A telefonálni tudó minitablet

Fórumok

Eddig nem vágytam okostelefonra, de egy effélét lehet hogy majd megpróbálok beszerezni:

http://www.hwsw.hu/hirek/51618/hp-slate-6-7-tablet-okostelefon-android…

Ennek az az oka, hogy eddig semmi pluszt nem nyújtott volna nekem az „okos” telefon a butatelefonhoz képest. Telefon kell nekem, de telefonálni lehet a butával is. Minden egyébre meg tök pici a képernyője. Nekem akkor lenne jó egy efféle, ha lehetne rajta olvasni az odt formátumú műveimet is elviselhető méretben, meg legyen benne sok memória a zenéim számára. Én már bizony olyan fosszilis vénember vagyok aki offline szereti hallgatni a zenéket.

Na most 7 hüvelyk, az már kb fele akkora mint a laptopom monitorának szélessége. Az már okéságos erre, ha valahogy fel lehetne szuszakolni rá egy LibreOffice-ot. De mert Android=Linux, erre van remény azt hiszem.

Ettől még nem biztos hogy tényleg veszek egy ilyet, ez nagyon sok mindentől függ (nem utolsósorban az árától is), de legalábbis nem tartom már lehetetlennek.

Igazából most kezdem e hír miatt úgy érezni, hogy a nagy technikai fejlődés végre lassacskán figyelembe veszi az én igényeimet is.

Hozzászólások

7"-es készüléken max.headsettel tudsz normálisan telefonálni.
Vegyél egy Galaxy Note 3-at, azon már lehet olvasni. Ha ráraksz megfelelő szoftvert, talán odt-t is.
Ja, hogy kicsit drága? Viszont lehet vele telefonálni is és már tabletként is elfogadható a mérete.

Nálam az 5" hozta meg az áttörést. Ez a méret már elfogadhatóan látszik.
Amikor az OV01-et megláttam paramétereiben és árban is jónak tűnt. És nem is csalódtam benne. Igaz csak egy hónapja van meg és mivel nem vagyok annyira rákattanva, még csak ismerkedem Android stílusával.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Hm, bocs de engem ez nem győzött meg. Szerintem még inkább olyan izé is... „előkelő” vagy „geek” vagy hogy is mondjam... szóval, mondjuk annyiból egyetértek veled, hogy kényelmetlen lehet annak, aki nagyon gyakran telefonál. A főnökasszonyom például szinte többet beszél telefonon mint anélkül, neki valóban kényelmetlen lenne. De én nagyon ritkán telefonálok. Muszáj hogy legyen teléefonom sajnos, holott csak púp a hátamra, abszolút nem igénylem. De kell mégis hogy legyen, ellenben valóban csak nagyritkán. Na most én tehát nagyobb hasznát venném egy olyan masinának, ami alapvetően másra való, olyasmire amire nagyobb szükségem van, de amikor nagyritkán muszáj, akkor tudok vele telefonálni is.

Nem mintha oda lennék a tabletekért, szó sincs róla, nagy bennem az ellenérzés az érintőképernyők ellen. De inkább az, mint egy telefon. Azon legalább olvashatom a műveimet, meg hallgathatok zenét, és feltételezem hogy az akksija is tovább bírja, mert nagyobb készülékbe erősebb aksit lehet belerakni. Na de igazából tabletre sincs szükségem, szóval sajnálom rá a pénzt. Ellenben ha kiváltaná a telefont, akkor már meggondolnám a dolgot, mert a telefon a szememben most egy szükséges rossz, a tablet azonban olyasmi volna, ami bár nem szükséges, csak egy luxustermék a szememben, de olyasmi, ami ha luxus is de mégis örülnék neki, mert azért mégis van haszna. De mert tényleg luxus, csak akkor adnék érte pénzt, ha kiváltja a „púp a hátamra” telefont.

A linkedben a 7-es számjegy arra utal, ez is 7 inches? Ha igen, köszi, mert legalább látom, kb hogyan néz ki egy ekkora kütyü. Igazából egyre jobban tetszik. Bár semmi esetre se mostanában fogom megvenni.

A lenovo A3000-t lehet ugyan úgy telefonnak használni, csak egy kicsit kényelmetlen, túl széles hogy átfogjam. (meg hülyén is néz ki)
A másik problémája, hogy az európai változatból kihagyták a gsm telefon részt ( a kínai firm az tudja) itthon marad a skype és a viber (viszont ezt 2 simkártyán tudja). Biztos lesznek ügyes emberek akik majd felokosítják hogy itt is menjen a gsm voice, vagy hekkelnek rá egy kínai firmware-t.

Ha komolyan gondolod a bringázást az utóbbit csak akkor, ha van pénzed. 6-8 e km-enkét (1év) alatt elkopik/elveszik/eltörik. Valami 10e alatti komputer pont jó hozzá, 30e-ért évente cserélni talán kicsit drága lenne.
Régebben én egy motorola defy+ vittem magammal a bringázáshoz, bringás felszerelések zsebeiben elkottyant, nagyon szuper, de kicsit minden máshoz lassú. Aztán vettem egy xperia z-t ami ugye 5" és simán befér az osztott zsebű bringás kabátba is, sokkal jobban bírja a hideget, mostanában ebben az ősz vége szerű -2 - +8 fok közötti időben simán bírja üzemben 4 órán keresztül a hideget, de a -6 -8-at is bírta 2-3 óráig mikor volt ilyen hideg, persze testhez közel tartva (a bringás zseb a lélegző kivitel miatt azért bőven átizzad). Nem mondom, hogy nem voltam már kint hidegebb időben(-10 alatt de inkább a szél számít sokat ilyenkor is), de nem egy jó móka, ilyenkor max 1 órát érdemes kint lenni, ezért nem is lehet teló szempontból referencia.
Míg a motorola vígan bírta hogy be legyen kapcsolva a GPS és menjen a tracker (van 1-2 jó kerékpár tracker androidra) addig a xperia z nem bírja, és mivel nálam azért jó időben van jó pár nagyobb út, nem szeretek telefon nélkül lenni és mivel a xz nem cserélhető akkus model, így bikekomputert használok távolságmérésre. Ezen csökevény kivételével mindenre jó.
Ezeket csak azért írtam, hogy a méret megtévesztő lehet. A bringás cuccok meg elég sok hwt felvesznek, és a bringás cucc ajánlott főleg ha 10 órákat biciklizel.

A te céljaidra szerintem még korai. A kernel ugyan Linux (ellátva sok minden kiegészítéssel) de a userspace más. Eléggé.

(Nem mintha kéne) Nincsen rajta X11, így a LibreOffice nem megy rajta alapból (*)
Annyira meg nem könnyen hackelhető, hogy rendesen feltegyed rá (és még működjön is). Nem olyan szabad, mint egy notebook. Lehet ügyeskedni, én is szoktam ilyenekkel szórakozni, de ez nem olyan, hogy "baj esetén beteszek egy rescue CD-t, az megoldja".

A hét hüvelyk nem a képátmérő? Kisebb lesz, mint a laptopod.

(*) tudom, van LO meg OOO fordítás Android alá, de tapasztalatom alapján lényegében használhatatlan. Kis képernyőn végképp.

Valami van (ránéztem), de virtuális billentyűzettel (ahol az ESC-et úgy kell kirimánkodni) nem lesz jó élmény.

Van terminál emulátor is, abból sok parancssori programot tudsz futtatni, de nagyon sok minden hiányzik/másképp van. Pl. nem az általad megszokott GNU userspace.

Nem fogod 100%-ig visszakapni azt az élményt, amire vársz. A tablet nem egy kisebb notebook. (Jó talán már, van olyan is)

Természetesen nem nagy mennyiségű tartalom előállítására kell, csak a már korábban megírt műveim olvasására főként. Ellenben ismerem magamat, tudom hogy soha nem vagyok képes elolvasni egyetlen régebbi művemet se úgy, hogy itt-ott be ne szúrjak egy-egy betűt vagy szót vagy ilyesmi. Szóval nem nagy mennyiségről van szó, mondjuk durván egy 200000 szavas regénynél egy olvasás esetén be kell vinnem vagy ki kell törölnöm tegyük fel kb 50 szó mennyiséget, de ez is már közel a top, többnyire csak 4-5 szóról van szó.

Azaz főleg olvasnom kell tudni a dolgokat, nem gond ha a szerkesztés nehézkes, de az azért muszáj, hogy lehetséges legyen.

Pont azért egészítettem ki a tábla árát egy ahhoz forgalmazott billentyűzettel, hogy ne is kapjak kéz- és agyzsibbadást a tapogatva írástól (a gyakori mellébökés miatt a backspace területén messze több volt zsír, mint máshol), de ne is érezzem úgy, hogy van egy normál méretű tasztatúrám, egy zanzásított monitorral.

Skype nem játszik. Azt megvette a Micro$oft.

Különben sem akarok variálni. Mert mi van ha nincs arrafelé Internet ahol vagyok. Simán telefonálni tudjon. Nekem még úgy is megfelelne, ha nem lehetne a fülemhez tartani, hanem mittudomén a tenyerembe kéne venni kinyitva, aztán úgy működne hogy szembenézve vele „beszélek hozzá”, a mikrofonjába. Csak jelezze összecsukva is ha hívásom van.

Mivel mindenki tudja, érti miről van szó, ezért az ilyen apróságokat _szerintem_ nem feltétlenül kell szóvá tenni!
Ez a nyelvbotlás kategória.
Legfeljebb, ha ismétlődik, mert akkor rögzülhet a dolog. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Poliverzum a tableten olvasni akarja az odt fájlokat, nem szerkeszteni, ezt írta. ODF olvasó kétféle van. Az egyik direkt tabletre fejlesztve megpróbál nulláról egy ODF olvasó írni. Ez nagyon lassan és nagy erőfeszítések árán lehet csak feature complete. Viszont Poliverzum egyszerű szerkezetű regényeihez tőkéletes lehet. Ilyen pl. az EuroOffice for Android, a Google Playen megtalálható. A másik megközelítés, hogy egy kvázi teljes ODF implementáció (LibreOffice/AOOO) forrását addig reszeljük, amíg le nem fordul Androidra. Ekkor egy tökéletesebb, ám nagyobb alkalmazást kapunk. A menüs/eszköztáras LibreOffice for Android valóban nem sok mindenre jó. Viszont van ezen az alapon csak olvasó alkalmazás is, de még nincs fent a Google Playen.

Maga gép nem tűnik rossznak, headsettel kifejezetten élhető is (főleg, ha amúgy zenét hallgatsz rajta).
Az android kb. a linux világ windowsa egyébként, nem sok esélyed van értékelhető eredményt elérni ha a megszokott eszközöket szeretnéd használni.
Viszont, ha veszel egy BT-os billentyűzetet, akkor el tudom képzelni, hogy egészen használható kütyü.

FathoM

android=linux...kac kac kac.....azé' mer' a kernele a Linux kernelre épül még messze van bármelyik asztali Linux-tól

a userspace az vajonmiiii??? :D

Nem lenne egyszerűbb, ha csinálnál egy rtf-et a "művedből" és arra azért nagyobb eséllyel találni szerkesztőt.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Poliverzum kérdése sima ügy, miután van LibreOffice androidra is.
Az egy más kérdés, hogy mennyire, illetve jól működik-e.
A 7 collos tablettel - egyetértve egy korábbi hozzászólóval - inkább headsettel lehet normálisan telefonálni.
Amúgy a mérete miatt ez már erre furcsa.

http://kindlefiremagyarul.blogspot.hu/