Milyen egy jó tablet manapság?

Sziasztok!

Elgondolkoztam rajta, hogy beszerzek egy tabletet a családnak, viszont nagyon nem vagyok képben azzal kapcsolatban, hogy mit is kell tudnia ahhoz, hogy 2-3 évig használható legyen. Mennyi RAM, milyen proci...stb? Elsősorban közösségi oldalak, youtube, emailek, filmek nézésére lenne használva.

Hozzászólások

Apple termékek, vagy olyan androidos, amin stock rom van. A többi mindegy szerintem. Amúgy megy Nexus7. A többi gyagyi.

+1
Asus transformerem (is) van, imádtam amíg be nem szivatott a gyártó egy elcseszett frissítéssel amit fél évig nem javított. Ja, másik rom sem segített, mert alacsony szintű firmware hiba volt. Azóta végleg megszűnt a támogatása, pedig a vas mlg tök jó. Van egy első generációs nexus 7-em, itt háborítatlan az imádás :-D
Van egy myaudio is, amit jól megválogattam, azaz top noname, de nem vennék többet. Kijelző, akku, frissítés mind mesdze elmarad. Igaz az ára is.
(Ja és hogy mi a faxnak ennyi tab, 4 gyerekem van)

Elsősorban drága.

Ha ezen túl vagy, akkor el kell döntened, hogy mekkorát akarsz. 7-8" vagy 10".
A 7"-es Nexus 7 II elég neked, elvileg tartós darab is lesz, mivel idén jelent meg.

Ami nem fog menni ezen, az a nagyformátumú kiadványok és normál technikai könyvek, nyilván csak a kijelző miatt. Erre 10" a minimum.

Nagyobb, de drágább kettő van ami érdekes (ezek jelenleg a legkönnyebb 10"-esek): Sony Xperia Tablet Z és Ipad Air.

Nyilván egyfelől pénztárcád fogja meghatározni a beszerzendő eszközt.
Amúgy meg jó szívvel ajánlom figyelmedbe az Amazon Kindle Fire valamelyik verzióját.
Részletek alább.

http://kindlefiremagyarul.blogspot.hu/

Van rajta egy alma stilizált képe. És nem a fényes oldalán. :-D

1.5 Ghz proci, 1 GB RAM, ezzel már tudsz normálisan youtube-ozni akár HD minőségben is, a játékokkal is elég jól elbír.
MyAudio-val vigyázz, sorban viszik vissza pár nap múlva a Tesco-ba kicserélésre. Most mindenki mond valamilyen márkásat, de nem feltétlenül azok a legjobbak ár/érték szempontjából.
Lényegtelen, hogy hány USB-je van. Ha 1 mini vagy 1 rendes usb van, akkor arra tudsz usb hub-ot dugni, arra mehet egér, billentyűzet, microsd olvasó, külső vinyót külön táppal és amit jónak gondolsz.
Általában nem tudsz frizbizni velük, van amelyikre nagyon kell vigyázni. Van amelyik elég szépen melegedhet.
Nem biztos, hogy a gyári Android bevállik, a Canonymod vagy hogyan hívják, az állítólag elég jó. Bár ilyen esetben ugorhat a garancia is.
Az aksi én esetemben 5 ezer mA-es esetén 5 órát bír ki, bár levettem fényerőt is. De ez változó, hogy milyen hamar meríted le, mit használsz épp, mi fut még a háttérben.
Ha viszont elromlik, akkor állítólag tökéletes rajta zöldségeket vagdosni főzéshez. :)
Munkára leginkább laptop lehet a megfelelő, de itt a tableten is egérrel és billentyűzettel már egész jól lehet boldogulni. Mert valljuk be, az érintőképernyőt használni sem az igazi.
A jobb billentyűzetes tokok esetén a billentyűzet gombjai gumiból vannak. Azért, hogy strapabíróak legyenek. De elég erősen meg kell nyomni a gombokat és lehetőleg a gombok közepét. Tehát figyelem és erő kell ide.
Nekem 7 colos van, használható. Igaz elég kicsi. Szóval a méreteknek is érdemes utánanézni és bizony lemérni, hogy mekkora. Legyen akármilyen jó a felbontás, azért a képernyő kicsi maradhat, ha túl kicsi. Szóval érdemes méricskélni colostokkal, mérőszalaggal, vonalzóval vagy amid van.
Én az alsó kategóriát mondtam és találhatsz nevesebb kínai gyártókat is, melyek a pénzük jelentős részét nem a marketingre költik meg a nagy extrákra. De akármilyen márkát és típust választasz, a róluk olvasót vélemények, tapasztalatok sokat számíthatnak. de mégegyszer mondom, hogy aki Nexus-t vagy Samsung tabletet ajánlanak, azok ugyanúgy lehetnek elfogultak, illetve divatkövetők, mint Apple fanok esetén, ezért nem érdemes túl korán állást foglalni.

De tudom. Mert majdnem mindenki a legnépszerűbbek közt válogat, főleg ha ezek nagyon jól vannak reklámozva és mindenhol szinte csak ezek kaphatóak. Illetve a nagyon olcsók gagyik, mert a bolt minden vackot beenged, mert bárkitől bármit elhisz lassan. Ha viszont egy bolt rendesen utána néz, kipróbál, tesztel dolgokat, kevésbé népszerű és igen jó dolgokat is találhat nagyon jó beszerzési áron is. Nem a márka a döntő szempont, bár a Myaudio is szép márkát épít a megbízhatatlan tabletek gyártásával.

Két és fél éves az iPad 2-m, az aktuális, legfrissebb iOS fut rajta, a gyártó részéről teljes mértékben támogatott. Melyik ilyen korú, nem Apple tabletről mondhatod el ugyanezt?
Természetesen vannak korlátai, vannak funkciók amelyek nem elérhetőek, vannak játékok amelyek nehezen futnak - főleg ha AirPlayjel két monitoros üzemmódban használnám - de azért ez nem jellemző.
Ezzel szemben a minap néztem egy barátom tíz collos Galaxy Tab-jét - mittomén hányas - amin még mindig 2.3-as Android fut mert nem kap frissítést. Most akkor melyik volt jobb választás?

Ave, Saabi.

Állítólag az újabb IOS verzió rosszabb lett, mint az előző. Legalábbis egyes szempontokból.
Nem az számít, hogy mennyi ideig támogatott, hanem hogy alapból mennyire teljes értékű és milyen hozadékkal jár a későbbi frissítésekkel.
Egyébként egyetértek azzal, hogy a Samsung nem ad később támogatást. Azt is mondhatnánk, hogy az eddigi vásárlóit már le se szarja egy idő után, illetve újabb vásárlásokra ösztönzi. Néha nagyon is erőszakos kampányokat folytat, miközben az eszközeik se valami tartósak.
Annyit még hozzáteszek, hogy az Android bizonyos változatai később is felrakható, amit persze nem a Samsung teszi elérhetővé.

Azért az Android 2.3-as verziójához képest (ami ugye mobiltelefonra készült, nem tabletre) elég sok okosságot, kellemetességet hoz a 4.x-es sorozat, csak hogy a többfelhasználós üzemmódra gondoljak például, ami egy családban elég jól bír jönni. Szóval ha valaki mindenképpen Androidos tabletet akar - amit kevésbé értek, de különbözőek vagyunk, nem kell nekem mindent érteni - akkor a rendesen karbantartott Nexus családon kívül nem nagyon érdemes mással foglalkozni. Szerintem.
Ha az Android verzió, nem a gyártó által támogatott változatára történő cseréjére hivatkozol, akkor én meg előhozom iOS-ra a Cydiát. Mivel mindkettő használatához fel kell törni a készüléket, ami a gyártóik által nem támogatott és garanciavesztést jelenthet. Cydiával meg módosítható egy iOS kinézete és működése.

Dicséretes, ellenben én nem tudok alternatív firmware-ről amit a tabletre tudnál telepíteni, ha mégsem vagy vele elégedett.
Emellett kiegészítők hozzá a tablet kiegészítő ár x 1.5 - 3 árban vannak, amit a minőség nem támaszt alá.
A kérdés mindazonáltal, hogy ha bármilyen tableted van, játékon és mobil filmnézésen kívül mire használod?

- Ha közösen néztek filmet, akkor nincs értelme - HTPC,
- Mobil kommunikációhoz elég egy telefon ami mindig nálad van,
- Munkára egy laptoptól összehasonlíthatatlan távolságban van,
- Elektronikus könyvre ott az e-ink.
- Webre vagy elég egy nagyobb mobil, vagy kevés lesz a tablet is és akkor előveszed a laptopod

Ha pedig a fentiekre használod csak, akkor a kijelző mérete, az akku cserélhetőség/üzemidő többet számít az OS frissítésnél.

Ez csak a "miért létezik" kérdés, és arra vonatkozik, hogy nem e a felhasználói vágyakat próbálja beteljesíteni, hogy számítógép helyettesítő eszköz, miközben egy új rétegeszköz a HTPC, E-book reader, Mobiltelefon, Laptop, Okostv mellé, hogy hízzon az IT piac?
Szóval a tablet használhatósága 15 éves életkor felett nekem kérdéses, érdekes lenne más tapasztalatot hallani.

Canonymod készít tabletre is Android verziókat. Vagyis átalakítja, optimalizálja és minél több eszközhöz teszi elérhetővé.
A kiegészítők minősége gyártóktól függ. Van olyan gyártó, akik ezekre vannak ráállva, így nemcsak a tableteket gyártók csinálják.
A felhasználhatósági kört itt a témában megfogalmaztam. Ugye a laptop nehezebb, körülményesebb cipelni. Az okostelefon képernyőnél mégis nagyobb. Így akárhová megy az ember, olvasásra, videózásra, játszásra nagyon jó lehet. Talán még írni is jobb, mint okostelefonon. Az okostelefon meg mindig zsebünkben van, beszélgetésre, zenehallgatásra és hirtelen dolgokra jó. Laptop meg pl jobb írogatásra, de nem mindig van erre annyira szükség. Meg a súlya, mérete is elég nagy.

Mint írtam mi karácsonyra vettünk egy 8 colos tabletet. A szülőkhöz vittünk haza laptopot is, de kb. egyszer vettük elő. Legközelebb már csak tabletet viszünk. Ágyból fotelből netezni kényelmesebb, mint a laptop, könnyebb is, nem is kell állandóan tőltőn tartani. Ha játszani akar az asszony, ott a szókirakó meg a cut the rope. facebookra, chatre, skypera tökéletes, a böngésző elég gyors, ha főzni akar, akkor az asztalon a tablet kb. harmad akkora helyen elfér mint a laptop. Könyvolvasásra egyértelműen jobb a kindle, de vannak olyan pdfek, amiket normálisan igazából tableten tudok olvasni. Szülőknek, nagyszülőknek fotókat mutogatni is egyszerűbb. Google driveval kiválóan meg tudok osztani doksikat, amiket aztán tableten is tudok szerkeszteni.

A tabletet is 5 óránként töltheted. Vagy sűrűbben. Attól függ, hogy mekkora aksival veszed és mi fut épp a tableten.
Ha gépelésről van szó, akkor még az ágyon is kényelmetlenebb lehet. Sokat számít, hogy milyen az érintőképernyője és hogyan boldogulsz vele. Ha sötétben vagy, akkor a tablet a képernyő világítás miatt jobb írogatásra. Bár a laptop képernyője is képes a billentyűzetet megvilágítani magas fényerővel.

A fenn említet két és fél éves iPad 2-m ha tíz órát talán már nem, de nyolcat még tuti kibír egy töltéssel. Az persze előfordul, ha a két fiam rászabadul, hogy négy óra intenzív használat után már tölteni kell.
Az már rég rossz - szerintem - ha a laptop kijelzője olyan fényerővel működik hogy bevilágítja a billentyűzetet...

Folyamatos használatra gondoltam az 5 órát én is.
A monitornak ugye van fényereje. Ha nem lenne, nem látnád rajta a tartalmat. Ez épp elég ahhoz, hogy valamennyire rávilágítson a billentyűzetre is, a betűket valamennyire el tud olvasni. Persze csak este érezhető. Ha valami új ledes a képernyő, ott lehet, hogy kevésbé figyelhető meg ez.

Én egyrészt este leveszem a laptop/tablet kijelzőjének a fényerejét mert kell még a szemem pár évig, nem akarom, hogy kifolyjon, másrészt használat közben a laptopon a kijelző és a billentyűzet tompa szöget zár be, mivel én nézem a kijelzőt és nem a hasam. Így annak fénye a pofikámra, nem pedig a pocikámra vagy a billentyűzetre vetül.
Amúgy meg minek nézni a billentyűzetet? A történések a kijelzőn zajlanak.

Nem mindenki tud vakírást.
Az én esetemben is általában derékszögben van a képernyő és a billentyűzet és esténként(még nappalra is) én is alacsony fényerővel használom. Ettől függetlenül még ad némi világítást a billentyűzetre. Nem hiszem, hogy a hasaddal ráfekszel a billentyűzetre. A kezed van rajta általában.

Könyvolvasás, web böngészés, YouTube videók lejátszása AirPlayen keresztül Apple TV-re, Facebook, játék, AR.Drone irányítás (jó, voltaképp ez is játék), határidőnapló, térkép, pénzügyek követése. Ezek a leggyakrabban használt funkciók, de emellett vannak alkalmanként használt programok is rajta.
Ha dolgozom, kiválóan alkalmas PDF doksik olvasására, legalább nem foglaják a helyet a laptop kijelzőjén. A laptopom otthon igen ritkán veszem elő, egyrészt nincs mindig türelmem kivárni míg bebootol (még SSD-n sem), másrészt nagyon meleg levegőt fúj, nem szeretem ha élve perzselnek (mondjuk holtan sem szeretném).
A mobiltelefonom telefonáláson, navigáláson és zenehallgatáson kívül ritkán használom másra, böngészni, játszani tíz collon azért kényelmesebb mint 3.5"-4"-on.
Olvasásra hiába jobb az e-ink, ha tablet van, e-book reader meg nincs. Persze beszerezhető, de minek, ha tablet már van?

Gondolom azért használod jobban, mert nagyobb a kijelzője, mint az okostelefon esetén és így kényelmesebb.
A tabletnek is kell egy kis idő, míg bebotol. Tabletnál és laptopnál is van ugyanúgy készenlét funkció. A tablet esetén kiszoktam kapcsolni, hogy ne merítse egyáltalán, ha hosszabb ideig nem használom. Gondolom a te esetedben elég gyakran használod, így nincs értelme ki-be kapcsolgatni.
A tablet is képes fűteni, valószínűleg neked nem ilyen verziód van. Azt hiszem az AMD processzoros laptopok nem fűtenek annyira, egy 10 éves inteles laptopomnál azért én is érzem, hogy csakúgy áramlik a meleg belőle. Ilyenkor télen talán jó is, ha épp hideg van és fázik az ember. De nyáron az ember nem veheti az ölébe.

Mint írtam, iPad 2-m van. Persze intenzív, CPU pörgető játék közben - pláne nyáron - felmelegszik, de az is inkább csak langyos. Tudod, nem divatból van iPad-em, hanem mert tényleg jó.
A laptopom történetesen AMD processzoros (AMD Phenom II N620) és így is leégeti a szőrt a lábamról mikor ölbe veszem.
Sose kapcsolom ki teljesen a tabletem, minek? Ha hosszabb ideig nem használom - pl. mert otthon felejtettem - akkor jól elüldögél a dokkolójában, töltőn, így akkor se merül. Mondjuk ha sokáig nem használom, akkor nem is merül igazán, mivel az áramot főleg a kijelzője fogyasztja.

Ja, Van egy-két tipus ami jól bírja.
Hp Slate 7 2800:
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_1_3_hixw5nzb9b.png
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_1_3_iqd7wt90dw.png
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

1. Négymagos (quad-core) proci minimum manapság
2. 1 GB RAM alá ne add
3. Felbontásra (dpi) érdemes figyelni (minél magasabb)
4. Bővíthetőség (microSD kártya) fontos lehet!

Néhány vitatható pont:
1. Még a 2 magost sem biztos, hogy kihasználja. Valahol még az is kérdés volt, hogy számít e, hogy 4 magos. Hol látszódhat meg igazán ennek az előnye? Még mindig nagyon sok az 1 magos, ez inkább valami Hight Tech dolog lehet már.
4. Valóban fontos lehet. Ha ez sincs, akkor elvileg usb-re rakott kártyaolvasó is segíthet. Illetve a pendrive-okat is felismeri.

A 7"-os tabletem bevágom a bőrkabát zsebébe, a notebookom meg minimum egy táskát kér. Ráadásul, ha szükséges a telefonom minél további készenléti ideje akkor útközben bt headsettel jöhet tabletről is a zene, vagy hosszabb tömegközlekedés közben film, játék, net is használható.
Ehhez képest egy notebook korlátozottan mobil eszköz. Hordozhatónak hordozható, nagyságrendekkel jobban mint egy desktop gép, de hordozás közben erős kompromisszumokkal használható.
Egyszerűen nem egy kategória a kettő. Máshogy néz ki, másra való, csak sokan valami pc-pótlékot manifesztálnak bele.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Ha viszont facebookozni vagy hup-ozni akarsz, mindkettővel tudsz. Vannak kisebb méretű laptopok is, bár súlyra még így is picit több. Talán tényleg annyi, hogy tablet esetén tudsz készenlét alatt zenét hallgatni, bár ezt még nem próbáltam. Meg a másik különbség, hogy laptopoknál nincs érintőképernyő, ha netán valaki ezért van oda. Illetve ez miatt talán picit nehezebb kézben használni, bár nem feltétlenül. Egyik tenyérben a pici laptop, a másik kézzel meg géppel vagy egerezik(touchpad). A zsanér meg tartja a képernyőt közben. De 15 colos laptopoknál ezért csak elfáradna az a kéz, amelyik tartja. 10 colos alatti verziók esetén kevésbé terhelő.

Ebből már simán lehet egy jó használt laptopot venni.

vagy egy (kevesbe jo, de legalabb olcso) autot... vagy akar egy kobmeter olcso asvanyvizet.

szerk:
Nekem Nexus7-em van, 2012es, es meg vagyok vele elegedve. Nyomkodtam par olcsobbat, volt amelyik lassu volt, volt amelyik folyton vesztette el a wifi jelet, de legalabb volt rajta ethernet port (ilyent se sokat lattam)... Szerintem probalj ki parat, es meglatod, hogy melyik tetszik...

Milyen egy jó tablet? Én fordítva tettem fel a kérdést: mit várok el tőle?
Rendben, mint a legtöbbünk első gondolata: "internetezni". Ennél azért pontosabban érdemes körbejárni a kérdést. Bemelegítésnek egy alapkérdés: otthon WiFi-ről vagy a parkból is mobilnetről?

Web böngészésre például alkalmas a tablet, van rajta web böngésző. Ám többet kell várni az oldal betöltődésére, mint egy kb. 100 ezer bruttóba kerülő új laptop esetén. Ezt a kompromisszumot vagy elfogadod és ennek megfelelően akarod használni, ellenkező esetben nem fogod szeretni.

A laptopot még egy darabig nem fogja "kiütni" az életemből. Például a jelen hozzászólást az üveges kijelzőjén elkezdve ... inkább elővettem a laptopot és két kézzel gyorsan begépeltem.
Ám ha pontosan tudom, hogy mire akarom a tabletet, akkor annak megfelelőt választva jól kiegészíti az informatikai palettát. A kérdés ráadásul összetettebb. Gyakorlatilag ha sok évre tervezel, akkor az alábbi palettából érdemes a szándékaidnak leginkább megfelelő paraméterű eszközöket megvásárolni:

- okostelefon (3" ... 6")
- tablet (6" ... 10")
- 26" .. 46" okosTV vagy bármi laposTV HDMI csatlakozójába dugható TV okosító (Google Chromecast és társai)
- laptop (10" ... 17")
- asztali PC monitorral - ahol a monitor akár egy kisebb laposTV is lehet.

És persze a perifériák: külső billentyűzet, külső egér, asztali monitor akár laptophoz is.

Ezek közül szinte bármelyik szinte bármelyik feladatra alkalmas. A kérdés hogy mennyire kényelmesen vagy kényelmetlenül. Így az első lépés: mire is kell valójában és a fenti palettából mely eszköz(ök) a legalkalmasabbak az adott tényleges igényre. Tényleg tablet, vagy inkább 4" méretű WiFi képes mobiltelefon a jobb megoldás, netán az okos vagy (tovább)okosított TV? Hiszen a TV-t kevés család kerüli el.

Tapasztalatom szerint Youtube-ra és filmekre a TV kellemesebb, időjárás megnézésére pedig a bárhol zsebből előrántott, WiFi-re (és a legkisebb mobilnetre) csatlakozó okostelefon a praktikus. Nyilván a tabletnek is megvan a helye, csak át kell gondolni, hogy tényleg az-e a jó megoldás azon kívül, hogy "divatos". Én például PDF-ek olvasásra kerestem egy olcsóbbat. A paramétereit is ennek megfelelően lőttem be, például a lapok geometriája miatt ne 16:9 -es lapos fajta legyen, stb.

Picit másképp kérdezve a dolgot:
Egy 40 ezer Ft-os vagy drágább tabletnek mit kell tudnia ahhoz, hogy valóban megérje megvenni? Könnyebb a helyzet, ha nincs okostelefon vagy laptop. De még így is mi szól leginkább mellette, ami a másik kettőt is veri?
A válasz elég egyszerű. Könnyű hordozni a laptopoknál, bárhová is megy az ember, esetleg az ágyra rádől.
Ugyanakkor nagyobb is a képernyő az okostelefonoknál, így jobban lehet rajta filmet nézni, olvasni, játszani bárhol.
Alapjában véve van egy felhasználási terület és szituációk ötvözete, amikor jobban megéri tabletet használni. Vagy legalábbis sokkal kényelmesebb. De azért bőven akad olyan szituáció, akkor jobb az okostelefont vagy a laptopot használni.

Igazából ár-érték arányt érdemes nézni. Mi most vettünk karácsonyra egy alcor zest q813ix-et, 8 colos, 1024x7608-as felbontás, 40k-ból kijött, utazásközbeni filmnézésre, böngészésre, játék, pdf olvasására tökéletesen megfelel. Esetleg menj el ismerőshöz, akinek van, próbáld ki, nyomogasd meg, és ha tetszik, akkor hajrá...

En evek ota egy HP Touchpad 16GB WIFI modellt nyuzok tabletkent, az elmult 1 evben (elozo karacsonykor upgradeltem ICSrol) CM10/Android 4.1.2 volt rajta, most igy a nagy karacsonyi pihenesnel volt idom kiprobalni az ujabb romokat, de mivel a CM11 nem tokeletes meg (nincs bluetooth (3.4 kernel), vagy hibadzik a gyari browser, es az osszes webview (regi Palm kernel)), ezert most kerult ra frissen egy CM10.2/Android 4.3.1.

A cuccal abszolut nincs bajom, webet bogeszni (Chrome), emailezni, es jatszani (Real Racing 3, NFS, stb), olvasni (Kindle), filmet nezni (MX Player), TV-t nezni (XBMC+tvheadend) szoktam rajta leginkabb. Ebayen 20k kornyeken ma mar beszerezheto, egyebkent 2011-es darab, koranak megfelelo teljesitmennyel (2 magos Snapdragon S3 (nalam 192Mhz-1620Mhz kozotti skalazodassal), 1G RAM, Adreno 220, WiFi a/b/g/n (2.4/5ghz), Bluetooth 1.2, USB Host, 1024x768/132ppi/9.7" kijelzo (a kinai vackokkal ellentetben, itt minden szin megvan, es a latoszoge is kozel iPad szintu), 1.3MPixel felejtheto minosegu elolapi kamera, mikrofon es stereo hangszorok)

Az akku 6600mAh, nem cserelheto, ROM-tol fugg meddig birja, de mivel nekem van hozza vezetek nelkuli dock/toltom, igy nekem szinte mindig ebben van.

Van belole 32 es 64 gigas (ez ritka), es 3G/4G verzio is. Kb egy eve neztem, akkor meg nem ment jol a Jelly Bean, csak az ICS a 4G verzion.

Eleg jo community all mogotte, Androidon kivul ugye ott az eredeti WebOS, nyitott bootloader es egyebek miatt, akar Arch Linux, vagy Debian is telepitheto ra.

Ha valakit erdekelnek benchmark eredmenyek, akkor azokat is tudok mondani (Antuti/GLBench/3DMark/Geekbench3 ami telepitve van)

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Jó kérdés.
Minimum 1giga ram.
Két jó 1.6-os, vagy 4 közepes 1-es mag.
Bővíthető microsd-vel.
Gpu, minimum Mali 400 MP. De nemsoká inkább jobban jár az ember ha minimum Mali 400 MP4-el tervez.
Ha családnak kell, akkor ne legyen benne gsm. Attól valószínűleg hamar átmegy közös tulajdonból valakinek a személyes cuccává.
Ne gyártói, hanem stock android legyen rajta.

Érdemes elmenni valami nyomkodós helyre és kipróbálni párat. Fura dolgok lehetnek. :) Egy neves, papíron gyengébb tablet jobban is teljesíthet mint egy gagyi, de fullos specifikációjú.

Szerk.:
Állítólag a legtöbb noname billentyűzetes tok, csak a gagyi tableteket szereti. A neveseket nem.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Ips kijelző
2gb ram
16gb háttértár
Bővíthető microsd-vel
4 magos cpu
Jó gpu
Nagy aksi
8" kijelző méret.
Állítólag a lg 8.3 tabletje ilyen

Köszönöm a válaszokat!

"Attól, hogy kinyomtatták, még nem szentírás..."

Nekem most ez mozgatja a fantáziám:
https://www.asus.com/Tablets_Mobile/ASUS_Transformer_Pad_TF701T/

Magyarországon kicsit drágább, de amúgy beszerezhető kb. ~130k-ért.
- retinánál is sűrűbb display
- keyboard, ami akksi is
- 17 óra hd-videó lejátszás
- 14magos cpu, 72magos gpu
- floating apps, ami már multitasking-szerű élményt biztosít
- ujjlenyomatmentes kijelző (bután hangzik, de van benne valami)

Eközben munkához használok nexus 7-et és samsung-féle nexus 10-et is. Namost a samsungnál gagyibb, recsegőbb, ujjlenyomatosabb szart még nem láttam, meglepődtem, hogy a google ehhez adja a nevét.

Sry, persze, hogy 4 magos, azt elgépeltem :-)

Viszont hd-videót lejátszva billentyűzet nélkül meg bír asszem... 13 órát? Akkor meg mindegy. Másrészt pedig ez nem "dokkoló" azért, nem vagy az íróasztalhoz kötve vele, viheted magaddal bárhová. Nekem már volt egy tf300t-m, nagyon szerettem, az eddigi érintőképernyős mobileszközök legjobbika volt, amivel foglalkoztam. Azóta kicsit nézegettem pl. iPadet, annak a sebessége a vicc kategória ezekhez a szörnyekhez képest.

- sok az Asusnak ugy altalanosan, tularazott gagyi. Az elodje, a TF700t dokkolo karmai muanyagbol vannak es nekem fel ev utan eltortek normal hasznalat mellett, a javitasert persze fizetni kellett, a kepernyo also reszen kiszurodik a hattervilagitas es nem lehet hozza normalis vedotokot kapni. Ja es persze tele van az Asus szemethalmaz alkalmazasaival a cucc, amiket magatol ertetodoen nem lehet leszedni.

Ilyenkor meg fogja az ember és egy nem gyári Androidot rak fel.
Sajnos vigyázni kell, hogy mivel csábítanak a cégek. Adnak mindenféle extrát, aztán kiderül, hogy nem a legjobbak. Tényleg jobb ilyenkor kézbe venni mindent, mert ilyenkor látni a gyenge pontjait. Vagy jól szemléltető kép, videó kell.

A topik címe viszont az, "milyen egy jó tablet". Egy jó autó, egy jó televízió sem az olcsó kategóriából kerül ki fyi. Az ipad pedig még drágább, függetlenül attól, hogy nem jobb. Én annó rászántam egy tf300t-re a pénzt és nem bántam meg, thinkpad t61-et vettem, és azt sem. Inkább kevesebb elektronikai szarom van, de azok jó minőségűek :-)

Külföldön még éppen kapható, főleg UK-ban 100 font körüli áron a Nook HD+. DC, FullHD, 1Gb, 9", 8Gb és igen jó minőségben. Szerintem ilyen.

Sokan és sokfélét mondtak. Majd leszűröd belőle magadnak azt, amit elfogadsz.
Néhány apróságot még.
A tablet tartalomfogyasztó-, és nem tartalom előállító eszköz. Azaz, email-nézésre, gyors netezésre kiváló, s nincs nála jobb. (Kivétel talán a minimum 6 "-os phablet, de az legalább 2x ennyire drága.) Saját tapasztalatom azt mutatja, hogy az "all in one" helyett ez célszerszám, és arra kiváló. Nekem is van videoszerkesztőm meg photoshopom is a Kindle Fire tabletre, mert begyűjtöttem, de az ilyesmiket amúgy is valami rendes gépen fogod csinálni, akárcsak a néhány sornál hosszabb szöveg készítését/szerkesztését, s az már mindegy, hogy az asztali vagy laptop.
DE!
Az igényeidet magadnak kell felmérned, itt - szerintem - csak technikai jellegű segítséget érdemes kérni. Ilyet én is tettem jópárszor itt, nagyon jó ötletek jöttek be.

yandex tárhelyhez +1 GB innen:
https://disk.yandex.com/invite/?hash=MEUG6MEF
http://kindlefiremagyarul.blogspot.hu/

A bilentyűzet, egér valamennyit segíthet, ha gépelésről van szó. De így veszít a hordozhatóságból, mert akkor ezeket a kellékeket is magunkkal kell cipelni.
Bátyám azt mondta, hogy ez arra jó, hogy gyorsan elintézzük a dolgokat, megnézzük a leveleket stb. Teljesen neki sincs igaza, én is elvoltam vele akár egész nap is. De valljuk be, hogy nem az igazi, egy laptop vagy asztali számítógép sokkal jobb. Sajnos a laptop már talán túlságosan is feszegeti a könnyű hordozhatóságot, ami a használhatóság rovására is megy. Persze elfér a kézben, könnyebb kényelmesen elhelyezkedni vele bárhol. De semmivel se pótolja azt, hogy van egy nagy képernyő és egy jó billentyűzet, egér. Bár ezeket is rálehet dugni, de akkor Android helyett egy Windows vagy linux rendszernek már jobban örülnénk.

Veszel valamilyen olcsó tabletet 20-30 körül, aztán 2-3 év múlva eldobod, addig meg vígan használod. Utána megint veszel egyet.
Nem túl gyenge a hardver általában (1ghz, 512mb vagy 1gb ram), inkább a kivitel minősége szokott gagyi lenni. Pl. letörik az alaplapról az usb csati, és nem tudod többé feltölteni.
Vagy ha van pénzetek, vesztek egy iPad -et.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

(nem olvastam el a hozzaszolasokat)
Tobb tabletet kiprobaltam, es vegul azt hiszem, a legfontosabb parameteruk a suly.
Komolyan.

Sorry elírtam: Igen sok olcsó laptoptablet is képes 32 GB méretig fogadni a microSD kártyát.

(Laptopból csak a beépített kártyaolvasóval rendelkezők és csak normál SD-t, amit látsz néha csomagolva microSD-hez adapterként. Lásd: http://www.bemutatoterem.net/images/1265448954.jpg
Egyéb esetben oda is USB-microSD olvasó kell microSD olvasáshoz. )

Én eddig komoly hiányát a tárbővítésnek akkor láttam, amikor videót akartam szerkeszteni. De aztán átgondoltam, hogy tényleg iPaden akarom én ezt csinálni? Azóta nincs gond a tárhelyjel. Azt elismerem, olykor rá kell szólni a gyerekekre, hogy kicsit sok már a játék, válogatni kellene...

Ha jól látom, a Prestigio-t nem említette még senki, nekem több mint egy éve megvan, és ár/érték arányban nagyon jó, kellően gyors, nem akad, nem szarakodik, ajánlom.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"