win7 távoli nyomtatók nem látszanak

sziasztok!

adva vannak win7es gépek, amiket távolról kéne nyomtató telepítés miatt elérni. a gépek domainben vannak, vegyesen winxp és win7 környezetben. a win7ek szaporodnak, de ezzel együtt jött egy új, rejtélyes állapot. nevezetesen az, hogy a távoli nyomtatók kezelése egyre nyűgösebb, hiszen a win7eken nem látszanak a távoli nyomtatók, ha win7-ről nézi az ember (érdekes, hogy xpről kényelmesen adminisztrálhatók tovább...).

a dolog úgy néz ki, hogy rácsatlakozáskor (\\gépnév\, majd ott távoli nyomtatók kezelése) teljesen üres folder fogad. a legtöbb, amit el lehet érni, hogy "nincs hozzá engedély". de ezt még domain admin jogkörre is, lokál adminnak is távolról, akárkinek. a neten keresve ez a jelenség közel sem egyedi, sőt egy frissen telepített win7 (domain-en kívül, tehát nem esetlegesen bugos policy-vel megfűszerezve) is pont ugyan ezt tudja. a távoli nyomtatók nem férhetőek hozzá. kétféle megoldást találtam erre a neten (egyik sem járható út, nálunk semmi eredményt nem hozott)

- az egyik megoldás szerint meg kell osztani egy nyomtatót, és onnantól az összes látszik, adminisztrálható. hurrá, egyfelől nem akarok megosztott nyomtatót, másfelől nálunk ettől csak az a nyomató kezelhető, amit megosztok. bár tény, hogy akkor nem csak a share, hanem a nyomtató is adminisztrálható, driver piszkálhatok, akármit).

- a másik megoldás szerint a spoolert kell hozzáférhetővé tenni az alábbi szerint: "Please try set to "Enable" this policy on the Win7 machine with local printers: Group policy - Computer Configuration - Administrative Templates - Printers - Allow print spooler to accept client connections". sajna ez sem hozott megoldást (konkrétan semmit, még csak annyit sem, mint a másik megoldás.

van valakinek ötlete mi lehet emögött a hiba mögött? ez így gyakorlatilag visszalépés lenne (xp-ken ment, xpről most is megy, de win7ről win7-et nem lehet így piszkálni). ne azért kelljen már egy winxp-t megtartani, hogy a win7-eket adminisztrálni lehessen... az elég komoly vicc lenne. :(

KIEGLSZÍTÉS: a policy beállítás, mely szerint a spooler engedélyezzen kliens kapcsolatokat, pár gépen megoldást hozott. páron meg nem. no, így még értelmetlenebb, hogy vajon mitől. sőt, a beállítás ahol eredményt hozott ott a kapcsolódó gépekben volt eltérő hatás! tehát A-gépen beállítva, ettől B-gép el tudta érni a nyomtatókat, C-gép nem.

tényleg senki nem futott még ebbe bele, csak a "fél net van tele ezzel"? :)

Hozzászólások

win7 verzió?
Én is most ettem meg.
Home akármivel nem megy.
Most lesz teszt ultimate-val. Ha jó akkor update kell sajnos :(

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

elnézést, ezt kihagytam, mivel inkább tűnik valami gyökér bugnak, mint verzió dolognak. szóval enterspájz verzió, full patch természetesen naprakészre (azt még nem néztem meg, hogy vajon a szűzies telepítő utáni állapotban másképp viselkedik-e, de azért nem annyira releváns, mert 1000+ gép esetén amúgy sem opció, hogy reinstall mindet, mert az úgy móka :(

--
xterm

Őszintén szólva nem teljesen világos, hogy mi a probléma.
Miért nem egy szerverre telepíted fel a nyomtatókat, osztod meg, majd vagy GPO-val, vagy a login script-ben (cscript prnmngr.vbs) húzod fel őket (a júzer csoporttagságának megfelelően)?

akkor valamit tényleg nem értesz, próbálom másképp leírni. adva van egy feature, a távoli nyomtatók kezelésére (megfelelő jogosultsággal, páldául a távoli gépen admin joggal bíró userrel). csatlakozol a másik géphez (pl start futtatásba bevésed, hogy \\másikgép és feljön egy folder, ahol xp-k esetében láthattad pl. az ütemezett feladatok foldert és a nyomtatók foldert. ez utóbbira kattintva láttad a másik gépen telepített nyomtatókat. win7 esetében (win7 csatlakozik win7re!) ez úgy kéne kinézzen, hogy a folder menüjében látod, hogy távoli nyomtatók megjelenítése. no, ez bugos/félrekonfigolt akármi, mert itt NINCS semmi.

amit mondasz jó, ha feltelepíteni akarod (tud azért orbitálisan ágyúnaszáddal hangyafaszra lövés lenni, mert ugye nem csak domain létezik a világon). de egy helyik nyomtató (erről volt szó) konfigurálására ez nem megoldás egyáltalán. a gond az, hogy bár működnie kéne, nem megy, ezért írtam a postot, hátha valaki már megoldotta. ugye a neten 2 megoldás látszott leggyakrabban, de nekem egyik sem működött (az egyik baromság is, de ettől megnéztem, mert b tervnek még akár jó lehet, ha csak az a szánalmas megoldás lesz... de persze nem.

így remélem érthető amit szeretnék :)

--
xterm

hm. részben igazad lehet, mert ha félre akarom érteni így könnyen félre lehet.

feladat: működésre bírni ezt a funkciót: távoli nyomtatókezelés a távoli gépen (telepítés, konfigurálás, stb).

persze a teljes szöveget elolvasva, pláne a későbbi bejegyzéseket azt hittem érthető, de neked legyen mondva, igazad lehet. így már egyértelmű?

módosítás: megnéztem a kérdéses mondatomat, amit félreértettél, nevezetesen a telepítés miatti elérést értetted úgy, hogy csak és kizárólag telepíteni akarok. nem ez volt a gond, telepíteni tudok. de a telepítés miatt el akartam érni a nyomtatók listáját és már ezt nem tudtam elérni. ezt a hibát akartam orvosolni. ezt a policyből kiszórt nyomtatókkal, pláne nyomtatószerverrel nem tudom. így igazából félreérteni sem lehetett, csak szándékosan :)

--
xterm

[off]
win7 távoli nyomtatók nem látszanak
...
van valakinek ötlete mi lehet emögött?

Túl messze vannak.

-

a win7ek szaporodnak

Zs kat. soft porn.
Előbb-utóbb az agyadra megy.

-

jött egy új, rejtélyes állapot

Keményedik a sztori...

a dolog úgy néz ki, hogy ... teljesen üres

Ez normális, ha a legtöbb, amit el lehet érni, hogy "nincs hozzá engedély."

akárkinek

Hát ja... Ez így sokat elmond a kapcsolat minőségéről...

a neten keresve ez a jelenség közel sem egyedi

Sajnos.

kétféle megoldást találtam erre a neten:

1. az egyik megoldás szerint meg kell osztani

Uuuú...?

nálunk ettől csak az ... kezelhető, amit megosztok

Nem elég...?

bár tény, hogy akkor ... piszkálhatok, akármit

Na látod... Az is valami.

2. a másik megoldás szerint a spoolert kell hozzáférhetővé tenni

Előbb-utóbb jah...

"Please try set to "Enable" this policy ... to accept client connections". sajna ez sem hozott megoldást

Valami nyelvi probléma lehet, vagy kommunikációs hiba az interfészek között.

van valakinek ötlete?

Jól néz ki...?
[/off]

:)

valaki más esetleg még nem találkozott ezzel a jelenséggel?

--
xterm