Túrázás mobiltelefonnal

Fórumok

Sziasztok!

Sokat szoktam bringával túrázni a közeli hegyekben. Kitaláltam, hogy ebben a modern világban miért ne használnám a mobilomat tájékozódásra. Szoftveres megoldásokat találtam dögivel, működnek is szépen Igen ám de a mobiltelefonom gps chippje elég gyengécske. Völgyben nem talál műholdat, csak ~500 méteres magasságban. Miután már elég idős, csere érett. Van esetleg tapasztalatotok, tudtok ajánlani készülékeket? Lehet Wp8 as is nem muszáj Andorid.

Hozzászólások

Szerintem ha erre akarod a túráid sikerét alapozni, akkor felejtsd el a mobiltelefont és vegyél egy terepre alkalmas Garmin GPS-t.

Egyébként az openmaps felénk egész jó térképekkel rendelkezik. Szépen lehet BaseCamp-be importálni, s már látod is a szintvonalakat, turistaútvonalakat, utakat. Innen vagy nyomtatsz vagy nyomod a cuccra.

Köszi a választ! Elég jól kiismerem magam a Zemplénben, e miatt nem akarnék garmint venni (bár nem zárom ki teljesen, mi van ha máshova megyek). Amúgy meg papír térkép van nálam mindig. Szóval azért gondoltam a telefonra mert csak egy kis segítségnek kell. Kényelmesebb mint a papír térkép. Létezik, hogy a mobilokba csak azért raknak gps-t, hogy el lehessen mondani, hogy van benne de amúgy túrót nem ér? Mondjuk meglepve nem lennék.

Az én tapasztalatom alapján az okostelefonos navigálásnak a nagy hátránya az, hogy az akkumulátor nem bírja eléggé sokáig.

Én az egyik telefonomon a gyári akkut egy kb. 4x-es kapacitásúra cseréltem, új hátlappal. Kb. tripla vastag lett mint korábban, így már pár órányi navigálást bír, persze nem folyamatosan bekapcsolt képernyővel. Így már használható, de messze nem tökéletes.

Ha ellenben egy Garmin GPS-t veszel, az pár ceruzaelemmel elmegy több napon át.

Túrázáshoz én vízálló modellt választanék, hogy eső, pocsolya, patakon átkelés (beleesés) ne tegye tönkre.

ez egy elég jó megoldásnak tűnik az akku bajokra:
http://logout.hu/cikk/keves_az_akksid_kapacitasa/battery_low.html

szerk: én autózáshoz hazsnálok telefonos gpst szabad ég alatt mindig hamar(max 2-3 perc) alatt talál műholdat és ha nem jön egy hosszabb alagút meg is tartsa a telefon pedig egy régi galaxy ace.

Ha csak segítségről van szó, akkor sztem bármelyik telefonos GPS megteszi. Most cseréltem én is a kiöregedett Samsung Omnia II-t egy „olcsó” chipkészletes (MT65xx) telóra. Annó az Omnia vevőjével is voltak gondok (geoládázni azért tökéletes volt), de ennek a chipkészletnek a GPS vevőjéről is hallani ezt-azt, Android alatt kell is hozzá némi matatás, hogy rendesen működjön. De ha beállítja az ember, onnantól gyorsabban talál jelet, mint a jó három évvel ezelőtti Omnia, XTRA Data fájl használatával. Ha meg ehhez is bekapcsolod az XTRA-t (és ha van adatcsomagod, akkor a további támogatást is), akkor nem lehet gond.

Úgy gondolom, hogy a mai belépő szintű telefon chipkészletek GPS terén tudják azt, amit három éve jobb telefonok.

Túrázás kapcsán én inkább a por, csepp és ütésállóságot venném előtérbe, és nagy akksiban vagy egyéb tápellátásban is gondolkodnék.

PEBKAC. A Dakota/Oregon vonulat teljesen jól használható, egyszerű, de nagytudású készülékek sorozata.
A teteje valóban borsos áron kapható, de nekem a Dakota 10 pár éve TopoGuide+NaviGuide párossal került talán valami negyvenX ezer Ft-ba. Túrázáshoz ezek közül max. a topoguide-ot kapcsolom be néha a tuhu térképe (ingyenes) mellé. Ha meg nem hazai útvonalról van szó, ott az openstreetmap - az is ingyenes - ráadásul ugayanaz a térkép elérhető Androidon is, úgyhogy azonos adattartalmú térkép használható mindkét eszközön.
Ha OSM-mel lefedetlen területről van szó, akkor ott a térképész cégek is elég drágán adják a térképeket, ez igaz, de az jellemzően nem a gyakran járt része a világnak.

"Szamomra eleg hasznalhatatlannak tunt a Garmin menurendszere..."
2006 óta használom gond nélkül, konkrétan mi volt vele a baj?

"...arrol nem is beszelve a hogy a meregdraga keszulekhez..."
Nem tudom mi jelenti a méregdrágát, de az elmúlt 2-3 évben 35k HUF pénzért mindig volt edigitalban Dakota 10.
Most emelték 40k HUF-ra: http://www.edigital.hu/Navigacios_keszulek/Garmin_Dakota_10_szabadidos_…
A turistautak.hu ingyenes rá. Komplett Magyarország turistautak térkép, 80MB körüli mérettel ha jól emlékszem. A telepítője egy darab exe, nem kell hozzá semmi varázslás, klikk és felmegy a céleszközre. Én Locus-al próbáltam Androidra varázsolni tuhu térképeket. Nem volt egyszerű és nem is hozta a kívánt eredményt a belefektetett 8-10 óra ellenére sem. Garminnal klikk és kész.

"...nagyon dragak a terkepek is."
Az igaz, hogy egy tengerészeti térkép ára 200-300 USD(amiért cserébe minden évben kapod), de ugye ezeket nem a 3,6 x 5,5 centis kijelzőre fogod megvenni úgyse és nem is kétdimenziós autóstérképet kapsz érte cserébe.

Telefon akku 8-10 óra után kifúj. Ilyen célra sajna nem jó.

Androidra a locus pro nevű app tudja pl használni a turistautak.hu térkép adatbázisát, nem tudom wp8-ra létezik-e egyáltalán ilyet tudó alkalmazás.
De a legjobb egy strapabíró, akkuval is takarékos célhardver (pl fent említett garmin).

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Esetleg lehet a telefonnal külső bluetooth gps-t is használni. Nekem még a pda korszakból van ilyen, az még rögzíteni is tud, kb. két nap a folyamatos üzemideje egy feltöltéssel.

Hi,

En legutobbi turazasomnal az osztrak alpokban hasznaltam a Galaxy S2-met az AlpineQuest nevezetu appal (maga az app fizetos, de a terkep ingyenes) es meglepoen jol teljesitett. Bar azt be kell vallanom, hogy nem vagyok profi turazo es sosem hasznaltam meg Garmin tura GPS-t (biztos jobb) de a telommal siman tudtam kovetni a turautvonalat (mit persze elotte letoltottem a http://www.bergfex.at/ -rol) es nem vesztem el. Rogton el is dontottem, hogy nekem nem kell turagps :)

Tipp: Ezek jocskan megnovelik az akkuidot es nem megfizethetetlenek:
http://www.amazon.de/15000mAh-Externer-Ladeger%C3%A4t-Smartphones-Power…
http://www.amazon.de/PowerBank-Ladeger%C3%A4t-Smartphones-lautsprecher-…

S2 + külső akksi (gyorsbolt-ban vettem), amit használok bicajtúráknál. Az vázcsőre erősíthető tartóban (bringásbolt) alul az aksi van, felül a telefon, így tekerés közben is látom. (Sajnos a kanyar-kanyar USB kábel csak egy idényt bírt. - kínai; itthon nem találtam)
Geocache-re is remekül használható. A locus (Pro)t használom itthon és külföldön is. A térképek az Open Mapsról valók.
A locus trackinget is tud. Ha nincs bekapcsolva a képernyő, akkor gyakorlatilag egész nap alig fogyaszt valamit. (tavalyi Balaton kerülés tapasztalata) Ha ráteszem az akkut, akkor este, amikor a túrázásnak vége, gyakorlatilag egy teljesen feltöltött telóm ban, és éjszaka csak az akkut kellett töltenem (évek óta rendszeres nyári, külföldi túrák tapasztalata, ahol navigálni is kell, geoládát is keresek). Megbízható megoldás.

Köszönöm mindenkinek a válasz! A bluetoothos külső gps jól hangzik, rá fogok keresni. A nyomkövetés egyenlőre nem fontos annyira, úgy szoktam, hogy megindulok egy irányba és ha ismeretlen a környék akkor megpróbálom kitalálni, hogy hol is vagyok valójában :-). Ezért az akksiidő sem olyan fontos mert alapból repülőgép üzemmódban van. Persze ha majd más hegységet választok ahol nem vagyok ismerős, akkor a fent leírtak hasznosak lesznek.
Egyébként egy Samsung Galaxy W-ről van szó (csak ez volt akkor a telenornál).

Vegyél egy Quechua C 400-ast. Ha ismered a mágneses deklinációt, akkor sokkal jobb móka mint bármilen kütyű, pláne ha nem kell tracking. Meglepően jól meg tudod állapítani a metszéspontokból a poziciódat.
Arról nem is szólva, hogy Magyarországon szinte lehetetlen eltévedni, nincs olyan, hogy mész 20km-t és nem látsz civilizációt. Úgyhogy a túlélő GPS létjogosultsága hazai terepen nem áll meg. :)

"Hát nem gondoltam volna, hogy ilyet még lehet kapni!"
Dehogynem, csak vigyázni kell, hogy ne a gagyi 1000-2000 forintost vedd meg. Enyémet most fogja megörökölni a gyerek. Én egy Cammenga 27 CS-re váltok (C400-at arról másolta a Quechua), ami ugyanazt tudja, csak jár hozzá tok, meg ami nagyon hiányzik most, hogy van rajta madzag.

Én is szoktam a mobilomat vinni tárákra, tájékozódásra viszont céleszközt használok, a telefonok jelentős része nem erre való - sem a beléjük hajított gps, sem pedig az aksi kapacitása miatt - a szoftverkínálatot nem is említve...

Garmin Dakota 10, és nem kell folyamatosan a térképet bactatni. Otthon Mapsource-ban vagy papíron jól megnézem az útvonalat, aztán menet közben csak néha (amikor jelzéshiányos helyen kérdéses a "merre van az arra") nézem meg a készüléken a térképet - általában a dashboard van elöl, idő- táv- és sebességadatokkal.
A kijelző kisebb, mint a telefonomé, problémát nem jelent a használata, pl. a TuHU térképek nagyítástól függően jelenítenek meg több vagy kevesebb részletet/objektumot, így célszerűen mindig csak annyi infó van a képernyőn, ami szükséges. Van nagyobb kijelzős kütyü is, de nekem ez teljesen elég - tudom, hogy szakadó esőben is előszedhetem, ha leejtem, akkor sem igazán lesz baja - ugyanezeket a telefonomról nem lehet elmondani :-P

Az akkuidőt nagyszerűen ki lehet "nyújtani" elemes adapterrel is.
Tecsóban párszáz forintért kaptam olyan kütyüt, ami két ceruzaelemről/akkuról, vagy 9V-os rádióelemről, vagy szivargyújtóról ad USB-n tápot.

Vagy SIM átpakolás, és adatok áttöltése a terepálló speckó (és k.drága) telefonba, vagy külön sim, külön hívószámmal+ a normál hívószám túrázás idejére történő átirányítással.
Azért egy vízálló bugyi messze nem fog olyan védelmet nyújtani, mint amit alapból tud egy terepre tervezett gps tokozása, és ugye ha érintőképernyős a telefon, nem biztos, hogy egy erősebb tasakon keresztül is korrekten fog működni - igaz, ha ömlik az eső, akkor a vastag felhőzet és a csapadék miatt amúgy sem fog a nem igazán rossz vételi körülményekre tervezett gps rendesen működni...

App: androidra g:hu appot hasznalok, nem rossz. Turistautak térkép (is) van alatta, ami szerintem itthon a legjobb.

GPS: beépített GPS vevőm nekem se túl jó erre, emiatt én is külső bluetooth-os GPS-t használok.

Fogyasztás: a bluetooth alig fogyaszt amúgy, a kijelző sokkal neccesebb, emiatt célszerű kikapcsolni / levenni a fényerőt, valamint előre letölteni a térképeket és akkor nem kell internet. Beszereztem még egy külső akksit ebayről, ami a maga 5Ah-jával sokat tud még a telóra tölteni. Vigyázni kell, hogy rendes USB kábellel töltse az ember, mert sok a gané és azokkal alig tölt valamit (BatteryWidget megmondja pl. mA-t).

Az én hozzászólásom valószínűleg nem lesz túl releváns, de azért leírom (rejtett subscribe :)).

Nekem egy Symbianos Nokiám van, amin a Trac@way programot használom (legalábbis használtam eddig) túrázásra (most látom van Androidra is). Ugyan egy picit fapad, de a feladatát tökéletesen ellátja. A telefon ha már egyszer talál GPS jelet, utána nem szokta elveszíteni. Arról nehezen tudok nyilatkozni, hogy az akksi meddig bírja, eddig még soha nem merült le túrázások alatt. :) Autós navigációval teszteltük egyszer Nokia Maps-szel, Ausztriától végig ment a navi, majdnem hazáig bírta. Az kb. 450km volt, olyan 7-8 óra legalább, és szerintem a Nokia Maps sokkal jobban fogyasztja az akksit.

Szia, nem olvastam végig a szálat, de szerintem legjobban úgy jársz, ha veszel egy Bluetooth -os GPS-t annak van külön akkúja is...

BT-vel egy okostelefon mennyit bír? A BT-s GPS nálam 8 óra alatt lemerült. Plusz a kettő közti kapcsolatban lehetnek zavarok, ami nem éppen örömmámor egy olyan eszköznél amit biztonsági okoból viszel. Akkor már inkább venni kell használtan egy Garmin Dakota 10/20-as PNA-t, ami biztosan működik majd amikor szükség lesz rá.

Általában bicajjal(sparta marathon 3.0) túrázom, ott ez könnyen orvosolható. Lánchajtású töltővel 1A/5V simán lehet hozni 10km/h sebességgel.
http://www.amazon.com/Bicycle-Chain-Charger-USB-1000mah/dp/B00A48DRNA
Valami ilyesmi, de ez kifejezetten a spartahoz van, láncédővel egybeépítve.
A lábbal túrázó haverjaimnak szinte mindnek van már ilyenje:
http://www.amazon.co.uk/1021-S-Voltaic-Fuse-Solar-Charger/dp/B0042ARSJU…
Ha nem is pontosan ez, de valami nagyon hasonló.

Egy rendes agydinamónak terheletlenül gyakorlatilag elhanyagolható az ellenállása, teljesen kizárt, hogy a lábaddal megérezd.

Mindenesetre ez a lánchajtású dinamó-töltő érdekes koncepció, de azért van egy nyilvánvaló hátránya is: csak akkor termel áramot, ha mozog a lánc, vagyis csak tekeréskor, gurulás közben nem.
Ráadásul a rögzítés kivitelezése nem valami bizalomgerjesztő, egy youtube-os videón már állványon lévő kézzel hajtott biciklin is be-be remeg a viszonylag nagy dinamó-töltő azon a két vékonyka tartórúdon, vajon mi történne vele mondjuk egy macskaköves úton?

Igazad van, ha nem tekerem, nem termel áramot(bár van egy beépített xxxmAh Li-polymer akku). Ám a rezgés és a stabilitással semmi gondom(minden nap letekerek vele 16km-ert nagyrész macskakövön), a láncvédővel van egybeépítve a tartó, így baromi masszív. Mivel a fokozatok nálam a hátsókerékagyban vannak, így nem is nagyon lehetett másik megoldás. Minden túlzás nélkül, ez egy nagyon jó kivitelezés.Ezzel nem azt állítva, hogy a kerékagyba szerelt dynamo ne lenne az, mert az is nagyon szimpatikus, de nem ehez a jószághoz :)

A lényeg az, hogy ez nem egy univerzális megoldás, a te bicajodon jó a te típusod. Pl a hagyományos láncátdobós váltó kizáró ok, csak agyváltós bringához lehet használni. Az meg terepre nem szokványos.

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Van esetleg tapasztalatotok, tudtok ajánlani készülékeket? Lehet Wp8 as is nem muszáj Andorid.

"The NSA has a slogan internally — 'we track 'em, you whack 'em'" -- Caspar Bowden, Ex-Microsoft privacy adviser

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/30/microsoft-privacy-chief-nsa

This top-secret NSA diagram, made public last month, shows a Quantum server impersonating Google in this type of attack.

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/04/tor-attacks-nsa-users-onli…

Eleg sok navigacios eszkoz volt mar a kezeim kozott (foleg olyan, aminek volt valami baja). Kollegaim is szoktak hasznalni a telefonjukat (foleg autos) navigaciora.
Az Androidos telefonokba altalaban eleg jo GPS vevot epitenek.

A Galaxy W sajnos pont egy kivetel, neha nehezen talalt jelet. Viszont ha talalt, akkor eleg pontos volt, es meg is tartotta a fixet (a csapatunk regebbi fejlesztoi telefonja volt Galaxy W, onnan ismerem).
A telefon ara es a GPS vevoje kozt nem sok osszefugges van. Valamelyik masik Galaxyrol irtak olyat, hogy a GPS antennajat valami hulye helyre tettek, mert csak igy fert el a dobozban, es ha jo helyre teszik, akkor nem lehet kb. 3 mikronnal vekonyabb, es akkor a Samu fanok fel evig lesutott szemmel jartak volna a zombik tarsasagaban.

Amibol meg nem lattam jot, az az iranytu (magnetometer): 15 fokot siman ingadozik ide-oda, neha joval tobbet is. Ugy emlekszem, a rendes iranytuk sokkal kevesbe voltak erzekenyek az ilyesmire.

Egyebkent az elozo telefonomban (atbrandelt Pulse Mini) nagyon jo GPS vevo volt, a mostaniban (Nexus 4) meg annal is jobb (a Glonass miatt, bar a pontossaga az elozonek lehet, hogy jobb volt).

A legjobb, ha a kinezett mobilra rakeresel forumokon, hatha elore kiderulnek a hibai. Errefele nem szokas a megjelenes napjan sorbaallni az uj kutyuert, szoval masok tapasztalatat figyelembe tudod venni.

Ha bringaval turazol, akkor a dinamo jo lehet. Vagy a tartalek akku. De ezeket a tobbiek mar leirtak.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Telefonoknál a "gyorsan talál jelet" mögött az A-GPS húzódik meg, ha épp van néhány GSM torony a közelben, amiket lát, és azoknak a pozíciójából és a mért (rádiós késleltetés alapján) távolságból ki tudja számolni, hogy nagyjából hol lehet.
A "tarja a fixet" jó kérdés - vannak olyan területek, mély völgyek, ahol a legtöbb olcsóbb műholdas navigációs cucc bemondja az unalmast - legyen az telefonba rittyentett gps-vevő, vagy például a Garmin valamelyik túragps-e.
Ami apró, de túrázásnál elengedhetetlen funkció, az az úton tartás _kikapcsolhatósága_, nagyon gáz, ha a gps "okosan" a térképre rajzolt úton/ösvényen mutatja a pozíciót, miközben egy nagyjából párhuzamoson bandukolsz - és ezt majd csak akkor tudod meg, amikor a kütyü bután "átrak" a tényleges helyre.

A-GPS csak akkor jatszik, ha bekapcsolod, de en nem szoktam.
A fixtartas szerintem a frame hosszaval van osszefuggesben: ha mar tudja hol van, akkor konnyebb a dolga.
A Garmint nem ismerem, viszont az iGOban van egy kis kek potty, ami azt mutatja, hogy a GPS szerint hol vagy. Szoval egyszerre latod a "nyers" poziciot, meg azt, hogy az uton merre vagy. Persze az iGO nem turistaknak szant navigacio, szoval erre kevesbe jo.
Egyebkent turazashoz (vagy offroad navigaciohoz) nemtom mennyire van ertelme egyaltalan az uton tartasnak.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót! A Zemplénből kiindulva igyekszem csak a gpsre hagyatkozni mert elég kevés helyen fog gsm adót. Úgy alakult, hogy az idén jó ha 2x fel fogok tudni jutni tekerni, így jövő tavszig ráérek lépni az ügyben. Addig még a bringán is cserélni kell pár dolgot mert elhasználódtak (de ez már más téma).
Azért itt vagyok és olvasok, ha nem is tudok mindíg hozzászólni.