debian, kernel frissítés után: ALERT! dev/disk... does not exit. stb...

Fórumok

Üdv,

Kernel frissítés után megadta magát a rendszer, induláskor a boot itt megáll:

http://kepfeltoltes.hu/131212/Clipboard02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Valakinek van vmi ötlete megoldásra?

Előre is thx.

Üdv. bm

Hozzászólások

Gondolom a e5028ed5 -el kezdődő UUID egy raid tömb. Ez esetben az initrd-t újra kellene generálnod (dpkg-reconfigure mdadm) egy live cd-vel és akkor már tud bootolni.

Sziasztok

Hasonló a gondom
Sima extended ext3 partició, nincs raid
Kernelfrissítés után ugyanez a hibaüzenet pedig az UUID az helyes
A 2-es kernellel a 3.-ik sorral elindult, az alatt egy update-grub2 megoldotta a problémát

1 napig, utána ugyanez a hiba
10 éve használok Debiant de ez egészen elképesztő. 8 éve egy P1-esen a 3 napig forditott kernel sokszor elsőre elindult, Azóta nem fordítottam kernelt, mindig "stable" verziót használok, ez hihetetlen. Mire megtanultam szerkeszteni a lilo.conf-ot majd a grub.cfg-t (tudom azt nem szabad de eddig jó volt), addigra teljesen átláthatatlan lett az egész
De elvileg az updade-grub2 ujraírja az egészet
Hatalmasat csalódtam a Debianban

"lehet hogy egy grub cmdline is megteszi, root=/dev/sdxy megada'ssal."
Nem teszi meg

PS:

Azóta már a 2-es kernellel se indul

Szia GCS

A kernelt de nem magamtól, az automata frissítésekkel jött kb 1 hete egy újabb kernel
Utánna már nem indult csak a 2.6-ossal - ami még fent volt - az alól próbáltam update-gub2 parancsot, illetve átírni a grub.cfg-t , kiiktatva az UUID-ot , /dev/sdxy -ra de úgysem jó. Már a 2.6-ossal se indul

Szia GCS

Kösz a segítséget. Wheezy, szinte mindig csak stable verziót használtam. 64bites
Most ujra bebootol a 2.6-os kernellel, csak az 1-1.5 hete automata fissítéssel települt legújabb 3.2-es , 3.2.0-4-amd64 (3.2.63-2+deb7u1, azt hiszem ezzel a verzióval nem bootol, a topicindítóban belinkelt hibaüzenetet adja, az UUID-al van gondja. Pedig 5X végigellenőriztem, és stimmelnek a számok
Töltsem fel valahová a grub.cfg -omat?

Uh,enyhen kupleraj van. 2.6.26-os, 2.6.32-es, es 3.2.0-s kernelek is ott figyelnek, idokozben eleg komoly valtozasok voltak a debianos kernelek es initrd-k kapcsan, szoval nem meglepo, hogy valami nem klappol minden kernelnel. Esetleg lathatnank vegre egy boot logot, miert is reklamal a rendszer, mielott ad egy shellt?

Szia

Valóban kupleráj van, mert 3 primary és egy extendeden belül még 2 logikai particó van, és a többi partición már volt egy másik Win illetve egy Ubuntu is. Már nincsenek meg de gondolom a boot szektorokban benne maradtak az információk és nem merek hozzányúlni, amíg nincs egy teljes mentés

kösz

Szia GCS

Köszönöm szépen, ott a pont:) A Te megoldásoddal bootol. Azzal a kiegészítéssel hogy nem a 3.2.63-2+deb7u1 -t kellett beírni hanem a 3.2.0-4-amd64, így:

update-initramfs -u -k 3.2.0-4-amd64

Profi vagy, Linux rendszergazda vagy?
Köszönöm a segítségedet és és a többiekét is
Elnézést, amiért a Debiant sértegettem

Debian Developer vagyok. Tudom hogy semmi sem tökéletes és azt is hogy ha valamit csak szidsz, attól nem lesz jobb. Profi vagyok-e? Azt nem tudom. Azt igen, Veled ellentétben nem szidtam a Debian-t, hanem egyszerűen beírtam Google keresőjébe a hibaüzeneted. Kiválasztottam egyet a találatokból amihez odaírták hogy megoldva. Beírtam Neked a hogyant, Te kipróbáltad és Neked is megy. Ennyi történt, nem hiszem hogy ettől profi lennék.

"Most ujra bebootol a 2.6-os kernellel, csak az 1-1.5 hete automata fissítéssel települt legújabb 3.2-es , 3.2.0-4-amd64 (3.2.63-2+deb7u1, azt hiszem ezzel a verzióval nem bootol, a topicindítóban belinkelt hibaüzenetet adja, az UUID-al van gondja. Pedig 5X végigellenőriztem, és stimmelnek a számok"

Nem lehet hogy keveredtek a csomagok ? 2.6 os kernel a squeeze-ben van oda max backports-ból települhet 3.x es kernel. Wheezy-ben van 3.2.x-es kernel.

Tipikus eset mikor a repoban stable szót hagyják distró név helyett, és amikor kijön az új stable, erre nem figyelnek. Szerintem nézd meg hogy ez történt-e aztán dist-upgrade.

Fedora 21, Thinkpad x220

Es ez stable? Csodas. Mert hgogy en szopok ugy felevente a testint disztroval, az logikus, majdnem termeszetes. De stableval ilyet :(

- ugyanigy, egyik kernel nem indult
- network dameon behal inditasnal
- nvidia driver eltunik (elozo napi snapshotban megvolt)

Ezek ilyen kis vicces dolgok, de testingen.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

1. ha testinget használsz nem értem miért lepődsz meg. laptopomon pl az van, de nem lepődök meg rajta ha valami gond adódik: fallback a pc-re amin ott a stable ..
2. általános trend az első felhasználókat alpha user-eknek tekinteni és teszteletlen szarokat kiadni (játék 'fejlesztés' stb) majd a csillimodik patch-el úgy ahogy stabilizálni a dolgokat (kritikus hiba javítások kb). Ezt a hozzáállást látom több témában is teret nyerni..

1. "Mert hgogy en szopok ugy felevente a testint disztroval, az logikus"
^^ csak azt nem látom hogy mi a szívás rajta::
vagy tudom hogy vannak benne hibák x időnként és szeretek vele játszódni, de valamiért ezt választom
vagy szeretnék csak azzal foglalkozni amivel mindenképp kell: stable..

2. No tessék. Köszi erről még nem is hallottam :). Bár ezt a félkész-kiadós mókát is lehet jól csinálni: pl. minecraft.. ..csak akkor valamit valamiért: féláron megakapod hamarabb, cserébe tudod hogy ez még messze nincs kész..

vagy nincs kedvem anyazani amikor uj kiadasnal fele tonkremegy, inkabb a folyamatos (parnaponta) apt-get-ben bizok.
Meg anno vmelyik stable csomagbol hianyzott valami (mar nem tudom, mi, 10+ eve volt) ezert lett testing, aztan mikor par eve atalltam 64 bitre es ujrahuztam, alapbol testing ment fel.

A szivas az, hogy hasznalni szeretnem, megis neha az az erzesem, hogy prebetalfa allapotban van egy frisstes utan. Van, amivel evek ota nincs gond, van, ami kronikus (pl a kernelek)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Össze-vissza frissítek, van amikor testing, van amikor Sid-ből. amd64-em van és nem emlékszem semmi komolyra. Egyszer volt gondom az Evolution-al, akkor annak x86-os csomagját használtam egy ideig. Már régen nem fordítok saját kernelt, azzal sem volt gondom. Be szoktad jelenteni a problémáidat? Szoktak rá reagálni?

Altalaban nem jelentem be, mert mar be van :) Csak feliratkozok arra a bugra en is, hogy tudjam, ha mar van megoldas.

Egyedul ezzel nem tudok mit kezdeni, hogy steam elinidtasa utan nemcsak a steam nem megy, hanem a skype is megdoglik (nincs hang)
De nem foglalkozom vele, nem hasznalok steamet.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

nálam is volt valami hasonló nálam ez segített: rootdelay=5