Nyomtató építése házilag

Fórumok

Sziasztok!

Először a Hardver fórumba gondoltam írni, de inkább itt eresztem el a lovakat legelni.

Sok-sok 3D-s nyomtatóról szóló blog, honlap, videó megtekintése után arra jutottam, hogy én s építek egyet, csak a szórakozás miatt (hogyan üssem el a nem létező szabad időmet).

Első körben egy normális 2D sík nyomtatót szeretnék építeni. Alapvetően legalább A3-as méretű papírt lehessen egy sík felületre lehelyezni, ami fölött egy X-Y irányban mozgó fej dolgozna. A fej esetleg cserélhető lenne, mondjuk valami fúrógépre (NYÁK lyukfúráshoz), de alap helyzetben a papírra rajzolna (mondjuk lenne egy toll). A fejet ugye fel-le kell mozdítani az (nem) íráshoz.

Az egészet egy RPI vezérelné, lenne 3 db léptető motor a rendszerben. A vezérlés nyilván izgalmas lesz, de pillanatnyilag a szerkezet megépítése a kihívás.

Nézve a videókat, rájöttem, hogy meg sem tudom nevezni a szükséges alkatrészeket, elsősorban itt kérném a szíves segítségeteket.

Arra gondoltam, hogy az egészet egy fa lapra szerelem. Az X-Y irányú elmozdulás két-két párhuzamos rudazaton mozgatható kocsikkal oldanám meg. Nos, egyrészt hol lehet rudazatot venni? Azután hogyan rögzítem ezeket? Arra gondoltam, valami műanyag vagy fém tömbbe fúrok lyukakat, és abba csúsztatom bele. Következő kérdés, hogy ezeket a tömböket hogy rögzítsem a fa lapra, illetve a tömbökben hogyan rögzítsem a rudakat, hogy azok nem mozduljanak el?

A léptető motorok esetében van egy kiálló forgó tengely. Ehhez hogyan csatolok fogaskereket? Egyáltalán hol lehet műanyag vagy fém fogaskerekeket szerezni?

A kocsikat tehát a motorok mozgatják, de valamihez képest kell elmozdulniuk. Általában bordás szíjat használnak, csak ezek feszessége csökken. Másik megoldás valamiféle fogas léc, vagy valami olyan tengely és fogaskerék párosítás, ahol a tengelyen csavarmenet van, ebbe kap bele a fogaskerék. Hol lehet ilyeneket Budapesten beszerezni?

Nyilván egyszerűbb lenne egy kész nyomtatót venni és örülni annak, de most nagyon barkács-hangulatba kerültem.

Extra, hogy láttam régen egy videót, ahol egy srác C64-hez egy szkennert állított össze otthoni alkatrészekből. Zörgött, lötyögött, de működött. Nem tudjátok, hol lehet megtalálni ezt a videót?

Előre is köszönöm a segítséget! :-)

Üdv, Cözi

Hozzászólások

Szia!

Én egy olyan cégnél dolgozom, ahol forgalmazunk lineáris technikát. Többféle megoldásunk is van és persze nem csak mi vagyunk a piacon. Ezek a megoldások elég drágák tudnak lenni! Az ár nagyon függ a pontosságtól, tartósságtól is.
http://www.item24.hu/home/produkte/produktkatalog/products/mechanische-…
http://www.tech-con.hu/gepepito-elemek

Üdvözlettel
Kárász Attila

Lényegében egy kéttengelyű CNC gépet akarsz összeállítani. Régen olvasgattam egy hobb[yi]cnc.hu nevű oldalt, de idő közben megszűnt. Az ott olvasottak alapján sem a kotyogásmentes mechanika, sem a léptetőmotorok vezérlése nem egyszerű feladat. Keress a hobby/hobbi és cnc szavakra!

3-4 db subscribe

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.