Szabadon fogható (free-to-air) angol nyelvű sat. adók

Fórumok

Sziasztok,

Nyelvgyakorlás céljából szeretnék angol nyelvű csatornákat nézni. D szolgáltatónál 2 ilyen van, U-nál pedig 4. Ezért ez alapján: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_free-to-air_channels_at_28%C2%B0E kitaláltam hogy szeretném fogni az Astra 1N és az Eutelsat 28A műholdak ingyenes csatornáit.

Viszont teljesen amatőr vagyok a témában.
- Pl. Astra 1N 28.2° East, itt most Északra vagy Délre kell néznie az antennának, és ahhoz képest 28.2 fok Keletre?
- Merre kell néznie a lakásom erkélyének hogy mindkettőt be lehessen fogni? Az erkélyre tenném az antennát. Úgy néz ki hamarosan elköltözöm, és K, DK fekvésű lakást keresek.
- Meg lehet oldani motorforgató nélkül? Pl. egy tányérral és két fejjel?
- Ha a HD adásokat is szeretném nézni, mennyiből jönne ki a minimál konfig ami jó erre a célra? Nagyon nagy szórás van az árakban.
- Arra is gondoltam hogy esetleg előfizetek valamilyen csomagra ami GB-ban elterjedt, és kipostáztatom ide a motyót, ha úgy összességében olcsóbb vagy egyszerűbb.

A magyar nyelvű fórumok eléggé állnak, angol nyelvűből pedig még nem találtam olyat ami segítene, a legtöbb helyen a Sky-jal foglalkoznak. Mindenképpen szakemberrel szereltetném fel, de eddig csak D-nek és U-nak dolgozó embereket találtam Mo.-n.

Hozzászólások

Szia!

Itt egy portálrendszer kezdőlapja, minden műholdas (és más, földi...) TV-s ügyben jó:
http://www.lyngsat.com/

Az összes Európában fogható műhold: http://www.lyngsat.com/europe.html

Itt van az Astra 1N csatornakínálata pl.: http://www.lyngsat.com/Astra-1N.html
A kívánt csatorna sorában az utolsó előtti oszlop ("Beam") adatára klikkelve kinyithatod a műhold-szolgáltatónak azt az oldalát, amelyen leírja a vételi lehetőségeket. Jelen esetben ez itt van: http://www.lyngsat-maps.com/footprints/Astra-1N-Pan-Europe-1.html
Magyarországról Neked legalább egy 51 cm-es átmérőjű antenna kell, de az Astra 1N-ről még azzal is csak kódolt HD-adásokat tudnál fogni, csakis is Sky dekódolóval, amelyet tudomásom szerint kizárólag az Egyesült Királyságban és a gyarmatain árulnak, csakis brit polgároknak (ők ilyenek, így védik az adófontjaikat). Néhány SD-minőségű szabadon (dekóder nélkül) fogható adó még van az Astra 1N-en, valószínűleg nem maradnak így sokáig (piac...).

Az Eutelsat 28A "Beam"-je, lábnyoma: http://www.lyngsat-maps.com/footprints/Eutelsat-28A-Super.html Ehhez is egy legalább 50 cm-es átmérőjű tányér kell. Ezen (http://www.lyngsat.com/Eutelsat-28A.html) van 3 db free HD-csatorna is, nemcsak free SD-adók.

Egy használható műhold-térkép, ez alapján tájolhatsz antennát: http://www.ses.com/fleet-coverage. - Látszik rajta, hogy az Astra 1N és az Eutelsat 28A valahol kb. Szudán és Csád határa fölött van, fix pályán. Tehát Neked Magyarországról dél-délkelet felé kell tájolnod a tányért. Egyébként ezt bármelyik antennaszerelő beállítja, érdemes rászánni ennyit.

A két műhold vétele egyetlen fix vevőfejjel megoldható, az az összes 28,2 E-n található műholdat (4 db) fogja. Természetesen forgatómotor sem kell. Újabb fej csak egy máshol levő műhold párhuzamos vételéhez kellene (Kb. 5-6 foknyi különbség a pozícióban bőven elmegy még fix vevőfejekkel, ügyeskedés esetén 10 is, nagyobb különbségnél kell csak forgatómotor).

itt most Északra vagy Délre kell néznie az antennának

Déli irányba

Meg lehet oldani motorforgató nélkül?

Igen. Költségvetéstől függően eltérő megoldásokkal. Egy nagyon szép megoldás
Szerintem nincs nagy szórás az árakban, HD műsorok vételére alkalmas beltéri egységet lehet venni <20k.

Arra is gondoltam hogy esetleg előfizetek valamilyen csomagra

Ne tedd! Szerintem szükségtelen, van elég FTA angol nyelven.

Én a kérdéseidre válaszoltam, de ezt a problémát máshogy oldanám meg.
Van ennek sokkal költséghatékonyabb módja is, amivel minden szempontból jobban jársz.
Ha gondolod keress meg és segítek.

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Tényleg szép megoldás, amit mondasz, de a kérdezőnek nincs rá szüksége. Árban azért van szórás: http://www.argep.hu/trend/TORO/Toroidal-antenna.html (Persze mind a vevőfejek nélkül értendő.) Széltűrése milyen lehet? Nem egészen értem, miért csak egy cég gyártja, amelyik pedig mintha eltűnt vola: http://www.wavefrontier.com/

A két fenti műhold vételéhez egy fej és egy 60 cm-es tányér elég.

Tudom, hogy nincs rá szüksége, írtam is, hogy másként oldanám meg az egészet, de az nem public solution, mert kicsit underground...
A szórás az árban nem erre a termékre vonatkozott hanem úgy global...
A Toroidal nem tűnt el!

A két fenti műhold vételéhez egy fej és egy 60 cm-es tányér elég.

Igen forgatóval. Az is plusz költség.

Visszatérve:
Mivel a Digi és UPC esetében is kiválasztható az eredeti angol hangsáv, így szerintem nem kell több.
Ebben az esetben az árak valahogy így festenek:
-Tányér+LNB ~6kHuf
-STB ~18kHuf
-Kábelek, csatik 1-2kHuf

Havonta felmerülő költség a fizetős csatornákhoz (HD-k is): 1kHuf

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Köszönöm az amerikai Toroidal-linket!

" A két fenti műhold vételéhez egy fej és egy 60 cm-es tányér elég.

Igen forgatóval. Az is plusz költség."

Miért kellene forgató? A két műhold azonos helyen van, a 28,2°E-nél. Egyetlen fejjel minden ingyenes csatorna látható, ill. hallható lesz, amely az ott levő 4 db műholdnak a "Super" és az "S1" Beamjei-ben elérhető: http://www.lyngsat.com/Eutelsat-28A-and-Astra-1N-2A-2F.html. Ehhez hozzájöhet még egy Sky-dekóder segítségével akár sokkal több csatorna is, de a dekóder plussz pénzbe kerül és határozott ideig érvényes. (Persze hackelni is biztos lehet.)

Hogy jön ide a Digi és a UPC? Sehogy! Minden műholdcsatorna vételénél ki tudod választani, hogy melyik hangsávval nézel egy tévécsatornát, ha több hanggal sugározzák. (Már az analóg sugárzásnál is így volt!)

Hogy jön ide a Digi és a UPC?

Úgy jön ide, hogy ezek kis hazánkban is szolgáltatnak és cselezés meg releváns befektetés nélkül is megvalósulhat az angol nyelvű csatornák nézése.
A topic nyitójának emlékeim szerint ez lenne a célja.

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Szóval a hangsávokhoz mindenesetre semmi köze a két szolgáltató cégnek, de a T-betűs harmadiknak sem, meg a kisebb helyieknek sem.

Az első postból: "D szolgáltatónál 2 ilyen van, U-nál pedig 4." - Na, ez az a mennyiség, ami röhejes. Egyszeri befektetéssel és havidíj nélkül máris többre jut az ember.

A topicnyitó meg eldönti, hogy az ingyenes, vagy a fizetős csomagos, esetleg a fizetős dekóderes csatornakínálatból melyik megoldást választja.

Nem hiszem, hogy megértettél ami biztosan az én hibám, így nekifutok harmadjára is.
A topicnyitó angol nyelven szeretne műsorokat nézni.
Ami eredeti angol nyelven jön és nincs is magyar hangsáv, abból szerinte pl UPC esetében van 4 (szerintem azért attól több).
Viszont ha a hangsávot átváltja angolra az elérhető csatornákon akkor 4 helyett mindjárt jön neki 20+ csati angol nyelven + tökömtudja mennyi FTA...
Szóval így jön ide a Digi a UPC és a hangsávok is.
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Egész konkrétan meg lehet nézni, hogy az előfizetős csomagokban melyik csatornát milyen nyelveken sugározzák, pl. (az APID oszlopban):

http://www.lyngsat.com/packages/upcthor.html
http://www.lyngsat.com/packages/digi.html
http://www.lyngsat.com/packages/hello.html

Néha az "orig" is leginkább angol nyelvűnek tekintendő, amit egyébként "E"-vel jelölnek. Kérdés, mi van benne a topicnyitó elképzeléseiben, illetve az előfizetésében a csatornák közül. Szerintem nincs neki előfizetése, és ezért keresett INGYENES megoldást - ha akarja, majd elárulja. Én pedig véletlenül sem szeretném rábeszélni az előfizetésre, mert az ingyenes lehetőségek is számosak. Az sem teljesen mindegy, hogy brit, vagy valami bármilyen-más angolt akar tévézve hallani (egyébként van egy egészen jó nigériai angol nyelvű hírcsatorna is valahol) ...

Akkor megegyezhetünk abban, hogy nem 4 van :)
Én se előfizuba akarom hajszolni, az általam javasolt lehetőség filléres és nagyonis sok köze van a Digihez, UPC-hez.
A NatGeo-n History-n, Travel-en nagyrészt vegyesben mennek brit angol és amerikai angol műsorok is.
Ettől jelentősen eltérő angolszász dialektusú csatornákról nemigazán tudok, amit ezen a földrészen lehetne fogni.
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Valóban nem 4 van, viszont ami van, az többnyire nem is british english. A Te megoldásod előnye, hogy a magyar adók is ott vannak (hátha kell mégis). De ekkor D és U szolgáltató esetében pl. kicsit másfelé, D-DNY felé kell nézni az antennával, mivel a szolgáltatók a Thor műholdról szórnak, ami a 0,8°W-nél van:
http://www.lyngsat-maps.com/footprints/Thor-6-K2.html
http://www.telenorsat.com/satellites-teleports/satellite-fleet/thor-6-k…

Viszont, ha csak az a cél, hogy valamilyen angol nyelvű csatornákat ingyenesen fogjunk, akkor egy hackelt magyar kártyás megoldás mellett ott van akár ez is:
- Hotbird 13,0°E, 30+ ingyenes angol nyelvű csatorna, 60 cm-es tányérral, 1 fix fejjel:
http://www.lyngsat.com/Eutelsat-Hot-Bird-13A-13B-13C.html

(Pl. ez is egy egész érdekes angol nyelvű csatorna: http://www.presstv.com/live.html)

Az összes Egyesült Királyság-ban fellőtt ingyenes műholdas csatorna itt:
http://www.lyngsat.com/freetv/United-Kingdom.html
Ezek nem mind angol nyelvűek (pl. hindi, arab, stb. is van), és nem is fogató mind Mo-on. Brit angolhoz a BBC-adók lennének a legjobbak, de azok közül csak a BBC News fogható Mo-ról (műholdról) szabadon. Viszont a CBS és a more>movies, vagy a True csatornái sem lehetnek rosszak brit angol tanulásához. Utóbbihoz pedig valóban a postindító chx által kiválasztott két műhold, vagyis az Astra 1N és az Eutelsat 28A ajánlható 1 fejjel.

Előbb az igényeket kellene pontosítani.

És ugye, akkor az antennaforgatást is elfelejtettük...! :-)

Köszönöm a bőséges segítséget mindenkinek.

Első körben azért néztem a D-t és U-t, mert nem az ingyenesség a fő szempont hanem hogy minél kényelmesebben tudjak brit angol nyelvű adásokat nézni a HD TV-men.
D-nél az üfsz.-on mondták hogy kábel TV-n 2 angol csatorna van, antennást meg nem szerelnek fel ott ahol kábel TV van.
U-nél csak a weboldalukat néztem, ott én 4 angol hangsávos adót láttam.

Amit az üfsz.-on hallottam, az alapján gondoltam hogy itt nem nagyon sugároznak angolul. Ez volt az egyik ok, azután jött a másik: a párom véletlenül se tudjon átváltani magyarra, mert akkor nem halad az angollal.

Így inkább a csak angol adások érdekelnek, ahol eleve nincs magyar nyelv. Abból viszont külföldi előfizetés is simán jöhet. Végül -ha nincs más- magyar/angol is jó.

Mégegyszer köszönöm a segtséget mindenkinek.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Szerintem némileg egyszerűbb és olcsóbb, ha befizetsz egy gyenge kis VPS-re angol területen, és SSH tunnelt csinálsz.
Én is kb 2500Ft / év áron fizettem elő VPS-re a HTTPZoom-nál, tökéletesen mennek ezen keresztül az online adások.

http://www.lowendbox.com/tag/uk/

Ez akkor jó megoldás, ha sok BBC-adót és más brit adót akarsz nézni. Van azért jó pár brit csatorna, amelyik némi reklám eltűrése után online nézhető Magyarországon is (még?):

http://tv4embed.com/uk/BBC-One-stream1.html
http://www.bbc.co.uk/news/video_and_audio/

Vagy innen válogass:
http://freetvall.com/videos/24/UK-Channels/most_recent/all_time/
http://www.findinternettv.com/search.aspx?country=united-kingdom&t=1 (kevés a nálunk is nézhető)
http://wwitv.com/television/217.htm

Ingyen filmek (is):
http://www.viewster.com

Gazdaság:http://www.bloomberg.com/live-stream/
Orosz doku angolul: http://wwitv.com/tv_channels/b6347.htm

Ez meg a ráadás :-) : http://www.reuters.com/video/2099/01/01/reuters-tv-video?videoId=243330…

Újabb lehetőség. - Nem tudom, hogy csak beetetés-e, de brit (és USA) adók SD minőségben ingyen nézhetők online, HD-ben pénzért, Magyarországról is, itt:
http://www.filmon.com