Web újság alá milyen CMS-t?

Sziasztok!

Úgy hozta a sors, hogy egy web újság szerkesztésébe vágunk bele. Ehhez keresek olyan portál motort, ami:

* kellőképpen modulárisan bővíthető
* a külalak változtatásához nem kell pilótavizsga
* van közösségi támogatása, akár magyar nyelven is
* könnyű legyen saját fejlesztést alá tenni (új tartalomtípus, például)

Amire használnánk:

* blogok, mint témakörök
* esetenként hosszabb élettartamú cikkek főoldalon tartása
* média tár (kép, videó, hang-stream)
* kb negyedévente kisebb-nagyobb arculati alakítás, különböző eseményekhez igazodva

Amivel egy darabig együtt éltünk, az a Joomla. Szép is, jó is, de hátha akad nála jobb is. Hallottam a Wordpress-ről és a Drupal-ról, elsődlegesen e kettő merült föl. Ha közülük kell választani, akkor melyik legyen?

Bármilyen ötletre, tippre nyitott vagyok!

Cözi

Hozzászólások

wordpress

UjPéternek, TechCrunchnak jó volt, neked is jó lesz.

+1

Egyébként meg próbáld ki mindkettöt, és amelyik szimpatikus.
Mindegyikkel meg lehet valósítani szerintem mindent amire gondolsz, a kérdés az, hogy neked melyik mennyi munkát fog okozni.
Kiegészítők sokasága érhetö el Drupal-hoz és Wordpress-hez is, így ilyen téren valószínü nem lesz probléma, mindkettövel el tudod érni ugyanazt a funkcionalitást, csak legfeljebb belefektetett idöben lesz különbség.

Olyan sokan istenítették itt a hupon a drupált, hogy kipróbáltuk pár "kisebb" munkához.
Nekünk pedig pont az a tapasztalatunk, hogy az alap motor (Drupal 7) ugyan jó, de keveset tud pl egy Joomla 3.x-hez képest, ami szintén jó.
A drupalhoz a külső fejlesztések 99% csapnivaló. Bár ez nagyjából minden hasonló cms-hez igaz.

A cikk szerint, ha az alap motort nézzük, a Drupal a legbiztonságosabb. Azt is írja, hogy gyakorlatilag mindegyik biztonságosnak mondható (abban a környezetben, amire ki vannak találva), ha megfelelő kezekben van, és nem egy sima install jelenti a beüzemelést.
Viszont a Drupal rögtön elveszti ezt az előnyt, ha azt nézzük, hogy több külső fejlesztést kell hozzá telepíteni (saját tapasztalat alapján ez így van).
De ez nyilván oldal függő. A hup pl. nagyon jól megvan az alap motoron, gyakorlatilag külső fejlesztések nélkül. A képek külső szolgáltatónál vannak, nincsen igény reklámok/hirdetések (komolyabb) kezelésére,...

A Wordpressen viszont csodálkozok, hogy az alap motor ilyen rossz eredményt kapott. Nagyon tetszik az egyszerűsége, gyorsasága, tényleg lehet a szöveges tartalomra koncentrálni, és Marika néni is könnyen megtanítható a használatára.

Nyilván nem a „jóskapista” által összebarmolt modulokat kell használni, hanem megvannak itt is a komoly, nagy cégek által garantált minőségű termékek.
Másrészt pedig a Joomla-nál a „minden benne van” sokszor átok is, különösen ha inkább más megoldást (vagy máshogy működő megoldást) szeretnél a benne található helyett. Legalábbis nekem ez a tapasztalom.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Te ezer éve használod, lehet nincsen gondod vele, de én azt láttam, hogy kevés modulból van release, azaz sok fejlesztői, tesztelői fázisban van. (lehet javult a helyzet, mi fél éve nagyon kerüljük a Drupált). Ezeknek a nem release modulokonak a frissítése se mindig két kattintás, mert uninstall, megmaradt fájlok törlése, majd újratelepítés és beállítása. Elkerülni viszont sokszor csak komolyabb saját fejlesztéssel lehet. Pl ilyen gondunk volt a menük kezelésével. A kategóriákat kellett menüként megjeleníteni (amik változnak, csak az aktuális kategória alkategóriái látszódjanak, ...), és ehhez kellettek olyan modulok, amiknek a frissítésével a mai napig szívunk. Nem én csinálom, ettől részletesebben pedig nem emlékszem, de az anyázás emléke megmaradt, hogy mennyire körülményes megcsinálni. És nem "Jóskapista" csinálta.

Kis túlzással a Drupál alap telepítés része a Views, Ctools, Token, Pathauto,... modulok telepítése is.

Szerintem az nagy könnyebbség, hogy a Joomla alapból is tud egy csomó olyat, ami ma már alapnak számít. Na de ott is vannak problémák a külső modulokkal :(
Az új Joomla további előnye pl, hogy alapból támogatja a responzive dizájnt is. Általánosságba nézve azt látom, hogy van rá igény.

Vannak jó Drupal alapú oldalak, azaz biztosan neked is igazad van. A saját tapasztalataim alapján viszont jobbnak gondolom a Wordpresst egyszerű oldalaknál, ahol az kevés, ott viszont a Joomlát ajánlom.

Mikor megyünk újra barlangászni? ;)

Nem ismerem a pontos helyzetet nálatok, de szerintem sokat segített volna, ha rászánjátok az erőforrást a Drupal használatának, a fejlesztési elveinek és közösségének a megismerésére.

A „jóskapistához” csak ennyit, más helyen írtam:

„tapasztalatom szerint gyakran a „natúr PHP”-sek szokták a legcsúnyább kódokat összerakni, mert nem ismerik a rendszer lehetőségeit és szemléletmódját”

„javítok egy modult, amit egy elég jó PHP-s fejlesztő cég készített, komoly referenciákkal. Csak sajnos nem ismerték a Drupalt és így nem ismerték a Form API-t sem: leprogramozták…”

A barlangászatot még nem tudom, de írj üzenetet, legalább azt is tudni fogom, hogy kivel beszélek. :)

(Amúgy dolgozom most Joomlaval is és nem vagyok boldog tőle.)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Utalásszerűség van inkább.

"For WordPress, for example, 20 per cent of all bugs were found in the actual CMS, while 80 per cent were in the add-ons. The ratio is even more extreme for Drupal, at five (core) to 95 per cent (extensions)."

A bugoknak 5%-a van a Drupal core-ban, 95% a modulokban. A Wordpress-nél ez az arány 20%, 80%. A többinél feltételezem rosszabb, mert nem jelezték.

--
trey @ gépház

Ha gyorsan kell akkor wordpress, ha nem is lesz minden ingyen, de párdolláros áron be lehet szerezni hozzá mindent.
Ha van idő mókolni vele akkor drupal, mert a drupal sokkal "legósabb" kevésbé van kattintásra készen, jobban meg kell tervezni mindent az első kattintás előtt.

Mindkettőre igaz, hogy marhára oda kell figyelni, hogy _most_ olyan plugineket, modulokat válasszatok amik egyrészt megfelelő minőségűek (én a nagyszerű indiai kóderek munkája miatt szívtam anno), másrészt pedig a fejlesztésük nem marad abba fél év után. Ezért is ér(het)i meg kifizetni párezer forintot most, és nem migrálóscripteket írni egy év múlva.

PHP Nuke mar senkinek sem kell? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nos, most a Wordpress a választottunk. Egyből egy kérdés:

Egyre több helyen látok olyan oldalt, ahol a felső részben egy lapozható képterület található. A képek egyrészt valamelyik cikkre mutatnak, másrészt lapozhatóak, képes újság a jellege. Például: http://www.bme.hu/

Létezik ilyen modul Wordpress-hez, vagy ez valamilyen saját fejlesztés?

(Ha már itt tartunk: ki milyen plugin-t használ Wordpress-hez?)

Üdv, Cözi

Én pl. ezt: http://wordpress.org/plugins/soliloquy-lite/ egyike a számtalan slider/carousel pluginnak.

Az, hogy ki mit használ nem feltétlen jó megközelítést, a drupal is, wordpress is (és gondolom a többi hasonló cucc) legbiztosabban a pluginekkel teletömve tehető tönkre. Inkább az a kérdés, hogy a te adott problémádhoz ki mit javasol.