, megfelelő szellőzés biztosított volt mindig. Nem is volt jellemző, hogy használat közben nagyon felpörgött volna a ventilátor, pláne nem 1-2 mp-nél tovább. Ha így is túlmelegedés miatt adta meg magát, akkor elég silány minőség..

Az eddigiek alapján jól értem, hogy mindenki a chip hibájára gyanakszik? Tehát vagy alaplapcsere, vagy kuka?

a szériából 2 géppel találkoztam, az egyiknél szalag kábel cserére szorult, a másik meg ventillátor, előbbinél hasonlóak voltak a tünetek mint a te esetedben

//meg a hűtő pipe lyukas volt és kiszökött a gáz belőle :)

Északi híd+VGA BGA csere oldja meg tartósan a problémádat.

Igen, határozottan.

Biztosan nem pengetnék ki egy szériahibás, otthoni felhasználásra kitalált laptop bizonytalan javítására 30k-t, mikor felújított üzleti kategóriájút kapsz 60k-ért.

Ebbe még nem számoltuk bele azt, hogy eladod az Asus-t, amiből ugyebár még nyersz egy kevés pénzt.