Dovecot 3,xTB sok ?

Ahoy,

Pár napja jelentkezett a probléma, hogy a levelező kliensek (Outlook,Thunderbird) lassan, vagy egyáltalán nem, vagy sikeresen tudnak csatlakozni a levelező szerveren futó dovecot imaps kiszolgálóhoz. Olyan is előfordult hogy az SSL kapcsolatok nem jönnek létre. Webmail-en viszonylag jól megy. A dovecot 3.1TB-ot szolgál ki maildir formátumban, a szerver Dell T710, raid 5-el.
Ami érdekes hogy néha a belső hálózatból külsős SSL-es email kapcsolatokat sem lehet felépíteni. De nem hálózati probléma, mert más adatforgalom hiba nélkül, megfelelő sebességgel működik. A dovecot egy AD-ból authentikál. AZ alap rendszer Fedora, próbáltuk Debi-vel is, de egy friss telepítésnél ott is gond volt az SSL eléréssel.
Tippeket szeretnék kérni hogy milyen gond lehet.
Köszi

Hozzászólások

Szép játékszer, ezt hozta a Mikulás? :D Komolyra fordítva a szót:
Ha ilyen gondom lenne, megnézném a logokat először is.
Aztán meg:
Van e elég RAM a gépben?
Milyen a disk load? top jobb felső sarokban kiirja "wa" értéket, ha várnia kell a lemezre a rendszernek. Még amit megnéznék az iotop, iostat.
tcpdump -al ráülni az interface-re és nézni mi történik "külsős SSL-es email kapcsolat" esetén. Esetleg tolnék telnet -et kintre megfelelő porton. Megnézném a DNS-t, stb.

-

Sorrendben ezeket nézném meg:
- iostat
- bbwc/bbu ugye van a raiden, ha nem software raid?
- dovecot log, lehet csak simán kevés az engedélyezett kapcsolat vagy kevés a futó auth szál
- dmesg és tsai, ahogy írták lehet kevés memó
- az AD auth nem ad hozzá nagy késleltetést a belépéshez?

Csak érdekesség képpen. Hétfőn délután jelentkeztek a problémák, mint derült égből a villámcsapás egyszerre 3 szerveren. Elötte senki, semmit nem konfolt, és plussz user sem lett hozzáadva. Ua. a konfig futott rajta amikor működött, mint amikor a hibákat elkezdte tolni. Igy kizárnám a konfigurációs megoldásokat, pl: dovecot szálak növelése. Jól gondolom ?

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Semmit sem lehet kizárni. Simán elképzelhető, hogy addigra jutott el annyi szálig a szerver, ami sokk lett. A logok nézegetése és processzek számolása nélkül igen nehéz más tippet adni a fenti listánál, hacsak valami nem találkozott pont ilyennel. Nálunk olyan 200G-nyi emailen szalad a dovecot, de 1000 körüli már a fiókszám, imap és pop3 vegyesen, általában SSL-el. Eddig nem volt gond. Azt sem gondolnám, hogy a tárolt emailek mennyisége és az ssl vagy bármilyen kapcsolódás között közvetlen összefüggés lehet.

Nálam is jelentkezett ilyen hiba postfixnél levélküldésnél. A szerveren régi csomagok voltak, frissítettem a certificateket, meg a postfixet is, meg saslauth ot, nem tudom melyik oldotta meg, de jó lett, igaz a levelező klienset újra kellett indítani hozzá (fura).

Egyébként dec. 3-án történt, minden ismert ok nélkül:

Dec 3 08:16:04 xyxyxy postfix/smtpd[27439]: warning: TLS library problem: 27439:error:14094412:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:sslv3 alert bad certificate:s3_pkt.c:1195:SSL alert number 42:

Ilyen hibák voltak. Ezeket frissítettem (Gentoo)
app-misc/ca-certificates
dev-libs/openssl
net-mail/courier-imap
dev-libs/cyrus-sasl
mail-mta/postfix
+ minden szolgáltatás restart után kliens restart után jó lett. Azóta megy minden (újra)

Hát igen az a baj hogy nagyon elkényelmesedtünk, megszoktuk, hogy problémáink 80 százalékára a google, vagy egy fórum megoldást ad. Már nem próbáljuk meg boncolgatni, körbejárni a problémát, minek csak időveszteség, valaki már megcsinálta. A probléma mindig az a 20%, amire nem lesz így megoldás, és ez különbözteti a szakembert az egyszeri munkásembertől, hogy ő azt a 20%-ot is meg tudja oldani. Csak manapság nem divat szakembereket alkalmazni, hiszen minek megy az anélkül is, meg drága, stb...

Ha zavar hogy van aki kérdez, esetleg megoszt tapasztalatot, akkor ne olvasd a fórumot, de ha már olvasod, akkor tartsd magadban a hasonló hozzászólásaidat, aminek nincs értelme, és még csak smile sincs a végén. Egyébként nem te szopsz a problémával, és baromi szar érzés, hogy még a hiba lehetséges okát sem tudjuk....
Több céggel a hátam mögött saját vállalkozással nem mondanám, hogy képtelen vagyok az önálló feladatmegoldásra. Nem, nem a sértődés beszél belőlem.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Nem az zavar, hanem az, amikor feltesz valaki egy kérdést, anélkül, hogy megcsinálta volna a házi feladatát, vagy közölné az eredményt, amire jutott.
Ha részletesen leírtad volna, hogy mivel próbálkoztál, mit néztél át, mit látsz, milyen beállítások vannak, logot, trace-t, akármit gyűjtöttél volna, és nem azok próbálnák meg kihúzni belőled a részleteket, akik segíteni akarnak, nem írtam volna ilyet.

Egyébként meg egy jelenséget írtam csak le, amit tapasztalok, és erről a topicról jutott eszembe. :)
--
zsebHUP-ot használok!

A jelenség teljesen általános - külföldi levlistákon is gyakran előfordul, hogy a dokumentáció hiányosságaira hivatkozva kérnek segítséget olyan dologban, ami értelmesen leírva megtalálható több dokumentációban is, és lusták használni a google/archivum egyéb lehetőségeit is.
Ez csupán lustaság, minek keressen a problémára, ha elég leírni egy levlistán/fórumban, valaki majd megírja a tutit.
Igen, általános dolog (sajnos), és ebben egyetértek Veled, de lehetett volna finomabban is utalni a jelenségre :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Letörésszerű teljesítménycsökkenést okozhat a TCP kapcsolatok magas száma.
A jelenség látszólag nem mérhető. Tehát
- nincs magas CPU terhelés
- nincs magas diszk IO
- nincs magas hálózati forgalom
Egyszerűen meg kell számlálni a hálózati kapcsolatok számát.
Az imap meg pont ilyen.