munkahelyi szabalyzatok digitalis formaban valo kozlese a dolgozokkal , hogyan?

Sziasztok!

A főnököm kitalálta , hogy túl sok papír megy el arra , hogy minden dolgozónak kinyomtatva odaadjuk a munkahelyi szabalyzatokat , aztan meg egy papiron alairjak , hogy elfogadtak , es egyetertenek a szabalyzattal.

Ezért azt mondta találjak ki egy "papír mentes" megoldást arra , hogy a dolgozok el tudjak olvasni a szabalyzatokat , es valahol a nevük és a személyi számuk megadásával nyilatkozzanak arról , hogy a szabályzatot elolvasták , és elfogadják!

Arra gondoltam , hogy a szerverunkre telepitek egy apache webservert , es egy azon definialt virtualis szerveren elhelyezek 2 html , vagy opcionalisan php filet.

Az egyik fileban linkelve lennének a szabályzatok pdf formátumban , a lap alján pedig 2 adatbaviteli mező , ahova beírhatják a nevüket , illetve a személyi számukat a dolgozók , majd bepipálják , hogy elfogadják a szabályzatban leírtakat. (Ezt nyitnak meg a dolgozok)

Amikor pedig a Küldés gombra kattintanak , akkor a file1 átadja file2-nek az Név, illetve a személyi szám értékeket, illetve , hogy pipaltak elfogadom gombot. (Ezt pedig a főnökök láthatnák , hogy ki fogadta el a szabalyzatot , es ki nem)

File2 folyamatosan appendelodne , így meg lenne a file2-ben , hogy ki olvasta el , és értett egyet a munkahelyi szabalyzattal.

Soha nem programoztam meg web "nyelven" , ezert azt sem tudom ez megvalosithato-e , vagy ha igen , akkor hogyan kellene hozzakezdenem.

Adatbaziskezelessel nem szeretnem tulbonyolitani , csak egyszeru ertekatadast szeretnek csinalni.

Minden megoldás érdekel , csak ne tartson hetekig , mert ezt legkésőbb keddre meg kellene csinalnom.

Előre is köszönöm a válaszokat , és a segítséget!

Hozzászólások

A papír alapot nem fogod megúszni, legalábbis olyan szinten hogy aláírja, hogy az XY helyi céges hálózaton levőt elolvasta. A másik probléma ezzel, hogy ha változik a szabályzat, akkor változik a linken levő és korábbi verziókat meg kell őrizni. A változást meg mindenképp körbe kell küldeni... szal nem oly egyszerű ez.

ezek a "főnökök" nálatok egyébként ezek szerint valamilyen törvényben meghatározott feladatuknál fogva hozzájutottak és kezelik a munkavállalók személyi azonosítóját?

Ezzel még az is a gond, hogy mi garantálja, hogy tényleg az az illető submitálta be és nem egy kollégája.
Egy papír alapú megoldásnál az aláírás elvileg azonosítja az embert. Talán vmi LDAP/AD authentikáció segítene a dolgon.

PKI bevezetése, mindenki aláírja az e-mailjeit a saját kulcsával, körlevélben kiküldeni a szabályzatot, ő meg visszaküldi a választ aláírva. :)
(csak meg ne mutasd a főnökeidnek, mert a végén kitalálják, hogy ez így valóban jó! :D)

Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Kezdj el nyomtatni.

A probléma az az, hogy neked garantálnod kell, hogy tényleg az illető dolgozó írta alá a szabályzatot. Ez egy marhára nem triviális feladat, az egyszerű, odafirkantott aláírás digitális megfelelője eléggé problémás, hiszen _elvileg_ az aláírás egyedi, és _elvileg_ csakis az adott személyre jellemző. Ezt digitálisan biztosítani manapság nem egyszerű. Megoldást jelenthet ha van egy adatbázis a felhasználókról, ami tartalmazza az usernevet és azt a jelszót, amit _elvileg_ (ugye) csak az adott emberke ismer. Persze a gyakorlat gyakran sikítóan más, de ez van. Ezt az adatbázist megcsapolva, tetszőleges (apache, php) autentikációval lehet védeni egy lapot (vagy formot), ami az "elolvastam és megértettem és egyetértek én" szöveget tartalmazza, egy oké gomb társaságában.

De arra is fel kell készülni, hogy ha tényleg a papírral egyező értékű valamit kell csinálni, hogy ezeket az adatokat - ki, mikor fogadta el - hitelesen és megbízhatóan kell tárolni X évig, ami szintén mókás lehet néha. Ha ez nincs meg, akkor a mókus lazán érvelhet azzal, hogy azért szenvedett balesetet, mert nem kapta meg a szabályzatot csak te írtad be a rekordok, access logok közé, hogy.

Egyébként kicsit komolyabban elgondolkodva: papírmentesen elég esélytelennek tartom én is (a korábban említett PKI-s megoldás nem akkora marhaság, csak a kivitelezése többe kerülne, mint amennyit papírra elköltötök egy, talán két év alatt)

Viszont azt meg lehet csinálni, hogy kitenni egy belső web szerverre a dokumentumokat, kinyomtatni belőlük egy-egy példányt (nem tudom, mekkora cég, ha nagyon sokan vagytok, akkor mondjuk főosztályonként/osztályonként egyet mindből), az adott terület példányához csatolni egy aláíró ívet és körbeadni, hogy írja alá mindenki. Aki nem hiszi el, hogy azonos az intraneten olvasott és az aláírt, annak ott van, elolvashatja papíron is, hogy mit ír alá.

Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Na igen , kaptam sok választ, de lényegében egyik válasszal sem jutottam előre.

Akkor pontosítok:

Az elméleten már túl vagyok, a gyakorlati megoldásban kértem segítséget.
Nem számít ki mihez miért , mikor , milyen céllal , férhet hozzá , a lényeg , hogy a dolgozók el tudjak olvasni a pdf-et , és a nevük illetve a személyi számuk megadása utan el tudjak fogadni a pdf-ben leirtakat , es ezt a fonokseg egy masik fileban meg tudja kesobb tekinteni , hogy ki az aki elolvasta a pdf-fileokat , es ki az aki nem.

A szabalyzat kb 5 evente valtozik.

Tehat a lenyeg , hogy az elvi kivitelezesen mar tul vagyok , mar csak az erdekelne , hogy ezt a html/php megoldast hogyan lehetne kivitelezni, az pedig nem annyira erdekel most , hogy ez a megoldas miert nem jo , es miert nem erne meg kivitelezni.

Mar bocs, ha kicsit nyersen fogalmaztam , de erdemi megoldast senki nem irt , csak azt , hogy hogyan nem lehetne ezt a html/php dolgot a gyakorlatba atvinni.

Azért mert a gyakorlati megvalósítás akár egy shellscript is lehet, ami fogja a post (urambocsá' get) adatait és belecsapja egy textfájlba. Ezt meg egy html formról lehet megbökni.
A google a php/ruby/python/bash/bármi http post example kifejzésre konkrét példákat is ad, pl.: http://www.w3schools.com/php/php_forms.asp ami a legegyszerűbb, ezt kell még annyival kibővíteni, hogy plusz egy mező és fájlba írja (még tíz perc a google segítségével) az eredményt.

Vagy keresel egy online form kezelőt, nemrég volt szó arról, hogy statikus weblapba kellett valami form, és az leveszi a válladról a kódolás problémáját. Cserébe persze lesz más, ehe.

Önmagában nulla feladvány, csak az a gáz, hogy jogosultság kezelést is tartalmaz. És ettől kezdve passz... Én nem merném bevállalni a megírását, pedig nálad több gyakorlatom van PHP-ben.

És adatbázis nélkül hogy éred el, hogy mindenki csak egyszer írja alá és lásd, hogy ki nem tette meg?
(adatbázis ebből a szempontból akár egy textfájl is lehet vagy egy LDAP szerverben is tárolhatod a szükséges infókat)

Nem mellesleg, ha jól vagyok informálva, a személyi szám/személyi azonosító ilyen jellegű használata alkotmányellenes. Ilyesmiben segédkezni... hát én nem tenném, na.

Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Konzultáljatok egy ügyvéddel, különben egy esetleges munkaügyi per esetén nehéz lesz bizonyítani, hogy tényleg
az adott illető írta alá.

Pedig megszívlelendő, amit fentebb írtak.
Több, mint tíz éve átestem ezen a vívódáson, aztán Lotus Notes lett a megoldás. Jó hasznát vettük minőségbiztosítási dokumentációs rendszernél is, a társaság belső kommunikációjának alapja.
Érdemes lenne körülnézni a csoportmunka szoftverek tárgykörben.