soros port adatainak osztása hálón több gépre

Fórumok

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen kipróbált program van arra, hogy egyik gépen a /dev/ttyS0 async porton bejövő adatokat több gép megkapja hálózaton keresztül szintén a lokális /dev/ttyS0 portjára? Multicast, broadcast vagy szerver megoldás jelenleg állapotban egyformán jó lehet. Adatok egy irányban mennek csak (szerver -> kliensek), a port paramétereit a gépeken (szerver+kliens) futó program állítja be, tehát azt vagy kezelni kell vagy figyelmen kívül kéne hagyni, és a "soros szerver" is használja a bejövő adatokat. Tehát a szerver soros portja valós, kellenek az adatok, csak azt kellene "lelopni" és szétküldeni. Jelenleg erre egy soros elosztó doboz van, rendben megy, de a soros kábeleknél praktikusabb lenne a hálózatos megoldás.

Olyanokat találtam amik tudnak különböző saját portokat nyitni (pl. /dev/vmodem0), de egyértelműen nem volt leírva, hogy mondjuk /dev/ttyS0 portra is lehet. Az ideális megoldás az lenne, így nem kell a jelenlegi konfigot turkálni és bármikor vissza lehetne állni a fizikai soros portra, ha úgy tudná megcsinálni, hogy miközben tényleg van /dev/ttyS0 a gépen, valahogy "odavarázsolná" az adatokat. Kvázi a /dev/ttyS0 külső oldalát emulálná, oda csatlakozna.

Találtam egy olyat, hogy socat, ez akár jó is lehet leírás alapján, de itt sem egyértelmű nekem, hogy a "célállomás" tudja a /dev/ttyS0 átirányítást.

A rendszer Linux, bitszám és disztribúció feltételezem mindegy. Sajnos jelenleg erre nincs szabad gépem, hogy tesztelgessem, ezért kérdezem milyen tudott működő megoldás van.

Hozzászólások

a'szem a ser2net erre való

~~~~~~~~
Linux 3.2.0-0.bpo.4-486
Debian 6.0.7

Én a Moxa eszközeivel oldottam meg hasonló feladatokat 5-6 évvel ezelőtt ipari környezetben, nagy kiterjedésű hibrid hálózatban, 7x24 órás üzemmódban (mérésadatgyűjtés, vezérlések). Talán még forgalomban vannak. Nem akarom reklámozni, de a kis beruházás nyugodt álmot ígér...

Koszi, 5110-esek vannak, de a torteneshez nem elegendo mennyisegben es a beszerzes nem olyan egyszeru, igy elsosorban extra hardver nelkuli, a meglevo eszkozokre alapozo szoftver megoldast keresek. Mivel halozati eszkoz van mint tenger, igy adja magat, hogy valami soros halozati atalakito program erdekes.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."