Merevlemez árak alakulása 2014-ben (?)

Ismer-e valaki valamilyen megbízhatónak tekinthető előrejelzést a témával kapcsolatban 2014-re?

Tulajdonképpen az a problémám, hogy a Google a számomra értelmesnek tűnő kulcsszavakra állandóan azokat a régi híreket dobálja fel, amelyek szerint a 2012-es áradás után az árak 2014-ig nem fognak csökkenni, engem viszont a jövőre vonatkozó trendek érdekelnének.

Hozzászólások

marciusig minden oke lesz, aztan 13-an delben lesz egy arviz tajföldön, utana felmennek az arak

most olvastam, megbizhato forras

Ez az előrejelzés meteorológiai értelemben természetesen plauzibilis, mindazonáltal engem az efféle nedvesedési effektusok lecsatolása utáni trendek érdekelnének.

Elnézést kérek a félreérthető megfogalmazásért.

(Egyébként "Thaiföld", nem tájföld. Utóbbi a tejföl birtokos esete.)

---
Science for fun...

nagyon jó minőségű és állapotú kristálygömböket árusít a szomszédom, ha gondolod megkérdezem, de lehet nem fogja tudni mi az a merevlemez, kicsit ezo a drága.

ugyanitt jövőheti lottószámok olcsón eladóak. lehet választani is, okosba!

(most veszem észre, hogy nem fun topic, bocsi)

Most már olcsóak. Wd red 3T 26k. :)

Vajon a gurukat, akiktől a "megbízható" becslések érkezhetnek mennyire érdekelheti a forgótányérosok árának alakulása? Szerintem napjainkban ha valamire, akkor az SSD-re és a microSD kártyákra nagyságrendekkel jobban figyel mindenki.

És körülbelül arra, hogy melyik évben lesz a lakossági "normál" (300 ... 500 GB) háttértárnál a forgótányér --> SSD áttörés?
(Emlékeztek még a CRT --> TFT átmenetre?)

Addig pedig valahogy át fognak vegetálni a forgótányéros gyártók. Illetve próbálnak még néhány évig életben maradni a több TB-os kategóriában.

2013-ra vonatkozó ilyen elemzéseket én is találtam, és valóban, mindig az SSD volt a kiindulópont, tehát teljesen igazad van. Engem pont ezek a trendek érdekelnének 2014-re. Ahogy olvastam, mind az SSD-knél van műszaki áttörés, mind a merevlemezek gyártói feszegetik az 5 TB-os határt. Arra lennék tehát kíváncsi, hogy (gazdasági) szakértők szerint ennek a két hatásnak mi lesz az eredője 2014-ben.

---
Science for fun...

Nincs az SSD-k terén akkora áttörés ami nagy áringadozásokhoz vezetne. Bevezették a 19-20nm-es eljáráson készülő chip-eket, a Samsung a TLC-vel kísérletezik (most látom hogy valami v-nand-al is), de kb ennyi. Talán egy ötödnyi csökkenés belefér. Maximum.

Paritásban pedig még nagyon hosszú ideig nem lesznek még a 200-500GB-os sávban sem ha maradunk a flash celláknál.

Mechanikát gyártani olcsóbb már nem lesz, ahogy látszik 10.000+Áfa körül van a forgótányéros alapára.
A 6 TB-os méret pedig azért nem akar kialakulni 3,5"-ban, mert a keresztirányú átmágnesezés trükkjével való látványos méretugrás után kellene valami újabb trükk, amivel négyzethüvelykenként másfélszer-kétszer annyi adatot tudjanak felvinni a forgólemezre. Újabb ügyes trükk nélkül pusztán gyártósorhangolással ez nem látszik megléphetőnek.

SSD-k: azonos árban évről évre dupla akkorát kapsz. Aztán persze a feleakkora méretűt pedig ennek megfelelően nyomott áron. És ezzel együtt a kisméretű forgótányér gyártása egyre inkább értelmét veszíti.

Árak 2014. januárjában:

- 60 GB SSD 11.000 Ft +Áfa -- forgótányérosban már nincs
- 120 GB SSD 19.000 Ft +Áfa -- forgótányérosban már nem piacképes
- 250 GB SSD 33.000 Ft +Áfa -- forgótányérosban 8.500 Ft +Áfa, jövőre várhatóan piacképtelen lesz ez is.
- 750 GB SSD 100.000 Ft +ÁFa -- forgótányérosban 12.000 Ft +Áfa
- 1000GB SSD 125.000 Ft +Áfa -- forgótányérosban 12.000 Ft +Áfa

És felette is csak 22.000+áfáig mernek elmenni a 3TB-ossal.

Látszik, hogy a forgótányéros a nagy méretűeknél (3 TB, 4 TB) fogja legtovább húzni. Véleményem szerint egy átlagos lakossági laptopban 2016-ban lesz alapértelmezett a forgótányér száműzése. És ekkortól a maradék forgótányéros gyártók csak a TB-os szegmensben gondolkozhatnak további 4-5 évig, aztán mivel a fizika határait elérték és nem látszik újabb jó trükk, az SSD árak pedig zuhannak, 2020 körül a TB-os piacról is kiszorulnak.

És múzeumban látható lesz ez is, ahogy a bakelitlemez és a magnókazetta meg a floppylemez. Szóval nem érdemes hosszú távú forgótányéros árelőjelzésekbe belefolyni. Inkább kihal, mintsem olcsó lenne.
Rövidtávon pedig április-május környékétől olcsók a hardverek.