windows xp - hibás meghajtó kapacitás kijelzés

CloneZilla-val történő klónozás után a költöztetett windows xp, az új vinyón hibásan jelzi ki a partíció kapacitását, egyébként pedig a lemezkezelésnél a helyes kapacitás látszik. egy 40GB-os partíció lett klónozva egy 125GB-osra, hely van rogyásig, de ha az xp tévesen 40GB-osnak látja, akkor nem megyek sokra vele. biztos én kalapáltam el valamit, de nem áll módomban újra leklónozni, mert a régi vinyó bad-sectoros és örülök hogy egy nap után sikerült ennyit is kinyerni belőle. ha van arra tippetek, hogyan lehet az xp-t rábírni a teljes meghajtó kapacitás használatára, osszátok meg velem! Köszönöm.

Hozzászólások

Átméretezed a partíciót :)
Nem emlékszem, hogy XP-nél is lehet-e rendszer partíciót átméretezni a lemezkezelőből, ha nem, akkor mondjuk egy SysRecCD és gparted kombó megoldja.

BlackY

a partíció mérete jó (125GB), a lemezkezelésnél is jól látszik, csak a windows nem volt hajlandó a teljes méretet látni, csak az előző partíción elfoglalt méretet.
újra nekiugrottam, most jó lett, de közben mentek a fohászok a rendszergazdák védőszentjéhez.
(asszem az volt a baj hogy a clonezilla-ban nem engedélyeztem a partition resize-t, mert nem akartam hogy az előre elkészített, nagyobb méretű partíció méretét lecsökkentse a source image méretére. de ezek szerint ez pont fordítva működik, engedni kell ahhoz, hogy a target partition eredetileg beállított mérete megmaradjon. az hogy az xp miért nem látta a teljes méretet, most sem értem...)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezesetben csak egy kérdésem van: DAFUQ!? :)

Kár, hogy az újraimagelés megoldotta, kíváncsi lettem volna, hogy a Winnek egész pontosan mit nem sikerül felfognia abból, hogy egy 125 gigás partíció 125 gigás :) Szerk.: meg persze hogy újraimagelés nélkül lehet-e vele valamit kezdeni, pl. egy chkdsk megoldotta-e volna.

BlackY

próbálom pontosan leírni, amitől én is hátast dobtam: a klónozás után (40GBpart -> 125GBpart), a win lemezkezelésénél a rendszerpartíció mérete 125GB, tc-ben 40GB. Gparted-el csekkolva: az is 125GB-osnak látja. vissza a windows-t, lemezkezelés ismét: 125GB, c-meghajtó tulajdonságai: 40GB. erre varrjál gombot...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ja, toltam egy próbát hogy gparted-del lecsökkentettem a 125GB-os méretet 40GB-ra, de onnantól be se bootolt, post message után villogó kurzor és sehova tovább. javítókonzolból fixmbr, fixboot, de halottnak a csók. úgyhogy nagylevegős, cirkalmas káromkodás, majd bad-es vinyó vissza, és újra neki ugrottam, most lett kész...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az a baj, hogy egy partíció mérete és a benne lévő fájlrendszer mérete nem feltétlenül azonos, például a te esetedben az történt, hogy egy kisebb fájlrendszer került rá egy nagyobb partícióra, és ilyenkor a Windows a fájlrendszer méretét fogja alapul venni, nem a partícióét a szabad kapacitás kijelzésekor (pl. Sajátgépben vagy Total Commanderben).

Ez teljesen normális így, ha klónozáskor nem engedélyezted a fájlrendszer átméretezését az új partíción.

Linuxon az ntfsprogs vagy ntfs-3g csomagban lévő ntfsresize paranccsal lehet kiterjeszteni a fájlrendszert ilyen esetekben, ha esetleg legközelebb szükséged lenne ilyesmire. Windows XP-ben emlékeim szerint nincs olyan beépített eszköz, amivel ezt meg tudnád csinálni, a chkdsk, ahogy a neve is sugallja, csak a fájlrendszer ellenőrzésére és a hibák javítására használható.